Lendvainak mindenről az jut eszébe

2009.10.19. 16:42
Még a magas labdákat sem tudta lecsapni a kormány a parlament hétfői ülésén. Hiába mondhatta volna el Katona Tamás pénzügyi államtitkár, hogy a szuperbruttósítással mindenki jól jár, ő inkább a Fidesz családtámogatási rendszeréről beszélt. Úgy látszik, a szocialistáknak tényleg mindenről fő riválisuk jut eszükbe, Lendvai Ildikó is róluk beszélt a kormány fennállásának fél éves évfordulója apropóján.

A Fidesz nem támogatta semmiben a kormányt a "modern történelem második nagy gazdasági világválsága elleni nemzeti védelem" kiépítésében, jutott Lendvai Ildikó, az MSZP elnökének eszébe annak apropóján, hogy a múlt pénteken lett féléves a Bajnai-kormány. Pedig szerinte a kormány nagy eredményeket ért el, például egy euró nem kerül 310 forintba. És amíg a kormány kormányzott, a Fidesz nem csinált semmit, mondta, bár azt nem fejtette ki, hogy mit is csinálhatott volna.

03

Persze a Fidesz sem maradt adósa a szocialistáknak. A parlamenti ülésnapot megnyitó napirend előtti felszólalásában Pokorni Zoltán arról beszélt, hogy a szocialisták a budapesti városvezetők tudtával használták kifizető helyükként a BKV-t, aminek a botrányaitól most a koalíció felmondásával próbálnak szabadulni. De nem menekülhetnek a felelősségtől, ami szerinte a várost "húsz éve irányító koalícióé". Ezt a szabad demokrata Horn Gábor közbeszólására 15 évre módosította, Horn nyilván emlékeztette rá, hogy 1990-94 között Demszky Gábor és az SZDSZ kisebbségben, éppen a Fidesz külső támogatásával kormányozta Budapestet.

A szokványos ütésváltás után az SZDSZ-es Gulyás József vádolta azzal a hatóságokat, hogy nem lépnek fel a Magyar Gárda ellen, amire Draskovics Tibor igazságügyi miniszter azzal tromfolt, hogy pedig nyolc gárdistát is igazoltattak a hétvégén. A kereszténydemokrata Nagy Kálmán kifejtette, hogy régen jobb volt a kórházaknak, Székely Tamás válasza szerint sose volt még ilyen jó.

Németh Zsolt megfedte a külügyminisztériumot, mert késések vannak a felkészülésben Magyarország uniós elnökségére. Szabó Vilmos külügyi államtitkár tételesen felsorolta a késedelmeket, majd kijelentette, hogy nincs késés.

Harrach Péter azzal vádolta a kormányt, hogy megint a családokat támadja, mert a családi pótlék az adóalap része lesz. Bár azt kérdezte, hogy mennyi pénzt vesz el a kormány a családoktól a szuperbruttósítással, Katona Tamás pénzügyi államtitkár nem azt felelte, hogy semennyit, sőt, hanem hosszasan beszélt a Fidesz-kormány családtámogatási politikájáról. Az ülésnap hasonlóan értelmes párbeszédekkel folytatódott a döntéshozatalokig.