Minden régióban ott az új influenza

2009.10.14. 16:10
A járványküszöb közelében jár Magyarország, az új influenza minden régióban ott van, a jelenlegi időjárás pedig kedvez a vírus terjedésének, jelentette be Falus Ferenc országos tiszti főorvos. Az egészségügyi miniszter szerint eddig 800 ezer védőoltást szállítottak ki, ebből 420 ezer a háziorvosoknál van.

Magyarországon az új influenza felbukkanása óta 283 esetben igazolták az A/H1N1 vírus jelenlétét. Az elmúlt héten 16 ezer influenzaszerű megbetegedés volt, ez 12 százalékos növekedést jelent egy hét alatt. A beküldött minták közül tizenegyben igazolódott az új vírus jelenléte. Falus Ferenc országos tiszti főorvos szerint szeptember közepe óta tizennégyen kerültek kórházba az új vírus okozta megbetegedés miatt, közülük öt embert kellett intenzív osztályon kezelni.

Most már minden régióban jelen van a vírus, és az elmúlt napok hűvös, esős időjárása kedvez a kórokozók gyorsabb terjedésének. Járvány még nincs, hangsúlyozta Falus, azonban szakemberek azt feltételezik, hogy a járvány még ebben évben fellobban, már most is a járványküszöb közelében járunk.

Székely Tamás szerint a héten a gyermekeknek szánt oltóanyag is megkapja a forgalomba hozatali engedélyt, így a gyermekek oltása a jövő héten elkezdődhet, továbbá két héten belül a patikákban is kapható lesz a vakcina. Eddig országosan valamivel több mint 800 ezer adag vakcinát szállítottak ki, magyarázta az egészségügyi miniszter, és ezekből 420 ezer már a háziorvosoknál van. Arról, hogy mennyit vakcinát adtak már be, az október 26-ai összesítés után számol be.

A nagyjából 120 ezer egészségügyi dolgozóból 41 ezer kérte az oltást. Mint mondta, nem valószínű, hogy a munkavégzés feltételéül szabják majd az oltás beadatását, a tárcavezető annak a véleményének adott hangot: az egészségügyi dolgozók vannak annyira tudatosak, hogy felmérjék az oltás jelentőségét.