Pintér Sándor alá raknák a titkosszolgálatot is

2009.10.07. 09:58 Módosítva: 2009.10.07. 10:07
Egyetlen miniszter kezében egyesítené a rendőrség és a nemzetbiztonság irányítását a Fidesz a választások után. A tárca nélküli miniszter posztja megszűnne, és a belügyminiszter lenne felelős mindkét szervezetért. A pártban Pintér Sándort tartják ideális figurának az átszervezés lebonyolítására.

Az Index információ szerint a Fidesz vezetése Pintér Sándort szeretné megnyerni, hogy a valószínűsíthető választási győzelem után belügyminiszterként szedje ráncban az erőszakszervezeteket.

Pintér Sándor neve már a nyáron felmerült, mint a második Orbán-kormány egyik szóbajöhető tagja. Akkor arról volt szó, hogy a pártelnöknek még mérlegelnie kell, hogy a milliárdos üzletemberré átvedlett egykori rendőrfőkapitány rendvédelmi ügyekben közismert jártasságát választja, vagy egy, vélhetően népszerűbb, a 2002 előtti történetekkel nem terhelt jelöltet.

Úgy tudjuk, azóta egyértelműen Pintér lett a befutó, de a poszt elvállalását az exminiszter ahhoz a feltételhez kötötte, hogy tárcájához kerül a Nemzetbiztonsági Hivatal is.

A német mintát követő tárca kialakításához azonban, az új kormány alakulásakor beterjesztett minisztériumi struktúra részeként a parlament kétharmados támogatása kell. Ezt eddig hagyományosan megszavazta az ellenzék. A rendőrség és a polgári titkosszolgálatok viszont a rendszerváltás óta még nem voltak egy kézben.

Az Antall-kormány megalakulásakor úgy gondolták, hogy az 1990 előttről örökölt titkosszolgálat átszervezéséhez és konszolidálásához mindenképpen külön kormánytagra van szükség. Az önálló, tárca nélküli miniszteri poszt később a Horn-, és az Orbán-kormány idején is megmaradt.

Az MSZP regnálása alatt a feladatkört a takarékosság jegyében államtitkári szintre minősítették vissza. Elsőként Tóth András kapta meg a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő politikai államtitkár címet.

A Gyurcsány-érában Szilvásy György először a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszterként iránytotta a területet, majd a kancellária éléről távozva maga foglalta el az államtitkárságot, miniszterként. Ezt a posztot kapta meg a Gyurcsány Ferenc lemondása után a Bajnai-kormányban Ficsor Ádám is, de ő is miniszteri rangban. Gyurcsány egykori kabinetfőnöke négy hónapot töltött a poszton, nevéhez fűződik, hogy beismerte az NBH működési hibáit a romagyilkosságok felderítésében, helyét néhány hete Juhász Gábor, az igazságügyi tárca korábbi államtitkára vette át.

A Fidesz 2008-ban, az UD-botrány idején politikai banditizmussal vádolta az akkor még hivatalban lévő Szilvásy Györgyöt. A nyilvánosságra hozott titkosszolgálati hangfelvételek miatt az ellenzék a legsötétebb diktatúrák emlékét idéző koncepciós eljárással vádolta a titokminisztert. A párt egyébként azt is beígérte, hogy hatalomra kerülése esetén leváltja az NBH új elnökét, Balajti Lászlót, aki az UD-s ügyek miatt lemondásra kényszerült Laborc Sándort váltotta a nemzetbiztonság élén.