Attól tartanak, hogy visszajönnek még

2009.10.19. 10:57
A romákat érő sorozatos támadások egyikeként hat hónappal ezelőtt lőtték agyon Kóka Jenőt, amikor tiszalöki otthonából dolgozni indult. A helyi gyerekek látni vélték a támadókat, azóta is hangokat hallanak és névsort tartalmazó cédulákról beszélnek, amelyek szerintük a következő áldozatok neveit mutatják. A település általános iskolájában a pedagógusokat arról kérdeztük, hogy a gyerekekre milyen hatással voltak a gyilkosságok. A tiszalöki Kossuth Lajos Általános és Alapfokú Művészeti Iskolában 500 gyerek tanul, közülük 145 roma. Kérdéseinkre az iskola romaügyi koordinátora, és a színroma 2.C osztályfőnöke válaszolt.

Index: Vissza tud emlékezni arra a napra, amikor az eset történt?

Tóth Zoltánné, romaügyi koordinátor: Soha nem fogom elfelejteni, ugyanis a mi házunk előtt állt meg először a fekete autó. Nagyon közel lakunk, a telep másik főútján. A tévében az egyesen meccs ment, azt nézte a férjem, a lányom a szobájában a Vacsoracsatát vagy a Hal a tortánt nézte, aztán egyszer csak bejött a másik szobába, és mondta, hogy egy fekete autó áll a ház előtt. A tévénézés miatt el volt nálunk sötétítve. Még jó, hogy nem kapcsolta fel a villanyt, még most is beleborzongok, mi lett volna, ha őt ölik meg. Tíz perc múlva hallottuk is a lövést. Olyat durrant, hogy még. Rá egy percre már kiabáltak is a romák, hogy megölték a Jenőt, meghalt, szíven lőtték.

Tóth Zoltánné, romaügyi koordinátor (fotó: Barakonyi Szabolcs)
Tóth Zoltánné, romaügyi koordinátor (fotó: Barakonyi Szabolcs)

Utólag megtudtuk, hogy az autó átment a másik utcába, a mellettünk lévőbe, aztán egy harmadikba, a húgomék háza elé. Ott is állt egy darabig, de ők szerencsére épp nem voltak otthon. A szomszéd Marika kinézett, nagy hassal volt akkor még. Jó, hogy nem őt lőtte le. Aztán az autó tehetett még egy kört, úgy állt meg a Rózsa utcában a Jenő háza előtt. Szerintem találomra köröztek, nézték, hol vannak otthon.

Ismerte az áldozatot?

Igen, másfél évet együtt dolgoztunk Nyíregyházán a Flex ipari parkban. Nyomtatókat gyártottunk. Aztán ott Tiszalök-Újtelepen, ahol az eset történt, és ahol én is lakom, mindenki ismer mindenkit. Három családra vezethető vissza a közösség, valahogy mindenki rokon.

Főleg romák laknak a telepen?

Csak romák laknak. Vagyis hazudok, egy bácsi még lakik, aki nem roma. Régen sok magyar lakott arra, akkor még bolt is volt, többféle. Ma már semmi nincs.

Kihallgattak sokszor a rendőrök utána, a kislányomnak részletesen kellett beszélnie az autóról. Mutattak neki a rendőrök képeket, de azok alapján nem ismerte fel, aztán eszébe jutott, hogy a Madonna egyik klipjében látott olyat. Kiderült, hogy ugyanezt egy másik fiatal szemtanú szintén említette a Madonna-klipben lévő autót.

03

A gyilkosság hétköznap éjjel történt, másnap tanítási nap volt. Ment az iskolába dolgozni?

Igen, reggel az igazgatónál kezdtem, elmondtam neki, mi történt. Aznap több gyerek nem jött be az iskolába, három-négy családból, ők főként Jenő rokonai. Mondta az akkori igazgatónő, aki sajnos azóta elhunyt, hogy ne bolygassuk a gyerekeket. Engedélyezett két-három napot nekik, utána viszont ellátogattunk – először a tanárokkal, aztán a cigány önkormányzat képviselőivel is - a szülőkhöz, és elmondtuk, hogy bízzanak az iskolában, hogy itt vigyázunk rájuk. Újtelepről iskolabusz hozza iskolába és viszi haza a gyerekeket, az iskolát zárjuk, biztonságos. Mégis volt, hogy naponta kétszer-háromszor bejöttek a szülők ellenőrizni, hogy minden rendben van-e a gyerekekkel.

Csak a cigány gyerekek szülei féltették ennyire a gyerekeiket?

A nem romák is aggódtak, de ők inkább a romáktól féltették a gyerekeiket. Hogy nem vágunk-e vissza. Nem is egy szülőnek kellett magyarázkodnom arról, hogy nem fog történni semmi baj.

A gyerekek hogy élték meg a gyilkosságsorozatot? Milyen történeteket meséltek egymásnak?

