Orbán 200 fős parlamentet akar

2009.10.11. 19:49 Módosítva: 2009.10.11. 21:01
Orbán Viktor ragaszkodik ahhoz, hogy kétszáz főnél kisebb létszámú legyen a parlament; a Fidesz elnöke erről a tv2 Napló című műsorában vasárnap sugárzott riportban beszélt. A tévéstáb Orbán Viktor felcsúti házában csütörtökön forgatott, amikor a pártelnök mások mellett Lázár Jánost, Hódmezővásárhely polgármesterét látta vendégül a kamerák előtt.

"Ragaszkodom ahhoz, hogy levigyük kétszáz fő alá a parlament létszámát" - jelentette ki Orbán Viktor, megemlítve, hogy pártja a városi és a megyei önkormányzatokban a képviseleti létszámot a felére csökkentené. Erről korábban az Index is beszámolt. A parlament létszámának csökkentése "érint mandátumokat, a parlamenti frakciónkban biztosan lesz azért valamilyen mértékű ellenérzés, ha ellenállás nem is. (...) Szeretném tudni, hogy kire számíthatok ebben a dologban" - fordult Lázár Jánoshoz, aki azt mondta, hogy számíthat rá, "határozott az igen".

Orbán Viktor azon kérdésére, hogyha a városi és a megyei önkormányzatokban a képviseleti létszámot a felére csökkentik, az okoz-e kezelhetetlen politikai konfliktust, Lázár János nemmel felelt.

A Fidesz elnöke a beszélgetésen azt is elmondta: közölte pártja képviselő-jelöltjeivel, hogy a következő kormányban nem lesz sem MSZP-s, sem jobbikos. Arra a riporteri kérdésre, hogy szándéka szerint olyan elsöprő győzelmet aratnak, hogy nem lesz szükség koalícióra, Orbán Viktor úgy válaszolt: "hát hogyne".

Szintén a riporternek nyilatkozva azt mondta: a szélsőségekkel szemben józan politizálást vár, illetve azoknak az embereknek a képviseletét is vállalni kell, akik korábban a szocialistákra szavaztak, mert úgy tűnik, hogy elvesztették korábbi pártjukat, és inkább a Fidesz felé fordulnak.

Valahol 17 és 20 százalék között kell beállítanunk az adórendszert, az adóterhelést ahhoz, hogy az emberek úgy érezzék, igazságos, helyes és lehetséges dolog befizetni az adókat - fogalmazott a politikus.

"A következő kormánynak rögtön az elején ki kell mondania: márpedig lakáselárverezés nincs; az emberek feje fölül, akármekkora is az adósságuk, a lakást nem lehet elárverezni" - jelentette ki Orbán Viktor.

A parlamenti pártok évek óta egyetértenek abban, hogy a jelenlegi, 386 tagúnál kisebb létszámú parlamentre lenne szükség, de ennek gyakorlati megvalósításában még nem tudtak megegyezni.  • Hírek
  • Hírek