Kati, mi bajod van?

2009.10.14. 15:58
Szili Katalinnak mozgalmas éve volt. Házelnökként vágott neki az évnek, tavasszal pécsi polgármester-jelöltként vereséget szenvedett, a nyári MSZP-kongresszuson lemondott házelnöki posztjáról, és még csak október van. Szili most az országot járja. De mit is csinál? Híveket toboroz? Felméri a népszerűségét? Kibeszélteti a padlón lévő vidéki szocialistákból a bánatukat? Ennek jártunk utána Kiskőrösön.

A főtéri Szarvas fogadó különterme megtelt. Az elegáns környezethez nem túlzottan szokott hallgatóság zöme az MSZP-kampányok motorja már húsz éve: plakátolnak, kopogtatócédulát gyűjtenek, szórólapot osztanak, és az elmúlt hónapokban-években egyre jobban ki vannak téve környezetük megvetésének, holott ők csak agitátorok, igyekezetüket nem felügyelőbizottsági tagsággal, legfeljebb egy forró kézszorítással jutalmazza a pártvezetés. És nem értik, mi történik a párttal.

A helyzet kicsit az 1989-es pártszakadás előtti állapothoz hasonlít, amikor a pártot még az MSZMP jelentette. Duplán hátrányos helyzetben vannak: nem elég, hogy pártjuk az egyik legellenszenvesebbé küzdötte le magát, Kiskőrösön még akkor is buktak, amikor amúgy jól ment az MSZP-nek.

Az első szabad választáson a kisgazda Pohankovics István győzött, az MSZP-s jelöltet a független kazánkirály, Morvai Ferenc, az ugyancsak független Rácz Sándor, valamint az SZDSZ-es és az MDF-es jelölt is megelőzte. 1994-ben szocialista győzelem született ugyan, de – ahogy Szili fórumán találóan megjegyzi majd valaki – akkor piros szegfűvel a nyakában egy macska is nyert volna. Azóta viszont az összes parlamenti választást Font Sándor nyeri, előbb MDF-es, majd fideszes színekben. Az európai parlamenti választáson 7,52 százalékkal a Fidesz és a Jobbik mögött a harmadik helyre futott be a párt, jóval az országos átlag alatt teljesítve.

Jó, ha harmincan ülnek a nagy asztalok mögött, az asztalok között arra is van hely, hogy Szili Katalin körbe-körbe sétálgasson a teremben. Hallgatóságát tegezi.

Fotó: Barakonyi Szabolcs

Bevezetőjében lemondásának hátterét magyarázza. Mint kiderül, van is mit, többen értetlenkednek majd, miért hagyott ott egy közmegelégedésre betöltött pozíciót. Elkeserítette, hogy a négy MSZP-s mandátumot hozó EP-választásnak semmilyen következménye sem lett, pedig a kilenc mandátumot hozó 2004-es EP-vereség után is felálltak jó néhányan, köztük MSZP-alelnökként ő maga is. A kongresszus nem hajtott végre baloldali fordulatot, ezért lemondott, hogy azokért tegyen, akik a végeken tisztességes baloldaliak módjára dolgoznak.

Meg-megáll az asztalok között, néha rátámaszkodik egy székre, és igen sűrűn emlegeti, hogy beszélgetni akar, azt akarja, hogy a hallgatóság mondja el a véleményét a pártról. Jó-e ma baloldalinak lenni? Jó-e ma MSZP-snek lenni? (Csendes moraj fut végig a termen, a megalázottak moraja ez.) Ki lehet-e jutni abból a gettóból, hogy hiteltelen bandának tartják az MSZP-t? Hogyan lehet a párt immunszerkezetét rendbe tenni? Le tud-e zárni a párt, a tagság egy szakaszt az életében?

02

A fórumon elhangzottakat dramatizálva és szerkesztve mutatjuk be. Mivel a hozzászólók nevét az esetek túlnyomó részében nem ismerjük, külsejük egy-egy jellegzetessége vagy foglalkozásuk alapján azonosítjuk őket.

