A téli hidegben akartak utcára tenni egy depressziós asszonyt

2009.10.16. 13:29 Módosítva: 2009.10.16. 13:42
Állítólag csak szerdán kapott értesítést arról egy 48 éves, depressziós asszony, hogy péntek délelőtt utcára teszi a hetedik kerületi önkormányzat 67 ezer forintos lakbérhátraléka miatt. Az önkormányzat viszont azt állítja, a hölgyet többször értesítették, még részletfizetési haladékot is kapott, de semmire nem reagált. Mindenesetre az, hogy az asszonynak most nem az utcán kell fagyoskodnia, az a Roma Polgárjogi Alapítványnak köszönhető, amelyik kipótolta a pénzét.

Kis híján utcára rakott egy 48 éves, súlyosan depressziós nőt a téli hidegben a hetedik kerületi önkormányzat - hivatalosan 67 ezer forint (mintegy öt havi) lakbérhátralék miatt.

Az asszony (a ház gondnokával egybehangzó) állítása szerint nem postáztak neki semmilyen hivatalos levelet, egy egyszerű értesítést tűztek az ajtajára csütörtökön, hogy két nap múlva kidobják a lakásából. Péntek reggel tízkor meg is jelentek a végrehajtók egy költöztető autóval.

Az értesítést hivatalos bírósági végrehajtó szignálta, ami azt jelenti, hogy a bíróság helyben hagyta az önkormányzat szerződésbontását, és a kilakoltatási kérelmet. Kádi Csaba a hetedik kerület sajtókoordinátora arról beszélt az Indexnek, hogy a hölgyet többször értesítették, a jogerős bírósági végzést is megküldték neki, ám semmire nem reagált.

Ráadásul, tette hozzá Kádi, ez a tartozást még tavaly halmozta fel az asszony, és akkor fizetési haladékot kért és kapott az önkormányzattól. (Továbbá a kerület családsegítő szolgálatától ilyen vészhelyzetben évente egyszer 50 ezer forint segélyt igényelhetnek a rászorulók, illetve működik a kerületben egy adóságtámogatás-csökkentési rendszer is, de információink szerint a hölgy egyik lehetőséggel sem élt.)

Így péntek délelőtt valóban fel is vonultak a kényszerköltöztetők, hogy a lakásból a három fokos utcára pakolják. Hogy mégsem így történt, az a Roma Polgárjogi Alapítványnak köszönhető. Ugyanis az asszony egy ismerősén keresztül értesítette az alapítványt vezető Horváth Aladárt, aki a helyszínre sietett és a társaság 82 ezer forinttal kipótolta az asszony 33 ezer forintját. A végső számla egyébként azért kerekedett 115 ezer forintra, mert költöztető kocsi felesleges kiállása önmagában több tízezer forintot kóstált.

Az asszony egyébként mindig rendesen fizet, amikor pénzhez jut, állítja a ház gondnoka. A nő azt gyanítja, a kilakoltatás igazi indoka az, hogy valaki szemet vetett az önkormányzati lakásra. Az más kérdés, hogy a nőnek meglehetősen szerény a jövedelme, munkanélküliként mintegy 40 ezer forintot kap havonta. Régen ez nem így volt, az asszony vendéglátósként dolgozott, fiával és édesanyjával élt együtt, ám 4 éve autóbalesetben elveszítette a fiát. Akkor mély depresszióba zuhant, amiből azóta nem sikerült kilábalnia. (Édesanyja pedig jelenleg kórházban van.)

Most azt tervezi, hogy mindenáron munkát vállal, nehogy még egyszer olyan megalázó és kiszolgáltatott helyzetbe kerüljön, mint a majdnem kilakoltatás. Hogy ezt sikerül-e elkerülni, az kérdéses, ugyanis a tartozás rendezése csak arra elég, hogy az önkormányzat 45 napra felfüggessze a kilakoltatási procedúrát. Maradni viszont csak akkor maradhat az asszony, ha a 45 nap alatt összeül az önkormányzat gazdasági bizottsága, és úgy dönt, hogy új szerződést köt az asszonnyal.