Beperlik Baka András főbírót

2009.10.24. 12:02
Valótlanul állította Baka András főbíró, hogy az Országos Igazságszolgáltatási Tanács hivatalának volt vezetője maga kérte volna felmentését. (Roszik Erzsébetet csak a saját kifejezett kérésére lehetett volna elmozdítani.) Így a volt hivatalvezető most beperli.

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) hivatalának elmozdított vezetője személyiségi jogi pert kezdeményez a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnöke, Baka András ellen. (Azóta, hogy az OIT augusztusban felmentette Szelényiné Roszik Erzsébetet, a per lehetősége többször felvetődött a médiában, a jelek szerint a hivatalvezető most döntött, és már azt is tudja, ki lesz a jogi képviselője.)

Szelényiné Roszik Erzsébet szerint elmozdításakor az új főbíró nem a valóságnak megfelelően állította, hogy Roszik Erzsébet maga kezdeményezte volna a saját felmentését, és azt, hogy helyezzék át a Fővárosi Bíróságra. Miután ő ilyesmit soha nem kért, Baka András a legjobb esetben is tévesen hivatkozott szavaira akkor, amikor a főbírói előterjesztésben azt írta: "a hivatalvezető asszony hangot adott azon szándékának, miszerint a jövőben szeretne újra ítélkező tevékenységet folytatni".

Roszik Erzsébet szerint ezzel ellentétben mindössze arra utalt a főbíróval történt beszélgetései során, hogy ha nem lenne elegendő bizalom iránta, távozhat a Legfelsőbb Bíróságra vagy a Fővárosi Ítélőtáblára. Mindezek a részletek azért különösen lényegesek, mert a törvény szerint Roszik Erzsébetet (akinek munkája, vezetői stílusa és emberi magatartása ellen semmilyen kifogás nem merült fel az elmúlt években) - csak a saját kifejezett kérésére lehetett volna elmozdítani.