Kovács Lászlónak százmilliós végkielégítés jár

2009.10.05. 09:07 Módosítva: 2009.10.05. 09:14
Októberben lejár a szocialista EB-biztos mandátuma. Ha nem választják újra, százmillió forint körüli összeget kap végkielégítésként, ennek 15 százaléka megy a pártkasszába.

Az Európai Bizottság adó- és vámügyi biztosának októberben jár le a mandátuma, és a ha a magyar kormány nem jelöli újra erre a posztra, akkor Kovács EU-tól kapott végkielégítése alulról súrolja majd a százmillió forintos összeget - tudta meg a Blikk.

Az MSZP-s Kovács László havi 19 909 eurót (5,3 millió forint) keres EU-biztosként, és szívesen maradna, de távozása esetén a havi fizetésének felét kapná meg 36 hónapon keresztül. Ez összesen körülbelül 95 millió forint lenne az euró mai állása szerint.

kovacs

Az összeg nagyon magas, de az EB sajtóosztályának munkatársa szerint minden EB-biztos ennyit keres. Magyar viszonylatban viszont Kovács László csillagászati összegeket keres, hiszen az EP-politikusok 2-3 millió forint körüli összeget kapnak havonta, végkielégítésük pedig hathavi fizetésük, de ez attól is függ, hány idegen nyelven beszélnek. Mióta bevezették, hogy az EP-képviselőket nem a magyar kasszából, hanem EU-sból fizetik, azóta kúsztak feljebb képviselőink fizetései 1,2-2 millióról.

Kovács László nem vághatja zsebre az egész összeget, hiszen a brüsszeli MSZP-s képviselők fizetésük és végkielégítésük 15 százalékát fizetik be a pártnak - tudta meg az újság párt közeli forrásból.

Az új magyar biztost a kormány jelöli majd ki öt évre, és az Európai Bizottság ajánl majd neki posztot. Jelenleg három név merül fel a poszt várományosaként a Blikk értesülése szerint: Kovács László, Herczog Edit (szocialista EP-képviselő), illetve Veres János, és a lap szerint a volt pénzügyminiszter vállalná is a megbízatást. Az Index múlt heti cikke szerint Bajnai szíve Kovácshoz húz.