'A csupaüveg ajtó előtt pedig a tanerők sorakoztak fel'

2009.10.23. 11:55
Az olvasók segítségét kértem, hogy együtt fel tudjuk idézni a köztársaság 1989. október 23-i kikiáltását, illetve a Szilágyi gimnázium tanulóinak ülősztrájkját, ami a puhány rendszerváltás kevés spontán diákakcióinak egyike volt. Na nem valami véres csata, de Szűrös Mátyás miatt még az is erős túlzás, hogy néhányan kiszöktek, többen meg leültek a földre. Íme a történelmi rekonstrukció mailek és kommentek segítségével.

Kezdjük gyorsan egy legenda leleplezésével: jó sokan megírták nekünk, hogy a köztársaság kikiáltásának pillanataiban egy titokzatos hang azt kiabálta bele a váratlanul leszállt Kossuth téri csendbe, hogy "Ez itt a sátán birodalma." Kroll most megírta, ki volt az eddig ismeretlen alak. Egy őrült álszerzetes!

Arra a bekiabálásra én is emlékszem. A manus pont mögöttünk állt két sorral. Valamilyen szerzetesi jellegű, csuha szerű ruhában amire különféle színű textíliákból mindenféle keresztek voltak rávarrva. A palinak volt egy kis kettye. Folyamatosan morgott a beszéd alatt, majd egyszer csak bekiabált, hogy "ez itt a sátán birodalma." Amint kihirdették a köztársaságot, elővettük a személyi igazolványunkat és minden oldalon a népköztársaság szóösszetételből tollal áthúztuk a "nép" szót. Még a tévéközvetítésen is rajta vagyok hátulról.

Bizarr visszagondolni arra, hogy egy rakás fiatal embernek a rendszerváltás egyik legfontosabb eseménye az volt, hogy egy Rátonyi Róbert-imitátor kommunista a Parlament erkélyéről kikáltotta a köztársaságot.

A Szilágyi volt  a leghülyébb

Lendületes év volt 1989: február 11-én az MSZMP Központi Bizottsága jóváhagyta a többpárti politikai rendszerbe történő „fokozatos és folyamatos” átmenetet, március 22-én megalakult az Ellenzéki Kerekasztal, áprilisban a lenti laktanyában behívattak a katonai elhárítók, és be akartak szervezni ügynöknek, hogy figyeljem a Fideszt, amiért cserébe idegen nyelvű egyetemi jegyzeteket ajánlottak, nem tudva, hogy akkor is gyűlöltem volna őket, ha álmaim akkori netovábbját, a pinát ajánlották volna fel, selyempárnán. Június 16-án újratemették Nagy Imrééket, július 6-án meghalt Kádár, október 18-án Szűrös Mátyás parlamenti elnök lett az ideiglenes köztársasági elnök, de miután ehhez nem létezett köztársaság, október 23-án, ami akkor még természetesen nem volt ünnep, kikiáltotta.

Mivel a júniusi Nagy Imre-temetés az óvatosabbak szemében még kicsit félelmetes esemény volt, amin ott nyüzsgött egy rakás titkosügynök, a többségnek, köztük az akkori középiskolásoknak a püspökladányi komonista felolvasása volt az első nagy demokratikus tömegélménye. Annak ellenére, hogy akkor azért már világos volt, hogy a 44 éves elnyomásnak vége, és itt soha többet nem parádézhatnak mindenféle kiszesek, az iskolák néhol ijedten reagáltak arra, hogy a gyerekek el akartak menni meghallgatni Mátyást. (Mert nem tudták, hogy hősünk 15 évvel később sokkal szórakoztatóbb mutatványt fog előadni, a levitációt Orbán Viktor és Tőkés László között.)

