Iwiw-es kép miatt marasztalták el a HVG-t

2009.10.21. 20:26 Módosítva: 2009.10.21. 20:33
Közösségi portálról lementett képpel illusztrálta a tavaly ősszel kirobbant megfigyelési ügyről szóló cikkeit a HVG. Tóth János, az UD Zrt. igazgatója magánfotójának publikálása miatt perelte be a hetilapot. Az Iwiwen talált képek felhasználása a bíróság szerint sérti a személyiségjogokat.

Pert vesztett első fokon a HVG Kiadó Zrt. Tóth Jánossal, az UD Vagyonvédelmi Zrt. egykori vezetőjével szemben. Tóth János – többek között – azért indított eljárást a lap ellen, mert a lap a 2008. szeptember 20-i, valamint a 2009. április 4-i számaiban hozzájárulás nélkül, jogosulatlanul jelentette meg fényképét.

A HVG elismerte, hogy az arcképet az Iwiw közösségi portálról szerezték be, de a lap álláspontja szerint azzal, hogy a fotó az iwiw.hu-n szerepelt, Tóth János a képmás közzétételéhez is hozzájárult.

A tárgyaláson egyértelműen kiderült, hogy lap a cikkben való megjelentetéshez hozzájárulást nem kért, és így értelemszerűen nem is kapott.

A Fővárosi Bíróság szerdán meghozott ítélete szerint azonban az érintett engedélye nélkül publikált képpel a HVG jogsértést követett el, vagyis megsértette Tóth személyiségi jogait.

A döntés indoklása kimondja, hogy az iwiwes képek kizárólag a közösségi portálon, az ott regisztrált többi tag előtti bemutatkozását szolgálja. A tagok belépéskor tett hozzájárulását, hogy más tagok őket a fényképük alapján is azonosíthassák, kiterjesztően értelmezni nem lehet, azaz a portálon megjelent fényképek bárhol máshol való közzétételéhez a fényképet ábrázoló személy hozzájárulása szükségeltetik.