Szigorítják a lopások miatt a színesfém-kereskedelmet

2009.10.22. 07:06 Módosítva: 2009.10.22. 07:20
A fémlopások visszaszorítása érdekében új törvény lép életbe jövő januártól. A magánszemélyektől átvett árut például hat napon át elkülönítve kell tárolniuk a kereskedőknek, írja a Népszabadság.

A fémlopás sok esetben kegyeletet sért, köztulajdont károsít és balesetveszélyes. Somogy megyében előfordult, hogy a tolvajok felszedték a vonatsíneket, a távvezetékek lopása is gyakori, máshol elviszik a fém kertitörpét, az útszéli pléhrendőrt vagy lefejezik a turulszobrot, írja a Népszabadság.

A lap arról is beszámol, hogy az új törvény értelmében, ha a kereskedő azt észleli, hogy jogellenesen megszerezett anyagot ajánlanak megvásárlásra neki, akkor haladéktalanul köteles értesíteni a hatóságot. Kulturális értékű tárgyakat pedig kizárólag egyedileg kiadott engedéllyel lehet majd átvenni.

Az elfogadott, de még nem hatályos törvény értelmében az átvevőknek hat napig tárolniuk kell minden olyan fémet, amit magánszemélyektől vagy gazdasági tevékenységet nem folytatóktól vásároltak. Az átvevők szerint azonban a darabonkénti elkülönített megőrzésre nincs hely a telepeken.