A leghülyébben a budai Szilágyi Gimnázium vezetése reagált, kiváltva a fővárosi gimnazisták egyetlen rendszerváltó akciócskáját, az ülősztrájkot. Így idézte föl az eseményeket Balázs, aki a vagány kisebbség tagjaként nemcsak kiszökött a lezárt Szilágyiból, de a téren papok közé rejtőzve egészen közel jutott Szűröshöz:

Én is Szilágyis voltam, harmadikos, és tényleg bezártak minket. Erre az aulában gyűlt a tömeg és ment a Himnusz-éneklés, mire az igazgató (=komcsi) utasítására az ofők egyenként szólították fel a diákokat, hogy menjenek vissza a terembe. Mi is hallottuk, hogy több  gimiből szervezetten vitték ki a diákokat, ezen ment a felháborodás.Mi nem vártuk meg a végét, kirúgtuk a földszinti wc ablakrácsát, és 5-en az iskolaudvaron és az 1. ker. tanács kertjén át kilógtunk. A Kossuth téren már hatalmas volt a tömeg, de a Parlament előtt volt egy nagy üres rész, oda a Szent István társulat tagjai vonultak be, ezért beálltunk a vonuló papok közé, és bementünk velük, így gyakorlatilag testközelből hallgattuk az eseményeket az erkélyről. Vicces volt. Utána vissza a suliba, az ofő (=nem komcsi), megkérdezte, mi volt, és beírt 3 igazolatlan órát, ennyivel megúsztuk. A nagymamám meg kb. egy hónapra bevásárolt, és lelkemre kötötte, hogy nem menjünk az utcára, mert '56 is így kezdődött.

A plébánián keresztül könnyedén távoztunk

Volt olyan osztály, ahol szinte mindenki dobbantott a gimiből. Ezt írta SZEG:

Szilágyis voltam, 17 éves, szép volt:) A Szilágyi újságában megjelent egy cikk később fényképpel, ma is megvan. Az osztályunkból 2-3 ember maradt bent. Átmásztunk a fodrász-kozmetikusképző kerítésén, aztán a plébánián keresztül könnyedén távoztunk. Mert volt, akit erre provokált a lakat. Mert volt, aki ott akart lenni a Parlamentnél. Mert volt, aki lógni akart a suliból. Mert úgy tudtuk, hogy a Móriczból elengedtek mindenkit. Szűrös Mátyást egyébként lekéstük.

EG nem a szökésben, hanem a tárgyalásos megoldásban bízott, de a dalolva tiltakozókat megtörte a moszkovita rutin:

Szilágyis voltam, harmadikos. De nem másztunk át. Hanem az aulában csináltunk forradalmat: ülősztájkoltunk, hogy nyissák ki a kaput, s közben Marseillaise-t (franciás osztályok!) meg Kossuth-nótákat énekeltünk. Szerintem legalább százan. Az öklömnyi kokárdával érkező (egyébként is kedvenc) magyartanárunkat üdvrivalgás fogadta. Az igazgatónő és a hozzá lojális tanárok végül azzal bírták távozásra a "tömeget", hogy ha felmegyünk az osztálytermekbe, a küldöttekkel az igazgatónő tárgyalni fog. Részt is vettem a küldöttségben, de a szigor nem enyhült; arra hivatkozva maradtunk a gimibe zárva, hogy előzetes írásos szülői engedély nélkül nem távozhatunk. Mi pedig engedtünk negyvennyolcból. De az élmény megvolt.

Sztálin Kövér Hattyúja azt hitte, polgárháború lesz

A legrészletesebb beszámoló egy Névtelen Olvasóé, akinek igazi vonalas-dobtáras osztályfőnöke volt:

