Spórolósabb lesz idén az október 23-i ünnepség

2009.10.06. 12:54 Módosítva: 2009.10.06. 12:54
A pénzügyi és gazdasági válság miatt spórolósabb lesz idén az október 23-i állami ünnepség. Elmarad a szokásos operaházi gála, így az Andrássy utat sem kell lezárni, azaz a rendőri biztosításon is spórolhatnak. Gyakorlatilag csak a kötelező protokolleseményeket tartják meg.

Az idén biztosan kevesebb utat kell majd lezárni október 23-án, ugyanis a pénzügyi válság miatti spórolás jegyében elmarad a szokásos operaházi gálaműsor, és nem lesz emlékkoncert a Művészetek Palotájában sem. Így az Andrássy út lezárásának biztosítási költségeit is megspórolhatja a kormányzat.

A Miniszterelnöki Hivatal egyelőre nem tudott végleges tájékoztatást adni a tervezett programokról, mivel a „2009. október 23-i állami ünnep központi állami rendezvényeinek, valamint 2009. második félévében egyéb országos jelentőségű események megszervezése és lebonyolítása” tárgyában kiírt közbeszerzési eljárás még nem zárult le. Így még a tervezett programsorozat is változhat még a pályázat győztese és a Meh közötti tárgyalásokon.

Szűk állami protokoll

A pályázatban a hivatal tájékoztatása szerint hét programpont szerepel. Október 22-én a Parlamentben ünnepi konferenciát tartanának, ennek záróeseménye egy rövid ünnepi műsor lenne - ez váltaná ki az operaházi gálaműsort.

Október 23-án a szűk állami protokollra korlátozódnának az ünnepi események: zászlófelvonás a Kossuth téren, csendes emlékezés a Nagy Imre szobornál és az Ötvenhatosok terén álló emlékműnél.

Az ünnep estéjén meggyújtják majd a Forradalom lángját a Kossuth téren, ami egészen november 4-ig, a forradalom bukásának napjáig lobogna.

Október 25-én este a Földművelésügyi Minisztérium épületénél elhelyezett térinstallációnál emlékeznek majd a Kossuth téri sortűz áldozataira.

Az ünnepségsorozat zárásaként november 4-én pedig a Magyar Honvédség díszegységeinek részvételével a Hősök terén tartanak emlékünnepséget.

Még nem tudni, kik tüntetnek

Az események rendőri biztosításáról leghamarabb október 21-én számolhat be a Budapesti Rendőr-főkapitányság, mivel ekkor jár majd le a tüntetések bejelentésének 72 órás határideje. Annyi azonban megelőlegezhető, hogy a Kossuth tér és a Vértanúk terének környékét idén is biztosítja a rendőrség.

Egyelőre nem tudni azt sem, hogy a Fidesz milyen programmal készül a forradalom ünnepére, a párt pár napon belülre ígért választ megkeresésünkre.