1930 forintért vehető meg a vakcina

2009.10.21. 15:50 Módosítva: 2009.10.21. 16:06
A jövő héttől 1930 forintért megvásárolható lesz a patikákban az új influenzavírus elleni vakcina - közölte Kárpáti Zsuzsanna, az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) főigazgatója. A gyógyszertárak csak vény ellenében adhatják ki az oltóanyagot, a receptet a háziorvosoknál lehet föliratni. Az oltás beadásáért a háziorvos kérhet pénzt, de az nem lehet több, mint a készítmény ára. Czeizel Endre azt mondta: személyesen vállal szakmai felelősséget arra, hogy a vakcina nem okozhat rendellenességet a terhes nőknél.

Az új influenza elleni védőoltás vényköteles, gyógyszertári maximált ára 1930 forint lesz. A maximált ár azt jelenti, hogy ennél többért nem lehet forgalmazni a készítményt, kevesebbért viszont igen. A patikákban azok vehetik meg a vakcinát, akik nem jogosultak ingyenes oltásra. Térítésmentesen kapják az oltást a krónikus betegek, a várandósok, az egészségügyi intézményben, illetve a stratégialiag fontos közlekedési- vagy közműcégnél dolgozók, továbbá a bölcsődék, óvodák, iskolák dolgozói, illetve a gyermekek és iskolások.

Az oltás beadásáért a háziorvos kérhet pénzt, azonban nem többet, mint amit a beteg a patikában a készítményért fizetett, mondta Székely Tamás egészségügyi miniszter.

Elkezdődött az oltóanyag kiszállítása a patikákba, az intézet honlapjáról tölthetők le azok a formanyomtatványok, amelyeken a gyógyszertárak és az egészségügyi szolgáltatók megrendelhetik a vakcinát - mondta Kárpáti Zsuzsanna az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) főigazgatója. Kárpáti Zsuzsanna elmondta azt is, mivel az EKI vakcinát nem vásárol vissza, azt kérik a patikáktól, hogy inkább többször rendeljenek.

Az Egészségügyi Minisztériumban tartott sajtótájékoztatón Czeizel Endre genetikus megerősítette: a terhesek mindenképpen oltsák be magukat az új vírus ellen. "Elég indulatos vagyok, mert ma Magyarországon olyan közhangulat alakult ki, amely a várandósok életét veszélyezteti" - adott hangot felháborodásának a professzor azzal kapcsolatban, hogy több orvos is azt ajánlja, az állapotos nők ne oltassák be magukat. Véleménye szerint "szakmai bűn", ha valaki ezt tanácsolja.

Kiemelte: a terhesség bármely szakaszában ajánlott az oltás. Mint mondta, a vírus önmagában nem veszélyes a terhes nőkre, azonban a betegséggel járó magas láz már veszélyezteti a magzatot és fejlődési rendellenességet okozhat.

Czeizel Endre elmondta, a magas láz a leggyakrabban és a legsúlyosabb rendellenességet okozó tényező. Megjegyezte: minden vakcinának van mellékhatása. A genetikus úgy fogalmazott: "személyesen vállal szakmai felelősséget, hogy a vakcina nem okozhat rendellenességet a terhes nőknél".

Kérdésre válaszolva Czeizel Endre elmondta, ha egy várandós mégsem akarja magát beoltatni, de beteg lesz, azonnal meg kell kezdenie a lázcsillapítást, hogy testhőmérsékletük ne haladja meg a 38 fokot.

Pál Tamás, az Országos Gyógyszerészeti Intézet volt főigazgatója azt mondta: a magyar vakcina nemzeti törzskönyve egyenrangú az európai engedéllyel.

Falus Ferenc országos tiszti főorvos a sajtótájékoztatón ismertette az elmúlt héten regisztrált megbetegedéseket. Ezek szerint 16 600-an fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz a múlt heti 16 164-hez képest. "Csendes hét volt" - kommentálta a betegszámot a szakember.

A gyermekeknek adható oltásokról elmondta, a tanintézetekben a jövő héten kezdődő egyhetes őszi szünet után kezdik el az oltások beadását. Hozzátette: nagyjából egymillió adag már a háziorvosoknál van a készítményből.

A tiszti főorvos megismételte, a védőoltás jóval olcsóbb, mint az antibiotikumos kezelés, és a vállalkozások, nagyvállalatok számára is sokkal inkább megéri kifizetni a dolgozóknak adható vakcina árát, mint számolni azzal termeléskieséssel, ami a tömeges hiányzások következménye lesz.