Szilágyis voltam, ott és akkor. A portás bácsi iszonyú jó fej volt, de az volt a rendszer lényege, hogy csak engedéllyel engedhetett ki bárkit. Elvileg. Akivel jóban volt, kiugorhatott a Krisztina körúton egy rozzant kék Barkasból péksüteményt áruló Terence Hill klónhoz, vagy közelebb, a Francesco pizzériába vagy Béla bácsi fagyizójába. De ez a kegy nem járt mindenkinek. A Szilágyi, ahol 1986-ban az igazgatói irodában vallattak egy srácot az illetékesek, hogy mit tud a frissen disszidált osztálytársáról. Az osztályfőnököm, aki 1991-ben arról mesélt, hogy kislányként mit élt át 1956-ban. Idézem: "Ausztria felől teherautókon hozták a részeg csőcseléket, akik a fasiszta Horthy-rendszer katonai és csendőregyenruháit viselték, lövöldöztek, énekeltek és fosztogattak..." Nem kellett volna feltenni a kérdést, ki volt az, aki egy évtizeden át megőrizte az egyenruháját, honnan szereztek fegyvereket, teherautókat, az egészet ki szervezte meg. Igen, az osztályfőnököm NATO kódneve Sztálin Kövér Hattyúja volt.

Azon az október 23-án egyszerűen végigsöpört a hír és az ötlet, ki kellene menni a Kossuth térre, elvégre történelem lesz, élő egyenes adásban. Hiszen hány forradalmat, államformaváltást élhet meg egy ember? Ott a helyünk! - döntöttük el hirtelen, és a földszinti aulában pillanatok alatt összegyűlt a kritikus tömeg. A fémvázas, zsilipes-előteres csupaüveg ajtó előtt pedig a tanerők sorakoztak fel. Szorosan, egymás mellett. Sápadtan. Ők komolyan azt hitték, hogy bármikor megszólalhatnak a fegyverek!!! Látták lelki szemeikkel tehetséges és link diákjaikat vérbefagyva, lánctalpakkal széttrancsírozva, féltek, rettegtek és ez sugárzott belőlük. Ne felejtsük el, hogy két évvel később, amikor egy Janajev nevű bohóc Moszkvában puccsott rendezett majd megrendelt hirtelen egy millió bilincset, rendesen megállt az ütő minden érintettben... Szóval a tantestület retteget és nem engedett. A francia nyelvet tanulók elénekelték ugyan a Marseillest, de nem volt foganatja, cirka 20-25 perc után megtört a hevület és mindenki ment a helyére, nagy duzzogva. Az egyszerűség kedvéért én még felelés címén bemutattam egy titáni küzdelmet a mólokkal, majd az általam kedvelt történelmi tanulmányaiban való előrehaladásom is számot adhattam, a fent említett osztályfőnökömnek. Még szerencse, hogy nem buktam meg a Kapu valamelyik példányával vagy a Vörös Horizonttal..

Igazolást írt a rendőr

Ennyire kemények kevés iskolában voltak, de a Petrik Lajos vegyipari szakközép több volt diákja megírta, hogy az igazgató ott is bezáratta a kapukat. Az Eötvösben sokáig visszatartották a tanulókat, akadt, ahol igazolatlan órát adtak a meglógóknak, de a legtöbb fővárosi középiskolában megállt a tanítás, és aki akart, elmehetett a Kossuth térre, ahol annyian zsúfolódtak össze, hogy egy csomó levélírónk a metrómegállóba szorulva ünnepelte a népköztársaság végét. Az örök magyar átok, a bűn rossz hangosítás miatt az emberek nagy része semmit sem hallott, ami Szűrös későbbi beszédeit elemezve pokolian szerencsés fordulatnak mondható. Akik halották Mátyást, azok dühösen kifütyülték, amikor a Szovjetunióval való jó kapcsolatot emlegette.

További vegyes érdekességek levezetésnek, hozzászólóinktól és levelezőinktől. A legjobb lepattintó szöveget az általános iskolás Kavics biológiatanára találta ki 1989. október 23.-án:

Én és a haverom is el akartunk menni általános iskolában, de a biosztanár nem engedett minket. Azt mondta, hogy majd legközelebb elmehetünk. :(

A legjobb helyeről Werwolf szerzett igazolást: egy rendőrtől.

