Nem sikerült megtorpedózni a minifrakciót

2009.10.19. 11:46 Módosítva: 2009.10.19. 12:00
Az MDF országos választmánya felszólította Vaskor László választmányi tagot, hogy lépjen ki a fővárosi önkormányzat MDF-frakciójából. Az eddig háromfős frakció másik két tagját a tavasszal kizárták a pártból. Vaskort viszont a budapesti MDF-választmány akarta kizárni, ezért Fejér megyébe kellett átjelentkeznie.

Nem tudta megtorpedózni a kirúgottak MDF-frakciójának működését Vaskor László.

Az egykor I. kerületi pártelnök a hétvégén kapott felszólítást az MDF országos választmánytól, hogy kilépésével vessen véget a korábbi IV. kerületi elnök, Hock Zoltán és a volt MDF-es miniszter, Katona Kálmán mini képviselőcsoportja működésének. Hockot és Katonát – Pettkó András társaságában – a tavasszal zárták ki a pártból, amikor az országgyűlési frakció megszűnése után nem működtek kellőképpen együtt Dávid Ibolyáékkal.

Hock és Katona a májusi hivatalos tagsági megvonás ellenére továbbra is MDF-esnek tekintették magukat, és a párt neve alatt folytatták a politizálást a fővárosi önkormányzatban. Eddig Vaskor Lászlóval együtt.

Az Index információi szerint Vaskor támogatta a Hock-Katona páros kezdeményezését is, amikor két SZDSZ-es eredetű képviselővel, Böhm Andrással és Lakos Imrével olyan négyes csoportot hozott létre, amely szavazataival eddig eljátszhatta a mérleg nyelvét. A támogatás ellenére Vaskor végül nem szállt be ötödiknek, sőt most végleg szembefordult egykori mentorával, Hock Zoltánnal.

A fővárosi közgyűlés szervezeti és működési szabályzat szerint a frakciók két fővel is működhetnek. A leapadt létszámú képviselőcsoportban Hock a frakcióvezető, és Katona a helyettese. (Leváltani azonban már nem tudják egymást, mert ahhoz a képviselőcsoport kétharmadának támogatása szükséges.)

Vaskor most a parlamenti és budapesti frakciók nélkül maradt párt érdekében lépett, de tagsági helyzete neki sem teljesen problémamentes. A Várkerület egykori MDF-elnöke ellen ugyanis az MDF budapesti választmány kezdeményezett etikai eljárást, amelyben párttagsága felfüggesztése volt a cél. Vaskor a felfüggesztés elől Székesfehérvárra menekült, ahol a tagszervezethez történt csatlakozása után rögtön delegálták is az országos választmányba.