A pártok az új időkre készülnek

2009.10.23. 18:44 Módosítva: 2009.10.23. 20:18
Rendbontások nélkül zajlottak az október 23-i megemlékezések Budapesten, amelyeken már érezhető volt a közelgő választások előszele. Orbán Viktor az ország fáradságos újjáépítéséről és a romboló szélsőségességről beszélt. A belvárosban többezres nagygyűlésén a Jobbik egyaránt harcot hirdetett az MSZP és a Fidesz ellen. A kormány csendben, szinte észrevétlenül emlékezett meg a forradalomról.

Bár a Nézőpont Intézet felmérése szerint az emberek több mint fele most is utcai rendbontásoktól tartott, idén október 23-án nem voltak utcai zavargások. A rendőrség péntek estig hét embert vett őrizetbe Budapesten, de közülük csak ketten hozhatók összefüggésbe az október 23-i rendezvényekkel: egyiküket hivatalos személy elleni erőszakért, a másikat közbiztonságra különösen veszélyes eszköz birtoklásáért állították elő.

Az előző évekhez képest enyhébb volt a rendőri készültség is. A Magyar Köztársaság lobogójának péntek reggeli felvonásán most is távol tartották az embereket a közjogi méltóságoktól, az esemény helyszímére csak fémdetektoros kapukon át lehetett bejutni. A Kossuth tér sarkánál lévő Vértanúk terén egy húszfős csoport transzparenseket tartott fel, és hangosan szidta a kormányt és Bajnai Gordont. Egy kisebb csoport kiabált az 56-osok terén is, ahol a közjogi méltóságok koszorúztak, és rövid ünnepi műsort tartottak.

Orbán Viktornak meg kell mutatnia

A Fidesz ezúttal nem a belvárosban, hanem a XXII. kerületi Nagytétényi úton tartotta megemlékezését, ahol a magyar nemzet egységét szimbolizáló, 1948-ban lerombolt nagytétényi országzászlót állították fel ismét. Orbán Viktor itt több ezer ember előtt azt mondta, hogy az igazi küzdelem a választások után jön, mert újjá kell építeni Magyarországot. Kijelentelte, hogy „a szélsőségesség csak rombol és szembefordítja egymással az embereket”, ezzel szemben a józan ész képes egységet teremteni. „A világnak azt is meg kell mutatnunk – zárta beszédét Orbán –, hogy Magyarország igazi hangja nem a szélsőség, nem a diktatúra, nem a pénz, nem a gyűlölet hangja, hanem a józanul cselekvő, gondolkodó magyar emberek hangja.”

A Jobbik eltűntette

Délután egykor a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom a Március 15. téren a terrorizmus gyanújával letartóztatott Budaházy György és társainak szabadon bocsátását követelte. Több százan voltak a Hazatérés templománál, ahol Ifjabb Hegedűs Lóránt mondott beszédet.

Nagy tömeg gyűlt össze délután háromkor a Jobbik nagygyűlésén, ahol több szónok is követelte a szerintük politikai okokból bebörtönzött Budaházyék szabadon bocsátását. Morvai Krisztina EP-képviselő azt mondta, hogy a Jobbiknak sikerült „eltűntetnie az SZDSZ-t” a magyar politikából, most a másik „diktatórikus erő” az MSZP következik. Vona Gábor azt üzente a Fidesznek, hogy a Jobbik ellenük is harcolni fog.

A Jobbik rendezvényén nagy számban jelentek meg olyanok, akik a bíróság által feloszlatott Magyar Gárda egyenruháját viselték. A rendezvény végén a gárdisták levették egyenruhájuk különös ismertetőjeleit, vagy pulóvert húztak rá, hogy a rendőröknek ne legyen okuk intézkedni.

Egyenruha, alakzat, lengetés

A várakozásoknak megfelelően a rendőrség nem mindenhol jelentette fel azokat, akik a Magyar Gárda egyenruhájában jelentek meg a rendezvényeken. Az igazságügyi minisztérium szerint az egyenruha viselése önmagában még nem büntethető. Az ORFK csütörtökön azt közölte, minden ügyben egyedileg vizsgálják, történt-e jogsértés.

Székesfehérváron harminchét ember ellen indítottak szabálysértési eljárást, ők gárdaruhát viseltek, alakzatban álltak fel, és zászlót lengettek. Debrecenben dulakodás is volt a Jobbik rendezvényén, az egyenruhások igazoltatása után itt is szabálysértési eljárásokat indítottak, illetve nyomozás is indult azok ellen, akik a rendezvényen és előtte szórólapokon és internetes oldalakon a Magyar Gárda vezetőiként nevesítették magukat. Keszthelyen harminc-negyven gárdista-egyenruhás koszorúzott, volt náluk zászló, sorban álltak, de a rendőrség szerint intézkedésre nem volt szükség.

Késő délután a Domokos Endre János nevével fémjelzett radikális Pax Hungarica nevű szervezet tartott megemlékezést a Corvin mozinál, az Alkotmány utcában pedig a Magyar Nemzeti Bizottság 2006. Este nyolc óráig itt sem történt rendbontás.

Bizonytalan morális alapok

Vitát kavart Sólyom László köztársasági elnök október 22-én, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen tartott beszéde. Az államfő szerint kérdéses, mennyire sikerült megszabadulni a Kádár-rendszer hazugságaitól a rendszerváltással. Azt mondta, hogy a morális alapok elbizonytalanodását „erősítette meg, és tette tartóssá a parlamenti többség, amikor a hatalom megszerzésének Őszödön bevallott módját bizalmi szavazáson jóváhagyta.”

A köztársasági elnök pártpolitikai vitákba is beleszólt, minősítette a parlamenti többséget, ami már nem közös véleményt fejez ki, reagált Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke Sólyom szavaira.