Lukács
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Szándékosan szeghettek szabályokat az MNV vezetői

2009.10.20. 15:42 Módosítva: 2009.10.20. 17:03
Budai Gyula, a Magosz szövetségi igazgatója kedden átadta bizonyítékait az ügyészségnek, amelyekből szerinte kiderül, hogy az MNV Zrt. vezérigazgatója és helyettese már a sukorói telekcsere-szerződés megkötésekor tudták, hogy szabályokat szegnek meg. Az MNV a héten kezd tárgyalni Joav Blum beruházóval az eredeti állapot visszaállításáról.

Budai Gyula szerint azok az iratok, amelyeket kedden átadott a Központi Nyomozó Főügyészségnek, két ember felelősségét alapozzák meg a sukorói kaszinó-beruházás telekcsere-szerződésével kapcsolatban: a szerződést aláíró Tátrai Miklósét, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) volt vezérigazgatójáét és az előterjesztő Benedek Fülöp vezérigazgató-helyettesét.

"Sukoró továbbra is nem más, mint egy nagy kormányzati lopás" - fogalmazott budapesti sajtótájékoztatóján a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) szövetségi igazgatója, miután átadta a főügyésznek a birtokában lévő iratokat.

Tátrai és Benedek felelőssége?

Budai Gyula közölte, a dokumentumokban olyan utasítások vannak, amelyek alapján Tátrai Miklósnak és Benedek Fülöpnek tisztában kellett volna lennie azzal, hogy amikor a csereszerződést megkötik, szándékosan megszegik a szabályokat.

A Központi Nyomozó Főügyészség vezetője - a kirendelt igazságügyi szakértő véleménye alapján - október 1-jén jelentette be, hogy valós értéküknél csaknem 600 millió forinttal drágábban szerepelnek a sukorói ingatlancsere szerződésében a pilisi és albertirsai földterületek.

Budai Gyula keddi tájékoztatása szerint egy Oszkó Péternek írt belső, pénzügyminisztériumi levélből kiderül, a tárcavezetőnek azt javasolták a minisztériumban, hogy azonnali hatállyal álljanak el a szerződéstől, másodlagos megoldásként pedig azt vázolták, hogy semmisség miatt támadják meg a szerződést.

Titkos levelezés a minisztérium és a beruházó között

Ebben a feljegyzésben az is szerepelt - folytatta a magoszos szövetségi igazgató -, hogy az izraeli befektető pilisi és albertirsai területein APEH-végrehajtási jog van, vagyis köztartozása van a befektetőnek, ennek alapján pedig a vagyonkezelő elállhat a szerződéstől. Ezt a feljegyzést október 5-én írták alá, tehát még azelőtt, hogy Oszkó Péter azt mondta az újságíróknak, 30 napot adott az MNV-nek, hogy egyeztessen a befektetővel. Azaz a pénzügyminiszternek tudomása volt arról, hogy köztartozás van a pilisi és albertirsai ingatlanokon, fejtette ki Budai Gyula, aki szerint Oszkó Péter "ismételten hazudott".

Arra a kérdésre, hogy az ügyészségnek átadott iratok mit tartalmaznak, a politikus kifejtette, a koncessziós szerződést, a Pénzügyminisztérium titkos belső levelezését az izraeli befektetővel, az MNV belső utasításait, amelyek alapján nem köthettek volna csereszerződést. Ezek mellett átadott még tanácsi döntéseket, amelyek alapján "egyértelműen bebizonyítható, hogy mind Tátrai Miklós, mind Benedek Fülöp szándékosan szegte meg azokat az előírásokat, amelyeket a jogszabály, illetve a belső utasítások előírnak számukra".

Oszkó Péter visszautasítja a sértő megjegyzéseket

Oszkó Péter pénzügyminiszter visszautasítja a Budai Gyula keddi sajtótájékoztatóján elhangzott, személyét illető sértő megjegyzéseket, olvasható a tárca közleményében. A miniszter és munkatársai azért végzik munkájukat, hogy "a legnagyobb mértékben biztosítsák az állami vagyon védelmét, a telekcsere előtti állapot helyreállításában megtalálják a leghatékonyabb jogi megoldást" - írják.

A sajtótájékoztatóról készült tudósításokból azt a következtetést vonják le, hogy a Magosz szövetségi igazgatója "nem megfelelően tájékozott a lehetséges megoldásokról", és így több szempontból is hibás jogi álláspontot képvisel. Hozzáteszik, hogy a személyes felelősség megállapítása az ügyészség hatáskörébe tartozik.

A Pénzügyminisztérium október 9-én arról tájékoztatott, hogy a tárcavezető a sukorói telekcsere ügyében az eredeti állapot helyreállítását kezdeményezte, továbbá létrejött a játékkaszinó üzemeltetésére szóló koncessziós szerződés.

A King's City névre hallgató beruházásra egy amerikai, izraeli, német és magyar üzletemberekből álló befektetőcsoport készül, amely 2013 közepére 275 milliárd forintos költséggel gigantikus idegenforgalmi komplexumot szeretne létrehozni a Velencei-tó északi partján. A hetvenhektáros területen szállodák és éttermek épülnének, valamint élményfürdő, golfpálya, kaszinó, továbbá egy szórakoztatóközpont is helyet kapna. Az ingatlan, amelyen a komplexum épül, Sukoró külterületén van. A korábban állami tulajdonban lévő üres területhez az egyik befektető, Joav Blum úgy jutott hozzá, hogy felajánlotta cserébe a magyar államnak a Pest megyében található összesen 183 hektárnyi gyümölcsösét.

A héten kezdenek tárgyalni

Az MNV szerdán jelentette be, hogy tárgyalásokat kezd a sukorói ingatlanokról szóló csereszerződést aláíró befektetővel az eredeti állapot helyreállításáról.

A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT) szerdai ülésén tájékoztatót hallgatott meg a csereszerződés megszüntetésével kapcsolatos egyes jogi lehetőségekről. Utána egyhangú döntéssel kérte fel az MNV Zrt. vezérigazgatóját, hogy kezdjen tárgyalásokat Joav Blummal az eredeti állapot helyreállításáról, és a megállapodást november 9-ig kösse meg.

Zicherman Zsolt, az MNV szóvivője elmondta, a döntés oka, hogy az ügyészség értékbecslése alapján kétséges az ingatlancsere egyenértékűsége. Az eredeti állapotot azért kell helyreállítani, hogy ilyen kétség még csak fel se merülhessen.

A Pénzügyminisztérium korábban azt közölte, hogy ha a sukorói csereügyletben az eredeti állapot helyreállításáról 30 napon belül nem állapodnak meg, akkor az MNV Zrt.-nek jogi lépéseket kell tennie a csereszerződés érvénytelenítésére.

Joav Blum hétfői közleményében arról tájékoztatott, hogy a héten találkozik az MNV Zrt. képviselőivel, hogy közösen tárgyaljanak a telekcsere-ügylet részleteiről. A beruházó továbbra is 100 százalékig meg van győződve arról, hogy az érvényes jogszabályoknak megfelelően járt el, és ezt kész bármilyen fórum előtt megerősíteni, olvasható.