no

Zuschlag-per: kihallgatják Gyurcsányt

2009.10.15. 09:11
Elrendelte a Bács-kiskun Megyei bíróság az ifjúsági ügyekkel foglalkozó minisztériumok vezetőinek és vezető beosztású munkatársainak tanúkihallgatását.

A Zuschlag-per csütörtöki tárgyalási napján elrendelte a bíróság Gyurcsány Ferenc, Mesterházy Attila, Szilvásy György, Benedek András, Jánosi György és Keszthelyi András tanúkihallgatását. Az ifjúsági ügyekkel foglalkozó minisztériumok vezetőinek és vezető beosztású munkatársainak tanúkihallgatását kedden indítványozta az ügyész.

Német Zsolt ügyész indoklása szerint a Zuschlag János érdekeltségébe tartozó szervezetek pályázati támogatásának a feltárásában a Nemzeti Civil Alapprogramnál és a Mobilitásnál minden részletre kiterjedő bizonyítási eljárást folytatott le a bíróság, viszont a Gyermek-, Ifjúsági- és Sportminisztérium és utódszervezetei pályázati és egyedi támogatásainál még több tisztázatlan pont van.

Fodor Endre tanácsvezető bíró szerint a szeptemberben és októberben lefolytatott bizonyítási eljárás indokolja, hogy ezeket a politikusokat, akiknek vélhetően tudomásuk is van a vád tárgyává tett cselekményről, legalább is annak egy részéről, ki kell hallgatni. Benedek Andrást annyiban indokolt kihallgatni a bíróság szerint, mert ő mint volt közigazgatási államtitkár tud nyilatkozni azokról a "mechanizmusokról", amelyek a minisztériumon belül a vádban jelzett időszakban érvényesültek. A bíró bejelentette: a kihallgatásokra még november folyamán sor kerül.

Tehát a Kecskeméten zajló per fontos, nagy érdeklődésre számot tartó állomása lehet a vezető MSZP-s politikusok tanúkénti meghallgatása. Mivel friss bírói döntésről van szó, egyelőre még nem tudni, hogy pontosan mikorra idézi meg a bíróság Gyurcsány Ferencet és társait, illetve hogy eleget tesznek-e állampolgári kötelezettségüknek, megjelennek-e személyesen a bíróságon.

A bíróság egyébként döntött egy korábbi indítványról is. Krausz Csaba ötödrendű vádlott akkori védője, Sándor László ügyvéd javasolta, hogy az ifjúsági ügyekkel is foglalkozó minisztériumok 2000-től hivatalt viselt vezetőit, Deutsch Tamást, Gyurcsány Ferencet, Göncz Kingát valamint Budapest főpolgármesterét, Demszky Gábort is hallgassa meg a bíróság. A bíróság a csütörtöki tárgyalási napon Deutsch Tamás, Göncz Kinga és Demszky Gábor tanúkihallgatására tett indítványt elutasította, mert kihallgatásukat nem tartotta indokoltnak.