Nem adják Dávid Ibolyát a szocialisták

2009.10.13. 11:42 Módosítva: 2009.10.13. 11:55
A parlament mentelmi bizottsága nem függesztette fel Dávid Ibolya és Herényi Károly mentelmi jogát. Az MDF-es vezetőkre az UD Zrt.-vel kapcsolatban folyó eljárásában várt volna ügyészségi meghallgatás, a nyomozók szerint kényszerítés büntetésével lehet őket meggyanúsítani. A szocialisták szerint az ügyészség nem világította meg eléggé számukra az ügy hátterét.

Elkerülte az ügyészségi vizsgálatot Dávid Ibolya MDF-elnök és Herényi Károly frakcióvezető, miután az országgyűlés mentelmi bizottsága keddi ülésén nem adta ki a két képviselő mentelmi jogát, pedig egy hete még mindketten azt állították, kérni fogják a felfüggesztést.

15

A testület négy tagja szavazott a kiadás mellett, négy pedig ellene. A fideszesek a mentelmi jog felfüggesztését támogatták, a kormánypárti tagok viszont nemmel szavaztak.

Géczi Alajos, a bizottság MSZP-s elnöke az Indexnek azt mondta, hogy azért „védték meg” a fórumosokat, mert az ügyészség nem adott elegendő tájékoztatást arról, hogy mit ért a kényszerítés gyanúja alatt. Géczi szerint az ügyészség semmilyen iratot nem adott át az UD-ügy vonatkozó részéről.

Az ülésen egyik érintett sem vett részt, és Géczi tájékoztatása szerint nem is kérték a testülettől a felfüggesztés támogatását. Dávid és Herényi ugyan korábban azt állította, hogy nem szeretnének a képviselői mentelmi joguk mögé bújni, de az MSZP-s elnök úgy vélte, ezt büntető ügyekben nem a képviselők dolga eldönteni.

A testület egy hónapja már foglalkozott az üggyel, de akkor nem sikerült döntést hozni.

A legfőbb ügyész júniusban fordult az Országgyűléshez, hogy tegyék lehetővé a két politikus kihallgatását, mert szerinte személyes adattal való visszaélés vétsége, valamint kényszerítés gyanúja fennáll az UD-ügyben játszott szerepük miatt.

Az ügy 2008 szeptemberében kezdődött, amikor Dávid Ibolya egy titkos hangfelvételre hivatkozva az MDF elnökválasztásába való beavatkozással gyanúsította meg a Csányi Sándor OTP-vezér érdekeltségéinek biztonsági felügyeletét ellátó UD Zrt-t. Később kiderült, hogy a Dávid Ibolya által közzétett telefonlehallgatási anyag a Nemzetbiztonsági Hivataltól származott. Dávidék viszont a két érintett beleegyezése nélkül hozták nyilvánosságra.

A megfigyelési ügy kirobbanását követő napon az MDF megtartotta tisztújítását, ahol Dávid Ibolya riválisa, Almássy Kornél még a szavazás előtt visszalépett. Az ügyészség gyanúja szerint a visszalépés oka az volt, hogy a két politikus közvetítők útján megfenyegette.