1,6 milliót fizet a rendőrség a ronccsá vert tanárnak

2009.10.14. 18:33 Módosítva: 2009.10.14. 18:34
Megsértették a rendőrök a szükségesség és az arányosság elvét, illetve a személyes szabadsághoz és az emberi méltósághoz való jogot, amikor durván összevertek egy tanárt 2006 szeptember 20.-án, majd műtétje után egy ágyhoz bilincselték, végül utcára tették a sebláztól reszkető férfit. A bíróság szerint a rendőrségi túlkapásokért 1,6 millió forint kárpótlás jár.

1,6 millió forintos kártérítésre és bocsánatkérésre kötelezte a rendőrséget szerdán a Fővárosi Bíróság egy 2006 őszén ártatlanul meghurcolt tanár ügyében. (Az ítélet nem jogerős.) Zajácz László, pedagógust 2006. szeptember 20-én éjszaka a Kossuth térről távozóban az V. kerületi Bank utca és Október 6. utca sarkán bántalmazták a rendőrök.

Az akkor 45 éves pedagógusnak (kártérítési keresete szerint) többször megütötték az arcát, eltörték a csuklóját, kificamították a könyökét, a földön vonszolták, és durván szidalmazták. A tanárt először a zuglói rendőrkapitányságra vitték, ahonnan a mentők kórházba szállították, ahol egy négy és fél órán át tartó műtétet követően a rendőrök az ágyhoz bilincselték. Később rendőrségi fogdába vitték a férfit, ahonnan másnap délután orvosi ellátás nélkül, seblázas állapotban kitették az utcára.

Zajácz László a személyiségi jogai sérelme és a súlyos sérülések miatt bírósághoz fordult. Ügye a legkorábban indult kártérítési ügy, amely 2006. decemberében kezdődött. A kilenc tárgyalási napon a bíróság meghallgatta az intézkedő rendőröket, a károsult életkörülményeinek megváltozását igazoló tanúkat és több alkalommal orvos szakértőket is.

A Fővárosi Bíróság szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányság, illetve a REBISZ megalapozatlanul fogta el és tartotta őrizetben Zajácz Lászlót, a szükségesség és az arányosság elvét megsértve okoztak neki sérüléseket. Az őrizetben tartás körülményeivel pedig (például az ágyhoz bilincseléssel) szintén megsértették a személyes szabadsághoz, az emberi méltósághoz, az egészséghez és a testi épséghez fűződő jogait.

Így a bíróság 800 ezer forint nem vagyoni kártérítés megfizetésére kötelezte a BRFK-t és ugyancsak 800 ezer forint kártérítés megfizetésére kötelezte a REBISZ jogutódját, a Készenléti Rendőrséget is. A két rendőri szerv köteles a megítélt kártérítés kamatait is kifizetni, valamint a perköltséget is megtéríteni. Ezen felül a bíróság kötelezte a rendőrséget, hogy magánlevélben fejezzék ki sajnálkozásukat a történtek miatt.