Van mellékhatása, ahogy a lázcsillapítónak is

2009.10.02. 10:08 Módosítva: 2009.10.02. 10:08
Az új influenza vírusa elleni vakcinának is lehetnek ritka mellékhatásai, amelyek azonosak az eddig 20 millió alkalommal beadott szezonális influenzaoltással. Ha most több embert oltanak be, a mellékhatások várhatóan nagyobb számban fognak jelentkezni, mondta az Országos Gyógyszerészeti Intézet főigazgatója az Indexnek. Az új influenzavírusok elleni vakcinák törzskönyvezéséhez nem előírás, hogy kiterjedt klinikai vizsgálatokat végezzenek, az oltóanyagokat sokszorosan ellenőrzött eljárással készítik, csak a vírustörzs változik. Ennek ellenére Magyarországon végeztek előzetes teszteket.

A jövő héten kezdődhet meg az új influenza elleni oltási kampány. Elsőként a krónikus betegeket, a várandós vagy gyermeket tervező nőket és az ország működődképessége szempontjából nélkülözhetetlen munkahelyeken (közműcégek, közlekedési vállalatok) dolgozókat oltják be.

Az egészségügyi miniszter és az országos tiszti főorvos azt ajánlotta: aki veszélyeztetett, mindenképpen oltassa be magát, mert "ez a járvány úgy közelít, mint egy nemzetközi gyorsvonat". Korábban azt közölték: a klinikai vizsgálatokon enyhe mellékhatásokat, például bőrpírt, viszketést, zsibbadást vagy hőemelkedést tapasztaltak, de ezek jóval enyhébb következmények, mint amilyen szövődményt egy influenzafertőzés okozhat.

Vannak azonban olyanok, akik nem tartják megfelelően a tájékoztatást a lehetséges mellékhatásokról. A háziorvosok egy része azt állítja: így ők sem tudnak egyértelmű tanácsot adni a hozzájuk fordulóknak. Tartanak attól is, hogy egy súlyosabb mellékhatás miatt őket vonnák felelősségre. Felvetették ezért, hogy az oltást csak akkor adják be, ha a beteg aláír egy beleegyező nyilatkozatot. Ezt ugyanakkor a Magyar Orvosi Kamara etikai bizottsága elítélte.

Nem gyakori, ritka, nagyon ritka

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet honlapján elérhető az új inflluenza elleni vakcina alkalmazási előírása. Ez a mellékhatásokkal kapcsolatban a következőket tartalmazza. A 18 év felettiek körében végzett klinikai vizsgálatok alapján gyakori tünet lehet az injekció beadásának helyén (a felkaron) jelentkező fájdalom, bőrpír, duzzanat, keményedés, továbbá fáradtságérzet és rossz közérzet. Nem gyakori mellékhatásként fejfájás, ízületi fájdalom, verítékezés, láz, izomfájdalom tapasztalható. A tájékoztató szerint "ezen reakciók mindegyike enyhe és rövid lefolyású volt, kezelés nélkül is 1-2 napon belül elmúltak. Súlyos mellékhatást nem tapasztaltak."

A betegtájékoztató ezen kívül felsorol egyéb nemkívánatos hatásokat, de ezeket nem az új influenza elleni vakcina klinikai vizsgálatain, hanem általában az "interpandémiás, trivalens vakcinák alkalmazása esetén a forgalomba hozatalt követő mellékhatás-figyelés során" észlelték.

A nem gyakori kategóriában (1:1000 és 1:100 közötti valószínűséggel) megjelenhetnek generalizált bőrreakciók, viszketés, csalánkiütést vagy nem specifikus kiütés. A ritka (1:10 000-hez és 1:1000 közötti arányban) mellékhatások körébe idegzsába, idegi fájdalom, kisebb rángások, bénulások, a vérlemezke-szám átmeneti csökkenése szerepel, valamint beszámoltak allergiás reakciókról is, "amelyek ritkán shock kialakulásához vezettek".

Nagyon ritkán (1:10 000-nél nagyobb arányban) vasculitis (érgyulladás) átmeneti veseérintettséggel, encephalomyelitis (az agy és és a gerincvelőt érintő gyulladás), ideggyulladás, és Guillain-Barre szindróma, azaz a végtagoktól a test felé terjedő zsibbadás, fájdalom, bénulás végső esetben légzésbénulás léphet fel.

