Nem akartak nagyobbat, mint 40 centis kilátót

2009.10.05. 20:13 Módosítva: 2009.10.05. 23:21
Reálisnak tartja a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a 40 centiméteres bodrogkeresztúri kilátóra fordított 39 millió forintot. Nem véletlen, hogy csak ekkora - ekkorára is tervezték. Az NFÜ szerint azért volt rá szükség, mert a turisták korábban a vízmű dombjáról bámészkodtak, ahova viszont tilos felmászni.

Az RTL Híradó vasárnap számolt be a bruttó 39 millió forintba kerülő, 40 centiméteres bodrogkeresztúri kilátóról, és a körülötte kialakított pihenőhelyről. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség akkor nem adott magyarázatot a 2007-es beruházás támogatásáról, sőt a szóvivő az Indexnek is javasolta, hogy törölje az esetről szóló híradást.

A NFÜ-nél egy nappal később szintén az RTL-nek azt állították, nem került túl sokba a nem túl magas kilátó. Oravecz Péter szóvivő azt mondta, hogy 19-20 millió forint volt a tereprendezés, az ősfenyves rendberakása és a tisztítás. A másik nagy rész az infrastruktúra megépítése, a gyalogjárók, autóutak megépítése

Forrás: keresztur.tx.hu - Deák Tamás
Forrás: keresztur.tx.hu - Deák Tamás

A szóvivő arról is beszélt, hogy a bodrogkeresztúriak azért adtak be pályázatot a kilátóra, mert a turisták eddig a vízmű dombjáról bámészkodtak. Onnan pedig tilos. Igaz, a tetejéről messzebb ellátni, mert a kilátó annál is alacsonyabb. A szóvivő szerint szándékosan tervezték ekkorára. Mint mondta, a projekt megálmodója és kitalálója egy neves építész, és a szakvélemények szerint is ez a hely abszolút alkalmas arra, hogy a panorámát biztosítani tudja. Tehát oda teljesen felesleges több méter magas emelvényt vagy kilátót építeni.

A 2007-es átadás után készült, az önkormányzat oldalán fellelhető fotók tanúsága szerint a tervezett kilátóból valójában egy szalonnasütővel kombinált kőlap lett. A kikövezett tűzrakót néhány paddal vették körbe, és járólapokkal kirakott gyalogutat vezettek hozzá, a kőlapot pedig fölötte, egy földből összehordott kisebb domb tetején helyezték el.

Az Index információi szerint az eredeti pályázat a tokaji világörökségi pályázat részeként került az NFÜ-höz. A szöveg szerint valóban földből épített kilátót ígértek a helyiek, hogy „természetközeli szabadidős terület alakítsanak ki ízelítőt nyújtva a borvidék egyik fő jellemvonásáról, a változatos tájképi adottságokból”. A pályázati összefoglaló szerint a költségekbe nemcsak a tereprendezést, és földmunkát, hanem egy kőfal építését is bekalkulálták.

A bodrogkeresztúri kilátót uniós pénzből építették.