Látni lehetett rajtuk a megszeppenést, és a fáradtságot. Nagyon sok gyerek éjszakákig nem aludt. Ugyanúgy, ahogy a szülők fent voltak és településőrséget szervezve felváltva őrködtek, a gyerekek is fent voltak, mert mindenhol égtek a villanyok, hogy világos legyen a házak körül. Hajnalban aludtak el, nehezen ébredtek. A szülőket meg kellett nyugtatni, hogy a lehető legbiztonságosabb helyzetben az iskolában vannak a gyerekek.

Szentesiné Mogyorósi Judit, a 2.C osztályfőnöke: Azon a reggelen beléptem az osztályba, és a gyerekek egymás szavába vágva kezdtek beszélni. Helyre kellett tennem bennük, hogy én hová tartozom, állást kellett foglalnom hangosan a gyerekek előtt. Elmondtam, hogy ez az ártatlan ember nem érdemelte meg a halált. Amikor azt mondtam a gyerekeknek, hogy én magam is sajnálom azt az embert, amikor érezték, hogy a tanítónő is együtt érez velük, hogy velük vagyok, onnantól kezdve úgy éreztem, valamennyire megnyugodtak.

Szentesiné Mogyorósi Judit, a 2.C osztályfőnöke
Szentesiné Mogyorósi Judit, a 2.C osztályfőnöke

Az ön osztályába csak roma gyerekek járnak.

Szentesiné Mogyorósi Judit, a 2.C osztályfőnöke: Igen. Ezek elsős gyerekek, akik nem kérdezik meg, hogy tanár néni, mit gondolsz. Viszont a tanár néninek kapcsolnia kell, ez egy komoly pszichológiai és pedagógiai fogás. Azt is mondhattam volna, hogy hagyd ezt a témát fiam, engem ez az egész nem érdekel, akkor a gyerekben ott marad a feszültség.

Azt mondták, amit a felnőttektől hallottak és láttak. Minden gyerekben félelem volt és kuszaság, nehezen tudták felfogni, mi is történt ott valójában. Más-más információkat mondtak, azt vették át, felnőttes fordulatokkal, amiket a szülőktől hallottak. A dzsipről sokat beszéltek, így nevezték a járművet, és a fegyverekről is: a vadászpuskától kezdve egészen a karabélyig mindent mondtak. A támadókról azt mondták, fekete ruhában jöttek.

Akiket – ha jól tudom - senki nem látott Tiszalökön.

Szentesiné Mogyorósi Judit, a 2.C osztályfőnöke: Senki, de a gyerekek mégis tudni vélték a részleteket. Hangokról beszéltek, amit az ablak alól hallottak, és azt is mondták, hogy valaki talált egy cédulát, amire fel voltak írva a nevek. Azoké, akik a következők lesznek. Mások azt mondták, hogy a temetőben a fejfára rá volt téve egy papír, azon pedig volt egy névsor a következő áldozatokkal. Azt mondták, ismerték is a neveket. Akárhogyis, a meséikből kiderült, hogy tudatosult bennük, hogy ez nem egyszeri dolog.

Volt a tantestületben valamilyen általános elvárás, hogy hogyan kell a gyerekekekkel a történtekről beszélni?

Szentesiné Mogyorósi Judit, a 2.C osztályfőnöke: A pedagógusok leültek külön-külön mindegyik osztállyal, ezért nem volt szükség nevelőtestületi értekezletre. Ez azért iskolán kívüli ügy volt, ha iskolán belül történt volna, akkor biztosan lett volna valamilyen általános tantestületi elvárás.

04

Iskolán kívül történt, de nem gyakran történik ilyen tragikus gyilkosság egy településen. Azért ez egy váratlan, a gyerekekre is hatással lévő eset volt.

Szentesiné Mogyorósi Judit, a 2.C osztályfőnöke: Persze, de alapvetően mindenki tudta a dolgát. Azt viszont szeretném, ha tudnák, hogy a roma koordinátor miatt ment olyan jól a dolog. Mert a Tóth Zoltánné megtanította nekem, hogyan kell szeretni a roma gyerekeket. Ez az első színroma osztályom. Ha négy-öt roma gyerek van egy osztályban, akkor azok besimulnak a többi közé. És ez az első olyan osztályom volt, hogy ültem a katedrán és csak roma gyerek volt előttem. Megtanultam, hogyan kell szeretni a roma gyerekeket.

Hogyan kell? Mit tanult?

Szentesiné Mogyorósi Judit, a 2.C osztályfőnöke: Második éve tanítom ugyanazokat a gyerekeket, és bár tavaly még éreztem felőlük ellenérzést, idén csak szeretetet érzek. Egyet tanultam meg, és az az, hogy éppen úgy kell őket szeretni, úgy kell leszidni is, mintha a sajátaim lennének.

Mit gondolnak, a gyerekek mennyit értettek abból, hogy a helyi támadás a származásukhoz kötődött, vagyis hogy az elkövetők cigányokat akartak gyilkolni?

