Székely: Adható terheseknek is a H1N1-vakcina

2009.10.05. 17:33 Módosítva: 2009.10.05. 18:06
Adható terheseknek is az újinfluenza elleni vakcina az Amerikai Járványügyi Központ (CBC) szerint - mondta Székely Tamás azon a hétfői rendkívüli tájékoztatón, amelyet azért hívtak össze, hogy az egészségügyi miniszter "helyre tegyen" az utóbbi napokban az A/H1N1 fertőzéssel kapcsolatban megjelent több állítást. A vakcina a 3-18 év közötti korcsoportra várhatóan a jövő héten kapja meg a forgalombahozatali engedélyt.

Székely Tamás elismerte: bár klinikai vizsgálatok folytak és folynak a különféle korcsoportokon belül a magyar oltóanyag hatásával kapcsolatban, a terheseknél az időhiány miatt ez nem történt meg, erre legalább egy év kellene. Cáfolta azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint máshol ezeket a vizsgálatokat elvégezték volna.

A miniszter szerint a terhesekre nézve annak sincs jelentősége, hogy milyen típusú vírusból készült a vakcina. Az oltás mellett hozta fel viszont érvként, hogy a tapasztalatok szerint a fertőzöttek egy százalékát kezelik szövődmények miatt intenzív osztályon, míg az oltóanyag mellékhatása - a bőrpír, illetve a végtagfájdalom - ennél kisebb arányban jelentkezik.

Az MTI tudósítása szerint a tárca vezetője úgy ítélte meg, hogy a három hónapnál fiatalabb terheseknek (első trimeszter) nem kell influenza-elleni védőoltást adni, hiszen a magzat életének első három hónapja az az időszak, amikor a legfogékonyabb bármilyen fertőzésre, betegségre.

Székely Tamás cáfolta azokat a híreket is, hogy az újinfluenza elleni magyar vakcina engedélyeztetési eljárása túl gyors lett volna. Közölte, hogy a világon már négy törzskönyvezett oltóanyag létezik.

Azt is elmondta, hogy a hírekben magyar adalékként szereplő összetevő megtalálható a többi vakcinában is, ahogy ezt az Európai Törzskönyvezési Hatóság honlapján bárki elolvashatja.

A miniszter elmondta: egyelőre a felnőttekre, a 18 éven felüliekre van meg a vakcina forgalombahozatali engedélye, a 3-18 év közötti korcsoportra várhatóan a jövő héten kapja meg a gyártó az engedélyt. A 6 hónap - 3 év közötti kisgyermekeket csak 2,5-3 hét múlva lehet majd beoltani, mivel az ő tesztelésük jelenleg még folyik.

Kérdések és válaszok az új influenza elleni oltásról>>>

Szájbarágó az új influenzáról>>>

Cikk a lehetséges mellékhatásokról>>>  • Hírek
  • Személyi kölcsön