Orbánnak kínos Molnár Oszkár kijelentése

2009.10.14. 08:27 Módosítva: 2009.10.14. 08:27
A Fidesz elnöke kedden, a TV2 reggeli műsorában hangsúlyozta: minden képviselőtől elvárható, hogy megfontolja, milyen szavakat használ.

Orbán Viktor számára is kínos Molnár Oszkárnak, Edelény fideszes polgármesterének nagy visszhangot kiváltó, sokak által kirekesztőnek ítélt kijelentése; a Fidesz elnöke kedden, a TV2 Mokka című műsorában ennek kapcsán azt hangsúlyozta, minden képviselőtől elvárható, hogy megfontolja, milyen szavakat használ.

Orbán Viktor közölte: azt várja Molnár Oszkártól, hogy tegye egyértelművé a gondolatait. Arra a felvetésre, hogy Nyakó István, az MSZP szóvivője szerint Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője - aki egyeztetett az ügyben Molnár Oszkárral - a fasiszták és a kirekesztők oldalára állt, Orbán Viktor úgy reagált: "Molnár Oszkár képviselőtársam kijelentései is kínosak, de még kínosabb lenne, ha Nyakó Istvánnal lennék egy pártban, és ilyen mondatokat kellene megmagyaráznom".

Arra a felvetésre, hogy miért nem zárják ki Molnár Oszkárt, a pártelnök azt mondta, ha lenne rá okuk, ezt tennék, de a Fidesznek van egy pártalkotmánya, amely felsorolja, mely okok esetén lehet valakit kizárni.

Orbán Viktor hétfőn még nem volt hajlandó értékelni az edelényi polgármester problematikus kijelentéseit. A pártelnök egy sajtótájékoztatón Molnár kijelentésének értékelése helyett kifejtette: a Fidesz a törvényes rend és a jog pártja, "mi az emberi jogokat tiszteletben tartjuk, minden közösséget megbecsülünk, aki Magyarországon él, minden közösséghez tartozó polgárt a tettei alapján ítélünk meg, és nem a származása szerint".

A múlt héten kapott országos nyilvánosságot az edelényi televízió egy korábbi felvétele, amelyen a település polgármestere többek között azt mondta: "szeretem Magyarországot, szeretem a magyar embereket, és én előtérbe helyezem a magyar érdekeket a globális pénztőke, ha úgy tetszik a zsidó nagytőkével szemben, ami be akarja kebelezni az egész világot és főleg Magyarországot".