Nem a H1N1 áldozata a 33 éves nő

2009.10.12. 23:38 Módosítva: 2009.10.13. 10:29
A hivatalos közlés szerint az új influenza harmadik magyar áldozata volt az a nyíregyházi nő, aki október 2-án halt meg. A család szerint azonban Rita halálát az okozta, hogy hiába szólt több nőgyógyásznak is a mellében érzett csomóról és hiába ment el rendszeresen a szűrésekre, a legutolsó pillanatig nem vették észre, hogy melldaganata van. A nő után egy háromhónapos gyermek maradt. A család perelni készül.

Székely Tamás egészségügyi miniszter az október 8-i kormányszóvivői tájékoztatón szó szerint ezt mondta: "Meghalt az influenza harmadik áldozata Magyarországon". Ezután röviden ismertette az esetet. A fiatal nő súlyos daganatos betegségben szenvedett kezelése szeptember elején indult. Ideggyógyászati panaszokkal került kórházba, de mint kiderült, ezeket a panaszokat egy rosszindulatú daganat agyi áttétei okozták.

A nő kemoterápiát és sugárterápiát kapott, majd elhunyt. Székely Tamás szavai szerint "a boncolás során vetődött fel, hogy esetleg influenzája lehetne". A miniszter közlése szerint ez igazolódott. Megjegyezte még, hogy a nő a különösen veszélyeztetett kategóriába tartozott, a daganatgátló kezelés ugyanis gyengíti az ember immunrendszerét.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat közleménye ugyanezen a napon óvatosabban fogalmaz. "Végső diagnózis a folyamatban lévő szövettani vizsgálatok eredménye után mondható, jelenleg annyi tudható, hogy a betegnél az emlőrák miatti kezelések nyomán fellépő szövődmény (tüdőgyulladás) és az azt követő szívelégtelenség a halál oka. A folyamatban lévő szövettani vizsgálatok lezárását követően ad a patológus végleges diagnózist".

A 33 éves nőt Ritának hívták. Családja ugyan nem vitatja, hogy H1N1 fertőzést is kaphatott, de szerintük Rita halálát nem a vírus, hanem az orvosok gondatlansága és az egészségügyi rendszer, azon belül is a rákszűrés eredménytelensége okozta. Az utolsó pillanatig nem ismerték fel ugyanis, hogy a fiatal nő rákos, annak ellenére, hogy rendszeresen részt vett a szűréseken.

Rita Nyíregyházán élt és egy állami cégnél dolgozott. 2006-ban házasodott meg. Az őt ismerők azt mondták róla: "Isten is anyukának teremtette". Rita Nyíregyházán járt nőgyógyászhoz, és a szűréseken is rendszeresen részt vett. Először a nőgyógyászának jelezte, hogy érez valamit az egyik mellében, ami nem szokott ott lenni. Az orvos azt válaszolta: semmi ok az aggodalomra, neki "ilyen mirigyesek" a mellei. Amikor Rita terhes lett, egy másik nőgyógyászhoz járt. Neki is szólt a mellében lévő csomóról, amire az orvos azt mondta: nem kell aggódni, beindultak a tejmirigyek.

Rita július 15-én szülte meg kisfiát. A szülés után begyulladt a melle, nem tudott szoptatni. Egy harmadik nőgyógyászt keresett fel a problémával. Hetekig nagy dózisban kapott antibiotikumot, de a gyulladás nem múlt el. Augusztus elején ezért a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban műtéttel eltávolították a gyulladt mirigyet. Mammográfiás vizsgálatot vagy ultrahangot nem végeztek.

A nyíregyházi kórház csak a családot tájékoztatja

Az adatvédelmi törvény nem teszi lehetővé, hogy a nyilvánosság számára tájékoztatást adjunk egy beteg ügyéről, mondta az Indexnek Bakosné Mikola Edit, a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház PR-irodáéjának vezetője. A kórház osztozik a családtagok fájdalmában és személyesen minden szükséges tájékoztatást megad nekik a kezelés részleteiről.

Néhány nappal később Rita otthon elvesztette az eszméletét és rohammentő szállította ismét a nyíregyházi kórházba. Az intenzív osztályon vérrögöt diagnosztizáltak az agyában. Két héten át vérhigítót kapott, de miután állapota nem javult, a család saját felelősségére szeptember 2-án átszállította a Debreceni Egyetem Orvos és Egészségtudományi Centrumának neurológiai intenzív osztályára. Itt nagyon hamar kiderült, hogy nincs szó vérrögről: a problémákat egy melldaganat okozza, amely már súlyos áttéteket képezett az agyban.

Rita szeptember 21-én átkerült a debreceni klinika onkológiai osztályára, ahol kemo- és sugáérterápiás kezelést kapott. A család közlése szerint az onkológiai osztály vezető főorvosa írásban is rögzítette, hogy Ritát elhanyagolt emlődaganattal vették fel. A család szerint Debrecenben mindent elkövettek, de már csak a fiatal nő fájdalmát tudták enyhíteni. Rita október 2-án halt meg. A három hónapos kisbabát a nagyszülők vették magukhoz. Influenzát egyik Ritát látogató családtag sem kapott. A család az ügyben pert fontolgat.

"Rita rendkívül pozitív személyiségű ember volt. Hihetetlenül ügyelt mindig az egészségére, odaadó bizalommal fordult mindig az orvosokhoz, pontosan, betű szerint megtartva az utasításokat. Talán épp ezért olyan fájdalmas ami történt vele" - írta róla az egyik családtag. A családtag szerint nagyon fontos, hogy a figyelemfelhívás érdekében egy menet átsétáljon a Lánchídon, de legalább ilyen fontos lenne, hogy az orvosok odafigyeljenek a nőkre, mert ai jelenlegi szűrési, megelőzési rendszer gyakorlatilag semmit sem ér. Különben hogyan fordulhat elő, hogy egy 33 éves fiatal nő, aki iratokkal bizonyíthatóan minden évben járt nőgyógyászati szűrésre, végstádiumú mellrákban hal meg?