no

Kapolyizással nyomták el Molnár Oszkárt

2009.10.12. 17:05
A Fidesznek nincs baja Molnár Oszkárral, legalábbis a zsidózó-cigányozó polgármester a frakció tagja maradhatott. Az ellenzék inkább az energiabizniszben utazó, állami cégeknek milliárdokkal tartozó, más állami cégekkel feltűnően előnyösen szerződő Kapolyi László ügyeivel foglalkozott. A kormány szerint Kapolyi üzletember, aki magánéletében a törvényes kereteket betartva úgy védi üzleti érdekeit, ahogy akarja.

Kapolyi László üzelmeinek részletezésével terelte el a Fidesz a figyelmet rasszista jellegű kijelentéseivel ismertté vált Molnár Oszkár edelényi polgármesterről. Molnár még az ülés előtt találkozott Navracsics Tiborral, a Fidesz frakcióvezetőjével, de értesüléseink szerint a pár perces találkozón érdemi megbeszélés nem is zajlott.

Nem a cigányok, hanem

Molnár annyit nyilatkozott a találkozóról, hogy azután is marad a Fidesz frakciójában. Kifogásolt kijelentései mellett is kitartott, a Magyarország meghódítására törekvő zsidó nagytőkére vonatkozót Simon Peresznek tulajdonította, a cigányságot sértő kijelentéséről pedig azt állította, hogy az nem rasszista, mert ő nem magzataikat szándékosan károsító cigány asszonyokról, hanem magzataikat szándékosan károsító, cigány többségű településeken élő asszonyokról beszélt.

Fotók: Huszti István
Fotók: Huszti István

A parlament hétfői ülésének legnagyobb részében ezután Kapolyi László szocialista képviselő viselt dolgaival foglalkozott a parlamenti ellenzék. Előtte a napirend előtti felszólalásokban Kósa Lajos még összefoglalta a szombati, pár ezer fő részvételével lezajlott önkormányzati tüntetésen elhangzottakat, érdemi mondandója kimerült abban, hogy az állam adjon pénzt.

02

Molnár Csaba kiborult

Felszólalása szokatlan indulatokat váltott ki Molnár Csaba kancelláriaminiszterből, aki "kudarcba fulladt fideszes-jobbikos-árpádsávos" tüntetésről beszélt, mutyizással gyanúsította Kósa Lajost és Szijjártó Pétert, majd a fideszesek intenzív hunvaldozása közepette azt mondta, "egyszerű a képlett, kevesebb mutyi, kevesebb panama, és máris több pénz jut az önkormányzatoknak.

03

A szocialista Kökény Mihály a védőoltások, a szabaddemokrata Kóka János a párt- és kampányfinanszírozás megreformálásának fontosságáról beszélt, a kormány mindkét felvetéssel egyetértett. A kereszténydemokrata Lukács Tamás az állami tulajdonról merengve lehülyézte a minisztereket, Katona Tamás válaszában azt mondta, hogy a kereszténydemokratákkal szemben ő nem híve a szocializmus újbóli bevezetésének.

04

Lukács az interpellációk során is észrevétette magát, egy bonyolult történetet adott elő az MTV székházáról, amiben hol offshore-nak, hol állami tulajdonúnak nevezte a Millenium Média Kft-t ami vagy jól járt, vagy nem. felszólalását Katona Tamás pénzügyi államtitkár sem értette, de annyit azért elárult, hogy a köztelevízió független szervezet, így a kormánynak nincs beleszólása gazdasági ügyeibe.

Katona az interpellációk során amúgy nagyon elfoglalt volt, folyamatosan Kapolyi Lászlót kellett védenie, akit az ellenzéki interpellálók kipécéztek.

09

Kapolyi viselt dolgai

Előbb Bencsik János kifogásolta, hogy a leggazdagabb parlamenti képviselő cége nem fizeti ki adóságait az emiatt bajba került Vértesi Erőműnek, Katona erre arrogánsan azt felelte, hogy meglepi egy magát konzervatívnak nevező párt képviselőjének antikapitalista kirohanása. Szerinte amúgy nem Kapolyi tehet a Vértesi Erőmű nehézségeiről, hiszen nyilván nem direkt nem fizet.

Kapolyiról kérdezett Balla Mihály is, aki azt nem értette, hogy miért nem szóltak rá a miniszterek a szocialista képviselőre, hogy ne akadályozza meg a Magyar Villamos Művek 50 milliárdos osztalékának kifizetését, amiből 19 milliárd a magyar államot illetné. Katona szerint Kapolyi csak a saját érdekeit védő üzletemberként lépett fel, az osztalékot meg amúgy kifizették.

Révész Máriuszt pedig azt állította, hogy a Kapolyival kapcsolatba kerülő cégek 9,6 milliárdot, ebből az MVM egyedül 5,6 milliárdot bukott. Katona szerint az MVM mindent megtett a kifogásolt szerződések tisztázásáért, de részletekről üzleti titkokra hivatkozva nem beszélt.

A profitorientált cégek profitra törnek

Érdekes volt Lakos Imre interpellációja is, aki az Orange Ways járatindítási kérelmeinek elutasítása kapcsán az iránt érdeklődött, hogy mikor szándékozik az állam versenyhelyzetet teremteni a közösségi közlekedési piacon. Válaszában Oláh Lajos meglepetten közölte, hogy a nyereségérdekelt üzleti vállalkozások sajnos csak a nyereséges járatok üzemeltetése iránt érdeklődnek, majd azt fejtegette, hogy a kormánynak az is feladata, hogy megvédje a nyereségérdekelt vállalkozásokat az esetleges veszteségektől, ahogy a nyereséges járatokat működtető állami cégeket is a versenyhelyzettől. Azt is mondta, hogy ahhoz, hogy a közösségi közlekedésben versenyhelyzet alakulhasson ki, keretrendszert kéne kialakítani, majd sajnálkozott, hogy nincs keretrendszer.

A szocialista Molnár Albert interpellációjából megtudhattuk, hogy sok önkormányzat felelőtlen kötvénykibocsátásai miatt jelentősen eladósodott az önkormányzati szektor, a kormány válaszából pedig azt, hogy ez valóban aggasztó.

A nap hátralevő részében kisebb törvénymódosításokról, jellemzően uniós és nemzetközi jogharmonizációs kérdésekről dönthetnek a képviselők, mivel a közigazgatási hivatalok jogállását tisztázó törvénymódosítást bizottsági előkészítettlenségre hivatkozva levették a napirendről.