Székely Tamás beoltatja magát és családját

2009.10.08. 17:54
Az egészségügyi miniszter október második felében oltatja be magát az új influenza ellen, ha a patikákban is elérhető lesz az oltóanyag. A miniszter az Indexnek azt mondta: a magyar vakcináról terjesztett rémhírek mögött kemény gazdasági érdekek is állhatnak, a mi oltóanyagunk ugyanis kifejezetten olcsó a piacon.

Akkor oltatom be magam és családomat a H1N1 elleni vakcinával, amikor az oltóanyag a patikákba kerül, erre várhatóan a hónap második felében kerül sor, válaszolta Székely Tamás egészségügyi miniszter az Index kérdésére. A miniszter elmondása szerint sem ő, sem felesége és két gyermekük nem tartoznak a veszélyeztetett csoportba, így ki kell várniuk ezt az időt.

szekely250

A miniszter elképzelhetőnek tartotta azt is, hogy az Egészségügyi Minisztérium dolgozóival együtt kapja majd meg az oltást, amikor a minisztérium - akárcsak a többi közintézmény és vállalat - megrendeli a foglalkozás-egészségügyi szolgálaton keresztül a szükséges mennyiséget.

A miniszter azt mondta: nem tart a mellékhatásoktól. A magyar vakcina esetleges mellékhatásai nem különböznek más gyártók oltóanyagainak mellékhatásaitól. Tisztában vagyok azzal, hogy 5 százalék az esélye annak, hogy egy súlyosabb influenza miatt kórházi kezelésre legyen szükség, 0,25 százalékban pedig intenzív ellátásra. Egy oltás utáni fejfájásnak viszont közel akkor a valószínűsége, mint annak, hogy valaki meghal influenzában (körülbelül 1:1000-hez), mondta a miniszter.

Kérdésünkre, hogy a magyar vakcinát miért nem minősítette eddig nemzetközi szervezet, Székely Tamás azt mondta: kétféle engedélyezési eljárás van. Az uniós szinten törzskönyvezett vakcinák a közösség minden országában forgalomba hozhatók, míg Magyarország nemzeti hatáskörben engedélyezte a vakcinát, aminek ugyanúgy megvannak a szigorú kritériumai. A magyar vakcina a szabályok szerint így legfeljebb két uniós országban használható.

A miniszter arra nem tudott konkrétan válaszolni, ki vagy kik állhatnak az influenza vakcina veszélyes mellékhatásairól szóló rémhírek terjesztése mögött, amelyek miatt feljelentést tett az ügyészségnél. "Ha tudnám, kik állnak a háttérben, akkor nem ismeretlen tettes ellen tettem volna feljelentést" - mondta a miniszter. Kérdésünkre, hogy milyen motivációk állhatnak a rémhírek terjesztése mögött, a miniszter egy példát említett: a magyar vakcina olcsó, jóval a nemzetközi piaci ár alatt állítják elő, ezért elképzelhető, hogy kemény gazdasági érdekek irányítják azokat, akik a vakcina hatásosságát megpróbálják megkérdőjelezni.

Megkérdeztük azt is, nem volt-e elsietett a nyilatkozata a harmadik újinfluenza miatt bekövetkező halálesetről, egy 33 éves nő haláláról. Az ÁNTSZ közlése szerint ugyanis jelenleg annyi tudható, hogy a betegnél az emlőrák miatti kezelések nyomán fellépő szövődmény (tüdőgyulladás) és az azt követő szívelégtelenség volt a halál oka. Végleges diagnózist a folyamatban lévő szövettani vizsgálatok lezárását követően ad a patológus

Székely Tamás felvetésünkre azt mondta: pontosan fogalmazott. Annyit jelentett be, hogy egy súlyos daganatos betegségben szenvedő nő halt meg, akinek szervezetében kimutatták a H1N1-et, és akinek az immunrendszerét a sugár- és kemoterápia legyengítette.