Veszélyes lehet a tojásérzékenység

Nemrég a brit kormány egészségvédelmi ügynöksége (HPA) egy levélben arra kérte az ország neurológusait, hogy kiemelten figyeljék a Guillain-Barre betegség felbukkanását a tömeges beoltást követő időszakban. 1976-ban az Egyesült Államokban 25-en haltak bele a most világjárványt okozó (A)H1N1-hez hasonló sertésinfluenza elleni védőoltásba - miközben az influenzába csak egy ember.

Az új vírus elleni vakcina tájékoztatója szerint a vakcinát fokozott elővigyázattal kell alkalmazni olyan személyeknél, akiknél ismert túlérzékenység áll fenn a vakcina bármely összetevőjével szemben. A vakcina elkészítése során például tojásfehérjét is használnak, amely nyomokban az oltóanyagban maradhat. A tojásfehérjére érzékenyeknél ez allergiás reakciót válthat ki, amely a többi ételallergiához hasonlóan bőrkiütést, felső légúti panaszokat, állandósult köhögést, asztmát, vagy súlyosabb esetben, szédülést, ájulást, gégeduzzanatot is okozhat.

Ez persze rémisztően hangzik, de elég megnézni bármely közkeletű gyógyszer betegtájékoztatóját, abban is hasonlók szerepelnek. Az egyik legismertebb, újabban már csak vényre kapható fájdalomcsillapító gyógyszer lehetséges melléhatásai között találjuk például a fehérvérsejt- és a vérlemezke szám kóros csökkenését, hányingert, hányást, hasmenést, veselégtelenséget, asztmás rohamot, kiütéseket, súlyos bőrelváltozásokat valamint súlyos és életveszélyes túlérzékenységi reakciókat.

Éremes-e oltani az ellen, ami nem veszélyes?

A Jog az Egészséghez Egyesület nevű szervezet nevében a vitaminokat forgalmazó, szcientológus Lenkei Gábor orvos tett közzé egy levelet, amelyben az új influenza elleni vakcinával kapcsolatos kétségeinek ad hangot. Lenkei Gáborról közismert, hogy a vírusok elleni küzdelmet és a velük kapcsolatos hisztériakeltést értelmetlennek tartja, mert az szerinte egyedül az oltóanyaggyártók érdekét szolgálja.

Az orvos szerint a vírusok csak jelzik a szervezet immunrendszerének gyengeségét, sokkal célravezetőbb vitaminokkal erősíteni a szervezetet. Az orvos ezért az utóbbi időben a "gyógyszermaffiáról" szóló könyvek kiadásával és vitamincsomagok árusításával foglalkozott. Az Index megpróbálta felvenni a kapcsolatot Lenkei doktorral, de ő csak abban az esetben kívánt nyilatkozni, ha a teljes cikket egyeztetjük vele. Mivel az Index nem szokta a cikkeit megjelenés előtt jóváhagyatni, a telefoninterjú elmaradt.

A Jog az Egészséghez Egyesület közleménye szerint az eddigi adatok alapján az új influenza vírus nem veszélyesebb az eddigi influenzavírusoknál, így kérdéses, nem okoznak-e nagyobb bajt az oltás mellékhatásai. Mint írják a védőoltás ráadásul nem nyújt teljes védelmet, hiszen folyamatosan új vírusok jelennek meg.

Az Egyesület szerint sokkal biztosabb védelmet jelentene az orr, a száj és a légutak nyálkahártyáján megjelenő ellenanyag (létezik már ilyen orrspray a védőoltás kiegészítéseként). Kifogásolják azt is, hogy az új vakcinát nagyon rövid idő alatt törzskönyvezték, így a klinikai vizsgálatokon a később jelentkező mellékhatásokat nem is tesztelhették. A közlemény hivatkozik arra is, hogy a vakcina nem vadvírusból, hanem egy klasszikus reasszortáns vírustörzsből készült, ami a harmincas években megjelent H1N1-et jelenti, nem azt, ami tavasszal járványt okozott Mexikóban.

Nem kell klinikai vizsgálat

Az új influenza elleni oltás mindenben megfelel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Unió Bizottsága pandémiás helyzetre vonatkozó ajánlásának, mondta az Indexnek Szepezdi Zsuzsa az Országos Gyógyszerészeti Intézet főigazgatója. A vakcina az A/California/7/2009 (H1N1)-szerű NYMC X-179A vírustörzsből készült amely - mint a neve is mutatja - az USA-ban okozott járványt. A vírustörzset az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) bocsátotta Magyarország rendelkezésére. Ez a vírustörzs szerepel a WHO-nak a gyártásra alkalmas vírustörzseket feltüntető hivatalos listáján.