Nagyon durva MSZP-kampánytól tart a Fidesz

2009.10.03. 10:14 Módosítva: 2009.10.03. 14:22
Miközben a Fidesz attól tart, hogy a túlélésükért küzdő szocialisták minden idők legdurvább kampányát produkálják, az ellenzéki párt szimplán azt kommunikálja, hogy a Jobbikot az MSZP hozta létre, és indirekt utalásokat is tesz arra, hogy a szélsőjobbot a szocialisták pénzelik. Ebbe a kampányba Orbán Viktor miniszterelnök-jelölttel és Gyürk András kampányfőnökkel megy bele a Fidesz, jelenlegi képviselőiről viszont csak annyit tudni, hogy több mint 50 százalékuk a 2010-es választáson is elindul.

Egy korábban meghozott, és ma is érvényes személyi döntés úgy szól, hogy Orbán Viktor a Fidesz miniszterelnök-jelöltje, és mindaddig az is marad, amíg ezzel ellentétes döntés nem születik, jelentette ki Szijjártó Péter. Egyébként a választásokhoz kapcsolódó döntések mindaddig nem lesznek, tette hozzá a Fidesz elnöki stábjának vezetője, amíg esély van arra, hogy jövő április-májusnál korábban lehet az országgyűlési választás.

Így az sem újdonság, mutatott rá Szijjártó, hogy Orbánnak Gyürk András a kampányfőnöke. Ugyanis a kampányfőnök esetében is akad érvényes döntés az érvényes, így a tisztséget az európai parlamenti (EP) választáson is kampányfőnökként tevékenykedő Gyürk tölti be ezt a tisztséget. A sikeres EP-választások után leváltása fel sem merült.

Ami a Fidesz képviselőjelöltjeit illeti, meghallgatásukkal novemberre végez egy szűk csapat (Orbán, Kövér László választmányi elnök, Kubatov Gábor pártigazgató, Varga Mihály alelnök, illetve az adott regionális igazgató). Hogy aztán a mostani frakcióból hányan újrázhatnak a 2010-es választásokon, Szijjártó csak annyit mondott, hogy a jelenlegi képviselőcsoport tagjainak több mint fele választókerületi elnök, akik nagy valószínűséggel újra indulnak, de persze lesznek újoncok is.

Hogy mire számíthatnak a párt szövetségeseinek (KDNP, Fidelitas, Kisgazda Polgári Egyesület - Kisgazda Polgári Szövetség, Lungo Drom, Nemzeti Fórum, Vállalkozók Pártja, Magosz) emberei, arról Szijjártó annyit árult el, hogy továbbra is érvényben vannak az együttműködési megállapodások.

Szijjártó szerint személyi kérdéseken kívül programmal is foglalkozik a Fidesz, egyes kiemelt ügyekben Orbán külön megbízólevelet adott néhány szakembernek. Például Szapáry György volt jegybank-alelnök a nemzetközi pénzügyi szervezetekkel való kapcsolattartásért felel, Szász Károly, a PSZÁF volt elnöke pedig a pénzügyi felügyelet megújításáról szóló koncepción dolgozik. Fónagy János a közösségi közlekedést próbálja megreformálni, Balogh Gábor öttusázó világbajnok a sportutánpótlás újjászervezéséért felel, a gazdasági műhelyekben pedig Matolcsy György és Varga Mihály dolgozik. Az általuk készített javaslatokat egyelőre lajstromozzák, az azonban, hogy végül melyiket választják, attól függ, mikor lesznek a választások.

Hogy miként alakulhat a választások eredménye, arról Szijjártó csak annyit mondott, hogy demokráciában sohasem lehet lefutott egy választás. "A labda gömbölyű, 0-0-ról indul az állás, az eredmény pedig bármi lehet" – mondta az elnöki stáb vezetője. Aki azt nem vitatta, hogy a közvélemény-kutatások fölényes Fidesz-győzelmet jósolnak, de állítása szerint tanult a Fidesz a 2006 eseményeiből. „És ismerjük a szocialistákat, akik bármikor bármire képesek, és amikor a túlélésükért küzdenek, akkor a legaljasabb megoldásokra is fel kell készülnünk" – magyarázta Szijjártó, aki minden idők legdurvább kampányára számít.

Ennek jegyében ki is fejtette, hogy Jobbik esetében arról van szó, hogy a szocialisták kreáltak maguknak egy ellenfelet, amellyel most a második helyért küzdenek. Hogy valóban a szocialisták kreálták, és nem a Fidesz azt Szijjártó azzal próbálta alátámasztani, hogy a Fidesznek, mint jobbközép pártnak a lehető legkisebb érdeke fűződik ahhoz, hogy létrehozzon még egy pártot a jobboldalon. Az MSZP sikerének kulcsa pedig korábban az volt, hogy megosztott volt a jobboldal. Szijjártó úgy vélekedett, pénzügyileg is meglehetősen nehéz "a semmiből" létrehozni és fenntartani egy pártot, és mivel a Fidesztől biztosan nem érkezett pénz a Jobbikhoz, marad a kizárásos alapon való kalkulálás.

"A Fidesz nem készül a durva kampányra, hanem azt csinálja" - reagált a nyilatkozatra Nyakó istván. Az MSZP szóvivője szerint az elmúlt időszakban szinte nem volt nap, amikor a Fidesz ne fújt volna harci riadót, a Fidesz csatateret csinált Magyarországból, akkor is, amikor együttműködésre, közös munkára lett volna szükség.

Nyakó István szerint hiába vádolja agresszióval az MSZP-t a Fidesz, számos esetben az ellenzék volt az, amelynek erőszakos ügyeiről lehetett hallani. Példaként említette a dévaványai Kék teve nevű vendéglő mosdójában történt verekedést, ahol egy fideszes önkormányzati képviselő megütött egy nyugdíjast, illetve az esztergomi lövöldözést, ahol egy másik fideszes önkormányzati képviselő gázpisztollyal lőtt támadójára.

Ami a jobbikos vádakat illeti: Nyakó azzal érvelt, hogy a Jobbik bevallása szerint "több mint félezer fideszes internacionalista" harcol soraikban; ezeknek a légióknak Demeter Ervin és Cser-Palkovics András Fidesz-Jobbik közös képviselők az élharcosai.