NYUGDÍJAS PARASZTEMBER: Húsz év után arra kellett rájönnöm, hogy föntről nem jön le a pénz, szőrén-szálán eltűnik. Hiába kérünk civilszerveződésekre és más ügyekre, mindig az a válasz, hogy más, fontosabb dolgokra kell a pénz. A Fidesznek bezzeg mindenre van pénze.

FEKETE ÖLTÖNYÖS: Populista, demagóg dumát nyomnak.

NYUGDÍJAS PARASZTEMBER: Szóval, én vagyok populista?

FEKETE ÖLTÖNYÖS: Nem, a Fidesz.

03

SZILI: Szerintetek olyan helyzetbe kerültünk, hogy ha mi mondunk valamit, akkor azt már nem fogadják el tőlünk? (Igen, morajlik végig a termen.) Miért vesztettük el szerethetőségünket? Fel tudjuk-e tárni, miért jutottunk el idáig?

NARANCS KABÁTOS: Melyik MSZP-s emelte fel a szavát a BKV-s százmilliós végkielégítések ellen? A BKV már nem is tartozik Hagyóhoz, miközben befutó helyet kap a listán. Az állami vállalatok rengeteg pénzt kapnak a kormánytól, mire csoportosan építik le a létszámot.

TÖMÖTT BAJSZOS: Mi folyamatosan elkúrtuk. A mai napig nem csinálunk semmit az ellen, hogy ez hatmilliót, az húszmilliót, amaz százmilliót tesz el. Az a kérésem, Katika, hogy holnap kezdeményezd a miniszterelnöknél, hogy az összes menedzserszerződést nézze át. A pártvezetés szétveri a pártot azzal, hogy nem csinál semmit. Ott van ez a Hagyó Miklós. Befutó helyre tenni őt, az taktikai hiba.

04

MARIKA NÉNI: Húsz éve a párt szervezője vagyok, ott voltam tavasszal Pécsen, amikor ott kellett lennem. [Szili kampányának utolsó napján busszal utaztattak a városba vidéki szocialistákat.] Most azon gondolkodom, hogy kilépek, szüneteltetem a tagságom, vagy nem megyek el szavazni. Fönt nem figyelnek ránk. Azt hittem, hogy Veres Jánoséinál rosszabb adókat nem vet ki senki. Ez az Oszkó rosszabbakat csinál. Itt van ez a szuperbruttósítás. Kinek kedvezünk ezzel? Ha a minimálbéresek jövőre megtapasztalják, hogy kevesebbet kapnak, mint idén, akkor nem szavaznak ránk. A töviről verik szét az MSZP-t. Időben szólok, lehet, hogy nem igaz: befutó helyre rakják Horn Gábort, meg a Kókát. Én nem ebbe a pártba léptem be, én itt nem érzem jól magam.

SZILI: Horn és Kóka nekem is választóvíz. Nemcsak az a kérdés, hogy mi lesz az MSZP-vel, de mi lesz ezzel az országgal? Fél év múlva választás: tudunk-e nyerni?

MÁTYÁS: Ciklus közben nem fiatalítottak.

SZILI [inkább gúnyosan]: De hisz annyi fiatal van.

05

MÁTYÁS: Miért nincs a Hír tévéhez hasonló tévénk? Navracsicshoz hasonló frakcióvezetőnk? Vagy a szúnyogcsődör Cser-Palkovicshoz hasonló szóvivőnk?

SZILI: Van szóvivőnk, a Nyakó Pista.

MÁTYÁS: Katika, a népnek most nem a kenyér kell, hanem a cirkusz.

TIRIAC-BAJSZOS: Ha ma kiderülne, hogy Orbán Viktor lopott és lopott, akkor ebből a Fidesz jönne ki pozitívan. Hiába van Nyakó Pistánk, nem értenék a szavát. A hitelességünket nem tudjuk visszaállítani, mert csontvázak esnek ki a szekrényből. Nem igaz, hogy Hagyó nem tudta, hogy a BKV fizeti a titkárnőjét. A kérdés az, hogy egyben tud-e maradni a választásokig az MSZP, vagy három párttá esik szét? Ma már az lenne győzelem, ha a Fidesz nem érne el kétharmadot.

