Lopott autókra vadásznak Budapesten

2009.10.04. 11:20 Módosítva: 2009.10.04. 11:29
Elsősorban lopott autókat keres vasárnap egy nagyszabású közös akcióban több száz rendőr és polgárőr Budapesten, de a köbiztonság javítása is céljuk a kezdeményezéssel.

Több száz rendőr és polgárőr részvételével közös akciót tartanak vasárnap a fővárosban. Az autólopások, feltörések megelőzését és a közbiztonság javítását akcióban ezúttal a vám- és pénzügyőrség és a közterület-felügyelet is részt vesz.

A mostani akció fő célja, hogy minél több lopott autót találjanak meg. A hasonló razziák másik haszna, hogy ilyenkor jóval kevesebb közterületi bűncselekmény és baleset történik, mondta Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) elnöke. A munka délutánig tart, az eredményekről akkor számol majd be a rendőrség.

Kardos Pál, a Budapesti és Agglomerációs Polgárőr Szervezetek Szövetségének vezetője elmondta, hogy csak Budapestről 276 polgárőr érkezett, több százan jöttek fel azonban vidékről is, hogy részt vegyenek az akcióban. A polgárőrség gépjármű-felderítő tagozata 39, a lopott autók azonosításához szükséges technikai berendezésekkel felszerelt autóval dolgozik majd.

Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány szerint nemcsak az adminisztrációs intézkedéseknek, de a közös akcióknak is köszönhető, hogy az elmúlt 10 évben az akkori 12 ezer, a fővárosban történt évi autólopás mostanra évi négyezerre csökkent. A főkapitány megköszönte a polgárőröknek, hogy feláldozzák a vasárnapjukat, hogy ingyen segítsenek a közbiztonság javításában.

A Miniszterelnöki Hivatallal az előző héten százmilliós támogatásról írtak alá szerződést, a pénz az egyes polgárőr szervezetekhez kerül. A jövő héten pedig a parlament honvédelmi és rendészeti bizottsága előtt számolnak be a polgárőrség munkájáról. A polgárőrség 130 járművet is kap, október 13-án Bajnai Gordon miniszterelnök ebből 31-et ad át majd a polgárőrségnek.