A kis patikák még nem rendelik meg az új influenza elleni vakcinát

2009.10.26. 13:47 Módosítva: 2009.10.26. 14:31
Több patikában már árulják a H1N1 elleni vakcinát, de a kisebb gyógyszertárak egyelőre kivárnak a megrendelésekkel. Az oltás csak húszas kiszerelésben kapható, ami 40 ezer forintba kerül - ha nem tudják eladni az összeset, a fölösleges ampullákat meg kell semmisíteniük.

Az egyik óbudai patikában már a múlt héten magkapták a megrendelt ampullákat, és eddig már legalább húszat el is adtak a receptekkel érkezőknek, mondták az Index kérdésére.

Egy ferencvárosi patikában hétfő délelőtt várták, hogy megérkezzék az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézettől megrendelt mennyiség. Mint mondták, délutánra ketten jegyezték elő magukat, így várhatóan nekik ki tudják majd adni az oltóanyagot.

A patikák csak vény ellenében adhatják ki a H1n1 ellen javasolt Fluval P vakcinát. A vakcinát a háziorvos írhatja fel azoknak, akik kérik. Az oltóanyagért 1930 forintot kell fizetni a patikában, és a háziorvos is legfeljebb ekkora összeget kérhet az injekció beadásáért. Térítésmentesen kaphatnak oltást a krónikus betegek, a terhes nők, a gyermeket tervezők, a csecsemőkkel egy háztartásban élők, az egészségügyben, a közművállalatoknál és a közlekedésben dolgozók, illetve a gyermekek 14 éves korig.

Szegeden az egyik gyógyszertárban érdeklődésünkre azt mondták, hogy a megrendelést már feladták, de egyelőre nem érkeztek meg hozzájuk az oltóanyagok. Mint közölték az elmúlt napokban többen érdeklődtek már náluk, lehet-e vakcinát vásárolni. A gyógyszerész azt mondta, hogy sok pluszmunkát nem jelent a Fluval P árusítása, hiszen minden évben adnak ki szezonális influenza elleni és más oltásokat is, így fel vannak készülve az oltóanyag hűtésére is.

"Miután egyelőre senki sem érdeklődött, hogy szeretne oltást venni, egyelőre nem rendeltem", mondta kérdésünkre egy kisebb pécsi patika vezetője. Közlése szerint azért vár ki, mert az oltóanyag csak húszas csomagban rendelhető meg, ami 40 ezer forintba kerül, és egyáltalán nem biztos benne, hogy ennyit el fog adni. "Nem akarom, hogy rajtam maradjon a fölösleges mennyiség, mert azt, akárcsak a többi gyógyszert, nem lehet visszaváltani, meg kell semmisíteni", mondta a gyógyszerész.

Egy budapesti patika vezetője meglepődött azon, hogy a vakcinát "hadiállapotra utaló" kiszerelésben kapták meg, "ilyen csomagokban a kórházi raktáraknak szoktak szállítani", mondta a gyógyszerész. A patikák az ampulla mellé adnak egy egyszer használatos fecskendőt és egy betegtájékoztatót is, ezért külön kis csomagokat kell összeállítani a vásárlóknak.

Más esetekben lehetőség van arra, hogy a nagykereskedőktől folyamatosan, de egyenként rendeljenek oltásokat, mondta a patikus. "Most nagyon észnél kell lenni, mert csak húszas csomagokat kapunk és a folyamat is lassabb, mivel a készletgazdálkodási intézetnél kell megrendelni", mondta a gyógyszerész. A patika vezetője még annyit megjegyzett: örült volna, ha nem a tévéből tudja meg a múlt héten, hogy a patikáknak elkezdik kiszállítani az oltóanyagokat. "Ebben az ügyben nemcsak a lakosság, de a szakma felé irányuló kommunikáció sem megfelelő" - mondta az Indexnek a budapesti patika vezetője.