06

FEKETE ÖLTÖNYÖS: Nekünk az a bajunk, hogy nincs SZDSZ-ünk. Mi nem vagyunk rosszak. Mi nem leszünk három párt. Mi jól csináljuk ezt. Tessék, hány kilométer autópályát épített a Fidesz? Az összeset mi csináltuk. Nem szabad pesszimistának lenni, bíznunk kell magunkban. Gyurcsány Ferencet támogattam, mert tökös gyerek. A mostani még tökösebb, a választásokig ki fog domborodni.

SZILI: Ha mi annyira jók vagyunk, akkor a társadalom morális értékítélete miért olyan, amilyen?

BARNA ÖLTÖNYÖS: Az MSZP elindult egy liberális irányba. Vissza kell foglalni a pártot a liberális irányvonaltól. [Az első taps.]

07

BŐRMELLÉNYES: Meg kell nézni, mennyien voltunk négy-öt éve, ha egy ilyen méltóság jelentkezik be, mint Katika. Akkor még a Technika Háza is megtelt, most meg elférünk egy ebédlőben. Örültem volna, ha akkor is meglátogatott volna minket.

SZILI: Voltam.

BŐRMELLÉNYES: A párt egy család. És szomorú, ha valaki megbontja ezt a családot. Milyen erő van mögötted, Katika, hogy meg tudod teremteni az egységet?

NYÍRT HAJÚ [a fekete öltönyöshöz]: Az előbb azt mondtad, hogy az SZDSZ-ünk. Arra vagyok kíváncsi, hogy akkor mit keresel itt, ha így beszélsz, hogy az SZDSZ-ünk? Az SZDSZ nem az enyém.

FEKETE ÖLTÖNYÖS: Nem vagyok SZDSZ-es.

08

SZILI: Hogy szét akarom-e szedni az MSZP-t? Akkor itt lennék én ma? Mit akarok én megbontani? Vezetem a baranyai listát, MSZP-s képviselőjelölt vagyok.

CSÍKOS: Mikor lesz az MSZP-nek programja? Igazi, szocialista programja? És jó lenne, ha a listavezető állításánál nem játszanánk azt a szélhámosságot, amit a miniszterelnök jelölésénél játszottunk.

SZILI: A pártnak megvannak a maga testületei.

TIRIAC-BAJSZOS: Milyen szinten? Mi vagyunk a párt. Nekünk nincs információnk. Nekünk azt mondják, hogy Lendvai vagy Mesterházy vagy te. De honnan tudjuk, hogy jól döntünk?

SZILI: Akkor döntöttem el, hogy lemondok a házelnöki posztomról, amikor a július 4-i kongresszuson Vitányi Iván szólt előttem. Ha nem szól, lehet, hogy még mindig házelnök vagyok. Azt mondta Vitányi, hogy nincs itt semmi baj, menjünk tovább az úton.

09

VÖRÖS BLÉZERES: Az első nagy hiba az volt, hogy eltávolítottuk Medgyessyt. Azért nem bíznak bennünk az emberek, mert azt mondják, még a saját miniszterelnökeiteket is kicsináljátok, hát hogy bízzunk így bennetek? Elmondta a lemondásakor, hogy akkora a korrupció az SZDSZ-ben, hogy az tűrhetetlen, ő már nem bírja. A pártnak kell, hogy kormánya legyen, és nem fordítva. Miért kellett nekünk kakaóbiztos számítógép? Orbán kimondott olyan dolgokat, mint a kétszáz fős parlament? Miért nem mondjuk azonnal, hogy ezt mi is akarjuk? Nemrég nyugdíjastalálkozó volt, ahol megjelent a párt három prominense [Lendvai Ildikó, Kiss Péter, Szekeres Imre], akik kinyilatkoztattak, de kérdezni nem lehetett. Azt mondták, hogy ők tudják: amit eldöntöttek, az a legjobb a pártnak. Én ezt nem értem.

A fórum végén Szili a neoliberalizmussal és a gyurcsányizmussal való szakításra szólította fel a kiskőrösi szocialistákat, a szolidaritás fontosságát hangsúlyozta, és sajnálkozott, hogy július 4-én, amikor lemondott házelnökségéről, a kongresszuson senki sem ment oda hozzá, és kérdezte meg: Kati, mi bajod van?