Tóth Zoltánné, romaügyi koordinátor: A kicsiknél nem, de a nagyoknál érezni lehetett. Kellett velük beszélgetni az okról. Nem értették, főleg, mert a Jenő egy nagyon rendes, dolgos ember volt. Megzavarta őket, ahogy a felnőtteket is, hogy valaminek igaziból nincsen oka. Azt mondtuk nekik, hogy nem a cigánysága volt az ok, csak szerencsétlen módon éppen akkor ment a Jenő bácsi dolgozni. Elejét akartuk venni a problémáknak, a nagyobbak, a hetedikesek, nyolcadikosok között így is volt, aki agresszíven reagált.

05

Vissza tud emlékezni, hogy miket mondtak a nagyobb gyerekek?

Tóth Zoltánné, romaügyi koordinátor: Azt mondták, hogy ők ezt ugyanúgy visszaadnák. Gyerekként ilyet mondtak. Ők is jártak a településőrséggel, és mondták, hogy dobjuk be kővel az autókat, hadd dögöljenek meg azok is. De amellett, hogy ilyeneket mondtak, nyílt agresszió nem volt, sőt, az átlagosnál visszafogottabbak, csendesebbek voltak.

Feszültebb lett a viszony romák és nem romák között Tiszalökön a gyilkosság miatt?

Tóth Zoltánné, romaügyi koordinátor: A nem roma emberek elkerülték Újtelepest, mert attól tartottak, hogy a romák megdobálják őket. Pedig Nyíregyháza felé arra a legrövidebb az út, de inkább kerülőt tettek, nem mentek arra. A romák pedig azt mondták, hogy bekiabáltak és megdobálták őket a nem romák, hogy megdöglötök mindannyian. Ha nem vagyunk ott néhányan az okosabbja közül, és nem mondjuk, hogy tegyétek le a kapát, meg a kaszát, akkor baj lett volna. És ez így ment két héten keresztül.

Felpaprikázta az idegeket az eset. És a nem romákat is megviselte, hogy olyan romát öltek meg, aki munkás volt, aki a családjának élt, nem lopott, nem volt börtönben. Tisztelték, becsülték Jenőt, akárhová ment. Nem lehetett rá rosszat mondani. De egy rossz romának sem lehet az a sorsa, hogy ha erre jársz, akkor lepuffantalak, mert mindennek meg van a törvénye. És a törvény ítélkezzen felette, ne más.

A történtek óta eltelt hat hónap. Téma még a gyilkosság a gyerekek körében?

Tóth Zoltánné, romaügyi koordinátor: Már kevéssé beszélnek erről, de érezhető, hogy bizonytalanság van bennük, hogy biztos, az elkövetőket fogták-e el? Voltak, akik felismerni vélték azokat, akiket elfogtak, mondták, hogy őket látták, de sokan bizonytalankodtak, és attól tartanak, hogy visszajönnek még.

Kisléta csendes: az iskolában nem téma a gyilkosság

Kislétán augusztus elején, munkakezdés előtt lőtték agyon B. Máriát. 13 éves lányát, aki a helyi általános iskola hetedikes diákja volt, szintén meglőtték: az arcán, a nyakán, a karján és a felsőtestén súlyos sérüléseket szenvedett. A kislétai Dr. Jósa István Általános Iskolába 185 gyerek jár, minden évfolyamban egy osztály van. Az osztályokban 20-40 százalék a roma gyerekek aránya, ami az óvodai arányok alapján a következő években növekedni fog, mondta az Indexnek Körtvélyessy Csilla, igazgatóhelyettes.

06

„A gyerekek nem nagyon beszélnek az iskolában arról, ami történt. A kislány osztályában sem arról volt szó, hogy ez miért történhetett, vagy miért éppen ezzel a kislánnyal. Inkább azt beszélték, hogy milyen sérüléseket szenvedett, milyen borzalmas neki, illetve, hogy az édesanyját is elvesztette. Tervezem, hogy egy osztályfőnöki órán beszélgetek majd velük, hogy mit gondolnak a történtekről" – mondta az igazgatóhelyettes, aki osztályfőnök is, néhány kivétellel csak roma tanulókat oktat.

„Megrázott mindenkit ez a borzalmas tragédia, de a mindennapjainkban nincs benne. Nem mérgezte meg a levegőt. Nagyon féltünk az iskolakezdéstől, mert azt hallottuk, hogy többen azt tervezik, nem engedik iskolába a gyereket. Aztán végül minden gyerek megjelent, és úgy gondoltam, nem is lesz egyéb téma, mint a gyilkosság. Néhányan megkérdezték, hogy hallottam-e róla, de nem beszéltek róla a gyerekek. Nem egyszerű a pedagógus helyzete. Nem tudom, a zárkózottságnak mi az igazi oka. Nem tudom, hogy merjek-e beszélni a gyerekekkel. Talán szándékosan hallgatnak róla. Szeretnék majd beszélni a gyerekekkel, csak eddig az tanévkezdés miatt nem volt rá idő. Sok ilyenkor a dolog.”