Százmilliókat fizettek ki jutalomra a köztelevízióban

2009.10.08. 08:31
Bár a Magyar Televízió állandó finanszírozási gondokkal küzd, jutalmakra azért jutott pártízmillió az elmúlt két évben is, derült ki a Népszabadság birtokába került dokumentumokból.

Nem véletlenül került nehéz anyagi helyzetbe a Magyar Televízió, a nyilvánosságra került fizetési adatok szerint hatvannál is több munkatársnak van milliós havi fizetése, a Népszabadság birtokába került dokumentumok szerint pedig az elmúlt években százmilliókat költöttek jutalomra a kereskedelmi csatornáknál kétszer drágábban fenntartott, de csak a lakosság töredékét érdeklő köztévénél.

Az MTV ügyvezető alelnöke, Medveczky Balázs például havi 2,1 milliós alapbérén felül távozása esetén 12 havi átlagkeresetének megfelelő végkielégítésre jogosult, ha pedig azt is vállalja, hogy két évig megtartja a cég titkait, még egyszer ugyanekkora összegre.

Emellett kinevezése óta minden évben jutalomban is részesül, 2007-ben 2,9 millió, 2008-ban egyszer 3 millió, egyszer pedig 200 ezer forint jutalomban részesült.

Medveczky alelnökként vezeti a Magyar Televíziót. Elődje, Rudi Zoltán távozása óta stratégiai és kommunikációs igazgatóként dolgozik, és ebben a minőségében már 6,2 millió forint prémiumban részesült és továbbra is havi 2,1 millió forint az alapbére. Dobos Menyhért, a korábban a Napkeltét, most a Gyárfás Tamás műsorát váltó Ma reggelt felügyelő közéleti főszerkesztő az elmúlt két évben 4,2 millió forint jutalmat kapott, írja a Népszabadság.

A lap értesülései szerint a középvezetői szinteken még bőkezűbben szórták a pénzt. A Rudi Zoltán elnöksége idején a tévéhez került, a Népszabadság szerint mostanában megbízatás nélkül maradt középvezetők közül többen 6-9 millió forint béren felüli juttatást kaptak havi 1-1,5 millió forintos alapbérük mellé.

A tévénél összesen harminc munkatárs részesült jutalomban 2007. óta. A legkevesebbet, 670 ezret az egyik vidéki tudósító kapta, a legtöbbet, összesen 15,7 millió forintot Schatz Péter igazgató.