A legfőbb ügyészhez fordul a Fidesz egy gyógyfürdős közbeszerzés miatt

2009.10.22. 12:37
A legfőbb ügyészhez fordul a fővárosi Fidesz-frakció a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. kezelésében lévő 13 gyógyfürdő beléptető rendszerének kialakításával és üzemeltetésével kapcsolatos közbeszerzési eljárás miatt - jelentette be György István csütörtökön Budapesten.

A Fidesz fővárosi frakcióvezető-helyettese sajtótájékoztatóján azt mondta: vélhetően ismét egy olyan eljárásról van szó, amelyben irányított módon - bűncselekményt is megvalósítva - azok az emberek jutnak üzlethez és szerződéshez, akikkel ezt korábban már leegyeztették.

György István kérdésre közölte: álláspontja szerint okirat-hamisítás és csalás bűncselekmény gyanúja is felmerülhet az ügyben.

Az ügy részleteiről szólva kifejtette: 2007 novemberében a gyógyfürdő zrt. megbízásából a Wallis közeli Navigátor Zrt. komplett ajánlatot adott a gyógyfürdők beléptető rendszerére. Ajánlatuk a kialakításra nettó 600 millió forint volt, a rendszert pedig havi hétmillióból üzemeltették volna.

A gyógyfürdő zrt. ezután kiírta a közbeszerzési pályázatot, ám az eljárást a Közbeszerzési Döntőbizottságnál megtámadták, ugyanis kiderült, hogy az egyik pályázó, a Navigátor Zrt. alkalmazottja készítette a közbeszerzési kiírás dokumentációját - ismertette György István.

Tájékoztatása szerint ezután újabb kiírás következett, amelyben mind a három pályázót kizárta az ajánlatkérő műszaki, illetve jogi alkalmatlanságra hivatkozva. Közülük azonban 2009. március végén - a műszaki alkalmatlanság miatt kizárt - Vilati Zrt.-nek ajánlati felhívást küldtek ki, és hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárást folytattak le.

György István ugyanakkor közölte: a Fidesz-frakcióhoz "beesett" egy dokumentáció, miszerint a Vilati Zrt.-nek kétféle beadott pályázati anyaga is volt. A gyanú szerint valaki vagy valakik 22 oldalt kicseréltek a műszaki alkalmatlanság miatt kizárt cég pályázati dokumentációjából azért, hogy a harmadik körbe csak ez a cég jusson be - tette hozzá.

A fideszes politikus rámutatott, ha ezeket a lapokat utóbb cserélték ki, mint hogy beadták a pályázatot, akkor bűncselekményről van szó.

Végül - folytatta - 2009 nyarán szerződést kötöttek a Vilatival - majdnem háromszor akkora összegben, mint a Navigátor 2007-es ajánlata volt -, ám a szerződést a cég nevében a Navigátor Zrt. vezetője írta alá. Egy nappal a szerződés aláírása után pedig a Navigátor megvásárolta a Vilatit. "Így érkezünk meg a Navigátortól a Navigátorig" - hívta fel a figyelmet György István.

Közölte: azt kérik a legfőbb ügyésztől, részletes vizsgálattal tárják fel, hogy mikor történt meg az említett lapcsere, és vajon a közbeszerzési eljárás mindenben megfelel-e a törvényeknek.