Szocialista politikusoknál akarták lejáratni Csányit

2009.10.22. 16:47
Szocialista politikusokat is megkeresett évekkel ezelőtt a Bank Center-ügy irataival a Csányi Sándor OTP-vezér megzsarolása miatt indult büntetőpar egyik vádlottja, állította egy volt APEH-es a csütörtöki tárgyaláson.

Keller László és Kapolyi László szocialista politikusoknál házalt több évvel ezelőtt a Bank Center-ügy irataival az egyik vádlottja annak a büntetőpernek, amely Csányi Sándornak, az OTP elnök-vezérigazgatójának megzsarolása miatt indult, derült ki a Pesti Központi Kerületi Bíróság csütörtöki tárgyalásán tanúk vallomásaiból.

Az ügyészség szerint L. András másodrendű vádlott évekkel ezelőtt anyagi vitába keveredett az OTP-vel, ám keresetét a polgári bíróság elutasította. Ezután L. András megkereste G. Zoltán harmadrendű vádlottat, az APEH korábbi elnöki tanácsadóját, akitől a budapesti Szabadság téren található Bank Center beruházásával kapcsolatos adóhatósági vizsgálatról szóló iratokat kapott.

Később a vád szerint L. András kérésére K. Tibor elsőrendű vádlott 2007. november végén, december elején három zsaroló e-mailt küldött az OTP vezetőjének, melyben 50 millió eurót, azaz több mint 12,5 milliárd forintot követelt, hogy ne hozza nyilvánosságra a Bank Center-ügyben történt állítólagos törvénytelenségeket, súlyos, 150 milliárdos kárt okozó pénzügyi visszaéléseket, melyekhez a zsaroló e-mailek szerint Csányi Sándor segédkezett. Az OTP elnöke a történtek miatt feljelentést tett a rendőrségen.

A volt APEH-es politikai szálról beszélt

A csütörtöki tárgyaláson tanúként hallgatták meg az APEH egyik volt munkatársát, aki elmondta: az ügy több vádlottja is kapcsolatba került korábban Keller László közpénzügyi államtitkárral, Kapolyi László szocialista országgyűlési képviselővel, illetve a titkos szolgálatokat felügyelő kormánytaggal.

A tanút állítása szerint azért távolították el az APEH-től, mert nem volt hajlandó feljelentést tenni a Bank Center-ügyben, ugyanis szakmai álláspontja szerint a rendelkezésre álló iratok alapján erre nem volt lehetőség. A tanú elmondta azt is, hogy az üggyel kapcsolatos iratok évekkel ezelőtt befolyásos körökben ismertek voltak.

Politikai támadásról beszélt

A csütörtöki tárgyaláson meghallgatott másik tanú, egy televíziós újságíró elmondta: évekkel ezelőtt globális politikai támadás indult az OTP ellen, és a vádlottak úgy kerültek ebbe az ügybe, mint "légy a tejbe".

A Bank Center-ügy iratait, vaskos dokumentációját ismeretlenektől e-mailben és a postaládájába bedobva is többször megkapta, tette hozzá az OTP-vezérrel saját elmondása szerint is jó kapcsolatokat ápoló tanú. A tanú szerint kirúgott APEH-es dolgozók azt beszélték, hogy milliárdok tűntek el a Bank Center-ügyben.

A biztonsági főnök komolyan vette a fenyegetést

Csütörtökön tanúkét hallgatta meg a bíróság az OTP biztonsági főnökét is. Komolyan vették a fenyegetést, amely nemcsak Csányi Sándorról szólt, de a bank hiteléről is, melynek mégoly alaptalan megingatása is súlyos károkat okozhatott volna, mondta.

A tanú hozzátette, hogy amikor telefonon beszámolt Csányi Sándornak a zsaroló e-mailekről, a bankvezér mérges lett, de érezhetően nem volt semmi félnivalója az ügyben.

A következő tárgyalásra a bíróság tanúként idézte meg Csányi Sándort, továbbá fegyver- és elmeszakértőket. Az OTP-vezér megzsarolása ügyében a Pesti Központi Kerületi Bíróság várhatóan jövőre hirdeti ki elsőfokú ítéletét.