Bajnai korrupcióellenes csomagot jelentett be

2009.10.25. 12:59 Módosítva: 2009.10.25. 16:37
A vasárnap bejelentett korrupcióellenes csomag szerint a mostani Közbeszerzési Hivatal jogköreinek kiszélesítésével lépne fel a kormány a korrupt szervezetek ellen, és segítenék, sőt, akár jutalmaznák is a visszaéléseket bejelentő alkalmazottakat. Az új hivatal akár milliárdos bírságokat is kiszabhatna. A Fidesz szerint teljességgel hiteltelen, hogy azok jelentenek be korrupcióellenes csomagot, akik a legkorruptabbnak bizonyultak az elmúlt hét-nyolc évben Magyarországon.

Közbeszerzési és Közérdekvédelmi Hivatal (KKH) létrehozásával, a bejelentővédelem intézményének megalkotásával, valamint átláthatósági megállapodások megköttetésével lépne fel a kormány a korrupció ellen, jelentette be Bajnai Gordon miniszterelnök vasárnap Budapesten.

A kormányfő hangsúlyozta: a korrupció jelentősen lassítja Magyarország fejlődését, ez ellen akar fellépni a kormány ezzel a csomaggal, amely "nem varázsszer, de érdemi előrelépést hozhat."

A jogtalanul előnyhöz jutó szervezeteket büntetnék

A Közbeszerzési és Közérdekvédelmi Hivatal a most is létező Közbeszerzési Hivatal bázisán, de szélesebb jogkörrel jönne létre, mondta Bajnai Gordon. Vezetőjét az államfő és a kormányfő közösen jelöli, és az Országgyűlés választja meg hat évre.

D  YT20091025003

A hivatal elsősorban olyan szervezeteket büntetne, amelyek jogtalanul jutnak előnyhöz, a bírság pedig akár az így megszerzett előny kétszeresét is elérheti. A hivatal a közpénzek elosztása, a közbeszerzések lefolytatása, valamint a közigazgatási hatósági eljárások során vizsgálja a tisztességes eljárás követelményeit sértő magatartásokat.

Bajnai Gordon leszögezte: a hivatal nem végzi el most is létező nyomozó hatóságok munkáját, azonban abban újdonságot jelent, hogy nem csak a tisztességtelen ajánlatokat elfogadó, hanem felajánló szervezeteket is büntetheti majd.

Védelem az alkalmazottaknak

A bejelentővédelem intézménye azokat a munkavállalókat védené, akik saját munkahelyükön tapasztalt közpénzekkel kapcsolatos visszaélésekről tesznek bejelentést, és akár jutalmat is kaphatnak a kiszabott bírság tíz százalékáig.

Bejelentést bárki tehet, de a védelem csak a munkavállalóknak jár, a tapasztalatok szerint ugyanis a dolgozók többsége tud a munkahelyén zajló korrupciós ügyekről. A kormány a tervek szerint jogi tanácsadással, a munkáltatóval szembeni védelem erősítésével, sőt akár a munkavállalót ért hátrány anyagi kompenzálásával is segíthetné a bejelentőket.

Nyilvánosságra kellene hozniuk az adatokat

Végül a kabinet a közbeszerzési törvény módosításával létrehozná az átláthatósági megállapodás intézményét, miszerint közbeszerzési eljárások esetén a résztvevőknek minden fontos adatot nyilvánosságra kellene hozniuk. A megállapodás első körben nem lenne kötelező, de a kormány tervezi a nagyobb összegű közbeszerzéseknél a kötelező bevezetést.

Bajnai Gordon leszögezte: a törvénycsomagnak nincsen kétharmados része, ezért bízik benne, hogy még decemberben megtarthatják a zárószavazást, és januártól életbe is léphet.

Az elmúlt hetekben több társadalmi szervezettel, a Transparency Internationallel, a TASZ-szal is egyeztettek, több elemet a javaslatukra építettek be a javaslatcsomagba.

Milliárdos bírságok is lehetnek

Milliárdos bírságokat is kiszabhat a törvényjavaslat parlamenti elfogadása esetén jövő március 1-jétől működő Közérdekvédelmi és Közbeszerzési Hivatal a kormány javaslata alapján, mondta Avarkeszi Dezső, az igazságügyi minisztérium államtitkára.

A korrupcióellenes csomag része a törvényjavaslatok mellett egy országgyűlési határozati javaslat is, ami a közszféra etikai kódexeinek megújítását szorgalmazza. A tervek szerint szigorodni fognak a Btk.-ban a korrupciós cselekmények szankciói: egyes bűncselekményeknél nőni fognak a büntetési tételek, és kötelező mellékbüntetés lesz a foglalkozástól eltiltás.

A javaslatok többek között tartalmazzák azt, hogy a bűncselekménynek nem minősülő, de a közérdeket sértő magatartások kerüljenek napvilágra, és bírsággal sújthassa azokat az új hivatal. Az efféle cselekmények bejelentői pedig díjat, illetve anyagi, jogi és más segítséget kaphassanak, mondta Avarkeszi Dezső.

Fidesz: Az MSZP a legkorruptabb társaság

Teljességgel hiteltelen, hogy azok jelentenek be korrupcióellenes csomagot, akik a legkorruptabbnak bizonyultak az elmúlt hét-nyolc évben Magyarországon. Az MSZP akkor tesz a legtöbbet a korrupcióellenes küzdelemért, ha minél hamarabb távozik a hatalomból - mondta Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője Budapesten.

Cser-Palkovics András közölte: nap mint nap bukkannak elő újabb és újabb korrupciós ügyek, Zuschlagtól a kormányzati negyeden vagy Sukorón keresztül egészen a BKV-s ügyekig.

A korrupcióellenes harc első lépéseként az MSZP és a Fidesz közös ügyeit kell kivizsgálni, mint a Gripen-vadászgépek beszerzése, az autópályapénzek, a fővárosi parkolási helyzet, a Margit híd felújítása vagy a rádófrekvencia-tender - közölte Kerék-Bárczy Szabolcs, az MDF elnökségének tagja.