Visszakozik a KSZF az irodai szoftverek beszerzésének ügyében

2009.10.08. 14:25
Válaszolt a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság (KSZF) a nyílt dokumentumformátumokat támogató nemzetközi szövetség (ODFA) magyar tagozatának nyílt levelére. A szervezet szerint még nem eldöntött, hogy több tárcánál is bevezetik az Office 2007-et. Lapunknak korábban mást mondtak.

Mint múlt szerdai cikkünkben írtuk, a KSZF a hatókörébe vont minisztériumokban megkezdték az egyik legdrágább irodai szoftvercsomagra, a Microsoft Office 2007-re való áttérés előkészítését. Értesüléseinket megerősítette Imre János főigazgató is, aki azt mondta, vizsgálják a teljes körű bevezetés lehetőségét, és több helyen már jelenleg is használják a programcsomag elemeit.

A cikk után két nappal az ODFA magyar képviselete nyílt levélben fogalmazta meg, hogy szakmailag indokolatlan és drága ez az állami szoftverbeszerzés. „Az európai tapasztalatok azt mutatják, hogy az új Microsoft szoftverek beszerzése előnytelen üzlet, mivel a jelenleginél még drágább szoftverek nem hoznak kimutatható hasznot felhasználójának” – írták a nyílt dokumentumformátumok támogatói.

A KSZF szerda este közleményben reagált az ODFA nyílt levelére. Ebben Imre János cáfolja, hogy az Office 2007 általános kormányzati alkalmazásáról döntés született volna. Sőt, a főigazgató szerint most készítenek elő, egy kormányzati projektet a nyílt szabványú szoftverek szélesebb körű bevezetésére. „Éppen azt vizsgáljuk, hogy milyen szoftvereket lehetne lecserélni olyan nyílt szabványú alkalmazásra, amely költséghatékony, korszerű és biztonságos, valamint támogatja a csoportmunka alkalmazásokat is” – írja Imre a nyílt levélben, amely tartalmában ellentmond múlt heti megerősítő nyilatkozatának.

Közbeszerzési Értesítőben szeptember közepén jelent meg, hogy a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság nettó 24 milliárd forintért Microsoft, Novell és nyílt forráskódú szoftvereket vásárolt. A KSZF néhány kivételtől eltekintve ura a kormányzati informatikai hálózatnak, és kormányrendelet alapján jogot kapott arra, hogy 2 százalékos jutalékot szedjen a közbeszerzésekből. A szervezet tehát ellenérdekelt a spórolásban.

Az állami Microsoft-beszerzéseket az Európai Unió számos országban visszafogták már, egyre többen térnek át a nyílt szabványok használatra, amelyek az amerikai gyártó termékeihez hasonló szolgáltatásokat nyújtanak, ám a tapasztalatok szerint főként a jogdíjak közti különbség miatt rövidtávon is 50-60 százalékos megtakarítást lehet velük elérni. Magyarország az első olyan európai uniós tagállam, ahol a világ legdrágább irodai szoftvercsomagjának beszerzéséről született központi döntés – amelytől ezek szerint a KSZF elkezdett visszatáncolni.