En ott voltam. Kiszoktunk a gimnaziumbol engedely nelkul.Egy-egy foton felfedezni veltem magam, mert egy osztalytarsnom a nyakamban ult; eleg nehez volt egyebkent, de nem mertem szolni, hogy ne nezzen lekvarnak. Visszauton aztan jopofaskodva egy rendortol kertunk igazolast, aki teljesen jo fej volt es irt nekunk egy lapra par sort! Arra nem emlexem, hogy a rendfokozatat, stb rairta-e...:) A suliban ebbol nagy balhe ugy emlexem nem volt, mert elore szoltunk a tobbieknek, hogy mondjak meg a tanaroknak, hogy 5-6-an hova megyunk. Meglepoen megertonek bizonyultak.

Egy kommentből kiderül, hogy a nagy eseményen jelen volt a Pókember is, akit civil nevén Mezőbándinak hívnak:

4.-es voltam a monori JAG-ban. Akkor már fél éve bent voltam a szocdem ifjúsági mozgalomban. Elkéredzkedtem, elengedtek (az ofő KDNP-s aktivista lett nem sokkal később). Rajta is vagyok a felvételeken, amint a Néprajzi Múzeum sarkánál állok az épület falán.

Volt olyan, mint Sajt, aki kis kapitalistaként ügyesen kihasználta a tömeget: Mi kint voltunk az egész iskolával. Én egész nap újságot árultam. Az befolyt összegből meg vettünk egy East lemezt meg egy magyar zászlót.

A baloldali matektanár bosszúja

Zsófi egy kakaós csiga miatt késte le a történelmi pillanatot:

masodikos voltam, a berzsenyiben mar reggel kiderult, hogy aki el akar menni, azt elengedik. atmentem a baratnomhoz a tancsicsba a hirrel, hogy nalunk tanitasi szunet van.  a fellelkesult tancsicsosok egy hires ellenzeki ikon fianak vezetesevel kiharcoltak  maguknak is a szunetet. sajnos a kossuth ter fele menet be kellett mennunk egy boltba  kakaoert es kakaos csigaert, es annyira sokat alltunk sorba, hogy lekestuk a lenyeget

Ki hitte volna, hogy léteztek olyan nyolcadikosok, mint Karnagyúr, akik lelkesen beléptek, soha ki nem találnák, az MDF-be, de a baloldali matektanár azért bosszút állt:

Általános iskolások voltunk, 8. osztályosok. Az összes fiú kilépett tanév elején az úttörőszövetségből, és beléptünk az MDF ifjúsági tagozatába... Hát, érdekelt minket a politika rendesen. Október 23-án kedvenc - ámde rendesen baloldali - tanárnőnkkel volt matematikaóra, és megrökönyödésünkre nem engedte, hogy az aulában (mert csak ott volt) nézzük a közvetítést.

Na és azt ki gondolta volna, hogy akadt olyan pechvogel, aki azért kapott igazgatói intőt, mert azt tette, amit minden egészséges ember tenne Szűrös Mátyással: kiröhögte.

Nekem az "ünnep" egy vidéki közgazdasági szakközépben igazgatói intővel végződött. Az osztályteremben hangosbemondón hallgattuk az eseményt. A mikrofon - gondolom - közvetlenül a Szőrös Matyi és a leittasodott VIP-es csürhe mellett lehetett. A Himnuszt olyan hamisan, hülye módon énekelték, hogy befostam a röhögéstől. Mehettem is az ellenőrzővel a kriptaszökevény, 70 éves, szemét, picsa igazgatónőhöz és a helyetteséhez. Remegtek a kéjtől, hogy nyilvánosan szarrá alázhatnak egy 14 éves gyereket.

Ötvös Ida néni 4 prezident

Ezek után nincs más hátra, mint egyetérteni Igig tanárával, Ötvös Ida nénivel:

Mi a suliudvaron hallgattuk végig a rádióközvetítésat /Komlón/, majd bementünk a terembe és a földrajztanárnő utasítására az első oldalon a "Magyar Népköztársaság" címből kisatíroztuk a "Nép"-et, majd a tanárnő elmondta, hogy most ért véget egy borzalmas diktatúra és örül, hogy mi életünk nagy részét nem ebben a formációban fogjuk leélni.Köszönet érte Ötvös Ida néni!!!!!