Vádat emeltek Kolompár Orbánék ellen

2009.10.08. 18:39 Módosítva: 2009.10.08. 18:39
Vádat emeltek Kolompár Orbán és öt társa ellen több uniós pályázati visszaélés miatt, a Kecskeméti Városi Ügyészség szerint 145,5 millió forintot szereztek meg jogosulatlanul.

A Kecskeméti Városi Ügyészség vádat emelt Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke és öt társa ellen, akiket jogosulatlan gazdasági előny megszerzésével, valamint az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértésével gyanúsítanak, közölte csütörtökön Szabó Ferenc megyei főügyészhelyettes.

Pályázati pénzeket szereztek

A gyanúsítottak az Európai Unió foglalkoztatási programját segítő pályázattal a közösségi költségvetésből 109,1 millió forintot, a hazai költségvetésből 36,4 millió forintot, összesen 145,5 millió forintot szereztek meg jogosulatlanul.

Az Európai Bizottság és a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium illetékes hatósága a munkaerőpiac szempontjából hátrányos helyzetű emberek segítéséhez pályázatot írt ki, amelyre a Kolompár Orbán elnökletével működő Kiskunmajsai Cigány Érdekképviseleti Szervezet, két másik szervezet, valamint a szintén Kolompár által képviselt Cigányság Foglalkoztatásáért Kht. nyújtott be pályázatot.

A támogatási szerződést 2006. február 14-én írták alá, ebben a minisztérium vállalta, hogy a megyében élő roma kisebbség társadalmi integrációjának, a gazdasági életben és a munkaerőpiacon való boldogulásuk biztosításához 255 millió forint vissza nem térítendő támogatást folyósít. Ezt 3-1 arányban az Európai Szociális Alap, és a hazai költségvetés biztosította. A támogatásból 145,5 milliót már kiutaltak, azonban az újabb 76,5 milliós kérelemnél az ellenőrző szervezet átfogó szabálytalansági vizsgálatot indított.

A felvett 145,5 millió forint támogatás elszámolásához benyújtott, bizonylatokon szereplő gazdasági események nem valósultak meg, így a benyújtott bizonylatok sem valósak. A vámnyomozók, az ügyészség felügyelete mellett egy éve nyomoztak az ügyben. A per a Kecskeméti Városi Bíróság által kitűzött időpontban kezdődik.

Már 2008-ban is vádat emeltek ellene

Egy másik ügyben a Kecskeméti Városi Ügyészség 2008 decemberében jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntette miatt emelt vádat Kolompár Orbán és társai ellen. A vád szerint a Kiskunmajsai Roma Érdekképviseleti Szervezet valótlan számlákkal igazolt - egy pályázaton nyert 13 millió forint vissza nem térítendő támogatásból - 7,2 millió forintot.

Ebben az ügyben a tárgyalás is kitűzték már, de az európai parlamenti (EP) választás miatt elhalasztotta a Kecskeméti Városi Bíróság a Kolompár Orbán és három társa ellen indított büntetőpert, mert a gyanúsítottak közül ketten - köztük Kolompár Orbán - regisztrált jelöltként szerepeltek egy párt listáján a június 7-ei EP-választáson, ezért mentelmi joguk volt. Ez a per várhatóan októberben megkezdődik.