Nem akartak nagyobbat, mint 40 centis kilátót

Reálisnak tartja a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a 40 centiméteres bodrogkeresztúri kilátóra fordított 39 millió forintot. Nem véletlen, hogy csak ekkora - ekkorára is tervezték. Az NFÜ szerint azért volt rá szükség, mert a turisták korábban a vízmű dombjáról bámészkodtak, ahova viszont tilos felmászni.

Az RTL Híradó vasárnap számolt be a bruttó 39 millió forintba kerülő, 40 centiméteres bodrogkeresztúri kilátóról, és a körülötte kialakított pihenőhelyről. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség akkor nem adott magyarázatot a 2007-es beruházás támogatásáról, sőt a szóvivő az Indexnek is javasolta, hogy törölje az esetről szóló híradást.

A NFÜ-nél egy nappal később szintén az RTL-nek azt állították, nem került túl sokba a nem túl magas kilátó. Oravecz Péter szóvivő azt mondta, hogy 19-20 millió forint volt a tereprendezés, az ősfenyves rendberakása és a tisztítás. A másik nagy rész az infrastruktúra megépítése, a gyalogjárók, autóutak megépítése

Forrás: keresztur.tx.hu - Deák Tamás

A szóvivő arról is beszélt, hogy a bodrogkeresztúriak azért adtak be pályázatot a kilátóra, mert a turisták eddig a vízmű dombjáról bámészkodtak. Onnan pedig tilos. Igaz, a tetejéről messzebb ellátni, mert a kilátó annál is alacsonyabb. A szóvivő szerint szándékosan tervezték ekkorára. Mint mondta, a projekt megálmodója és kitalálója egy neves építész, és a szakvélemények szerint is ez a hely abszolút alkalmas arra, hogy a panorámát biztosítani tudja. Tehát oda teljesen felesleges több méter magas emelvényt vagy kilátót építeni.

A 2007-es átadás után készült, az önkormányzat oldalán fellelhető fotók tanúsága szerint a tervezett kilátóból valójában egy szalonnasütővel kombinált kőlap lett. A kikövezett tűzrakót néhány paddal vették körbe, és járólapokkal kirakott gyalogutat vezettek hozzá, a kőlapot pedig fölötte, egy földből összehordott kisebb domb tetején helyezték el.

Az Index információi szerint az eredeti pályázat a tokaji világörökségi pályázat részeként került az NFÜ-höz. A szöveg szerint valóban földből épített kilátót ígértek a helyiek, hogy „természetközeli szabadidős terület alakítsanak ki ízelítőt nyújtva a borvidék egyik fő jellemvonásáról, a változatos tájképi adottságokból”. A pályázati összefoglaló szerint a költségekbe nemcsak a tereprendezést, és földmunkát, hanem egy kőfal építését is bekalkulálták.

A bodrogkeresztúri kilátót uniós pénzből építették.

Az oldalról ajánljuk

  • Kajak-kenu
Nyári táborban ismerkedett meg a kajak-kenuval az aranyérmes Gazsó Alida Dóra

A 21 éves kajakozó első versenyét 11 évesen nyerte, a koppenhágai kajak-kenu vb-n az első magyar aranyérmet szerezte.

szeptember 18., 14:59

  • Kultúr
Kálomista Gábor állítja: Politikai okokból elsüllyesztenék az Elkxrtukot

Megöltek egy mozit. Ez óriási szégyen – mondja a producer.

szeptember 21., 10:11

  • Sport
Édesanyja és sporttársai búcsúztak a fiatalon elhunyt zsokétól, Jeles Esztertől

A 21 éves lány egy lovasfutam közben szenvedett súlyos balesetet.

szeptember 20., 19:42

  • Belföld
Deutsch Tamás: Karácsony Gergely még egy villanykörtét sem tud kicserélni, mit várnak tőle?

Még a konyhai lámpával is meggyűlt a baja, nemhogy a fővárosi beruházásokkal – állítja a fideszes politikus.

tegnap, 06:30

  • Belföld
Terjed a delta-variáns: 289 új fertőzött, meghalt öt beteg

Kórházban 401 beteget ápolnak, közülük 45-en vannak lélegeztetőgépen.

szeptember 21., 08:58