A kormánytagoknak nem kötelező beoltatni magukat

2009.10.22. 14:44
A jövő héttől már a patikákban is elérhető lesz az új influenza elleni védőoltás. Mivel az elmúlt hetekben nagy vita alakult ki a védőoltás hasznossága és biztonsága körül, parlamenti képviselőktől és a kormánytól érdeklődtünk, hogy ők beoltatják-e magukat. A kormány tagjai nem tartoznak a kiemelten védett kategóriába, saját döntésük, hogy oltatnak-e.

Legfeljebb a patikában egyénileg vásárolt védőoltással oltják be magukat az influenza ellen a kormány tagjai. Míg Németországban politikai botrány robbant ki, miután a kormány és a kormányhivatalok dolgozói más, a szakértők szerint jobb védőoltást kaptak, mint amilyet a lakosságnak beszereztek, utánakérdeztünk, hogy a magyar kormány tagjait beoltják-e, és ha igen, mivel.

A kormány tagjai nem kapnak térítésmentes védőoltást, mivel a WHO ajánlásai alapján összeállított pandémiás tervben nem szerepelnek a térítésmentes védőoltási célcsoportok között. A terv szerint térítésmentes védőoltást a krónikus légzőszervi, máj- és vesebetegek, a veleszületett vagy szerzett immunhiányos betegségben szenvedők, szív- és érrendszeri betegek, valamint anyagcsere-betegségben szenvedők; terhes vagy a teherbe esést a következő néhány hónapban tervező nők; egészségügyi vagy ápolást, gondozást nyújtó intézmények, rehabilitációs intézmények, lakóotthonok dolgozói, valamint az ezen intézményekben huzamosabb ideig ápolt, gondozott személyek, illetve a lakosság biztonságát és alapvető ellátását szolgáló, illetve a kritikus infrastruktúrát működtető személyek kaphatnak.

A kormány tagjai nem tartoznak az utóbbi csoportba. Szollár Domokos kormányszóvivő szerint a kormány tagjai számára nem teszik kötelezővé a védőoltást, egyéni döntésük, hogy beoltatják-e magukat a patikában vénnyel beszerezhető oltóanyaggal. Az biztos, hogy Székely Tamás egészségügyi miniszter beoltatja magát, ahogy valószínűleg a miniszterelnök is. Mivel az oltóanyagot csak a héten kezdték kiszállítani a patikába, ez leghamarabb a jövő héten történhet meg.

Mivel az elmúlt hetekben nagy vitát váltott ki az oltás, sokan hangosan kampányoltak ellene, a Parlament egészségügyi bizottsága egyhangú határozatban állt ki a védőoltás fontossága mellett. Néhány parlamenti képviselőnél érdeklődtünk, hogy személyes példával is kiáll-e a védőoltás mellett.

Elsőként a termelő rétegek képviselőit, a szocialista nyomdászt, Filló Pált és Kontur Pált, a Fidesz munkás tagozatának elnökét kérdeztük. "Feltétlenül beoltatom magam. Volt már influenzajárvány Magyarországon, ha jól tudom, kilencezer ember halt meg. Nemrég azt hallottam, hogy Németországban harmincmillióan betegednek meg. Ez egy nagyon veszélyes járvány. Méltatlan és felelőtlen dolog volt vitatni a védőoltást. Amikor meghal egy csomó ember, akkor nem fogják hallatni a hangjukat" - mondta Kontur.

Filó is a feltétlenül szót használta. "Eddig is minden évben beoltattam magam. Rengeteg emberrel találkozom, ennyivel tartozom az egészségemnek, hogy egy oltással bevédessem magam."

A szocialista Bárándy Gergely nem tervezi beoltatni magát, egyelőre nem tartja szükségesnek. "Ha bármilyen problémám lesz, azonnal orvoshoz fogok fordulni" - mondta. Bárándy 33 éves, nem tartozik a fő rizikócsoporthoz.

Ahogy a 37 éves Rogán Antal, a Belváros polgármestere sem. Ő mégis beoltatja magát, de a család nem egységes a kérdésben, neje nem. Azt még nem döntötték el, hogy csecsemőkorú gyermeküket beoltassák-e. Párttársa, a néhány évvel fiatalabb Szijjártó Péter viszont se most, se később nem akarja beoltatni magát.

A szocialista Vidorné Szabó Györgyi lelkes igennel felelt a kérdésünkre. "Az egész családommal. Eddig még soha, de most példát kell mutatni" - mondta.

A Kereszténydemokrata Lanczendorfer Erzsébet viszont nem kér az oltásból. "Soha nem oltattam be magam. Orvos vagyok, háziorvosként dolgoztam. Munkám során rengeteg influenzással találkoztam, de szerencsére soha nem kaptam el."