Az ősz legforróbb parlamenti ülése

2009.10.26. 16:41
Október 26. brit tudósok szerint az év legkevésbé produktív munkanapja. Termelni ugyan a parlamentben sem termeltek semmit, de az indulatok felkorbácsolódtak. A szocialisták meggyeseztek, a kereszténydemokraták kókáztak és jómagyarhazafiztak, Molnár Oszkár pedig kikérte magának, hogy lenácizták. A vihar gyorsan elült, az interpellációk már a megszokott, kedélyes egymásra mutogatással teltek.

Amilyen unalmasnak ígérkezett, annyira mozgalmassá kerekedett a parlament október 26-i ülése. Az indulatok már napirend előtt felforrtak, az első felszólaló, a szocialista Szabó Zoltán személyes támadást intézett Meggyes Tamás esztergomi polgármester ellen, amit a Fidesz képviselői némi hőzöngéssel fogadtak.

Fotók: Huszti István
Fotók: Huszti István

Később Pelczné Gál Ildikó (Fidesz) egy magyar csokigyár és egy magyar napelemestetőcserép-gyár egy-egy termékét mutogatta napirend előtt azt bizonyítandó, hogy negyven centis kilátók helyett lenne mire költeni a támogatási pénzt.

Felszólalását közbekiabálással szakította meg Eörsi Mátyás (SZDSZ), aki később ügyrendi javaslatot is tett, hogy a jövőben ne lehessen termékmintákat mutogatni a parlamentben.

13

Kóka János (SZDSZ) is ezzel kezdte napirend előtti felszólalását, ami amúgy arról szólt, hogy szerinte a Fidesz nem érdekelt a kampányfinanszírozás átláthatóbbá tételében. A költségvetéshez tett, fedezet nélküli javaslataikkal pedig pontszerzők lennének a populizmusolimpián.

09

A kereszténydemokrata Molnár Béla rögtön alkalmazkodott az ülés hangulatához, így ahelyett, hogy a kormányt szapulta volna a közösségi közlekedés szétrombolásáért, Kóka Jánost kezdte szidalmazni, mert szerinte aki jó magyar hazafi, az nem kifogásolhatja, hogy egy magyar csokoládét vagy egy magyar napelemes tetőcserepet bemutassanak a parlamentben.

10

Így a napirend előtti felszólalások után Eörsi Mátyás mellett Molnár Oszkár (Fidesz) és Teleki László (MSZP) is szót kért. Molnár azt kifogásolta, hogy őt nácizzák a szocialisták, pedig ő csak a cigány-magyar együttélés nehézségeire hívta fel a figyelmet, meg arra, hogy a külföldi tőke már Magyarország függetlenségét fenyegeti. Teleki László állítólag ügyrendi javaslattal állt elő, de az kimerült abban, hogy romaként kikérte magának Molnár cigányozását.

14

Amilyen hevesek voltak az indulatok, olyan gyorsan el is ültek. Azt már az egész ház nagy derültséggel fogadta, hogy Katona Béla összekeverte papírjait, és véletlenül Alexa Györgynek adta meg a szót Pelczné Gál Ildikó helyett. Az interpellációk során a képviselők pártállásuknak megfelelően gyalázták a másik oldalt. Két kivétel volt, Sándor Klára (SZDSZ) és Puskás Tivadar (KDNP).

07

A szabad demokrata képviselő a távoltartás intézményéről kérdezte az igazságügyi minisztériumot, mert úgy tudta, hogy még mindig nem készült részletes végrehajtási utasítás. De Avarkeszi Dezső megnyugtatta, hogy már elkészült.

A kereszténydemokrata Puskás azt kifogásolta, hogy a cukorbetegeknek ahhoz, hogy tesztcsíkot vásárolhassanak a vércukormérő készülékhez, a háziorvosuk mellett a szakorvost is fel kell keresniük, majd az ott kapott papírokkal írathatnak fel receptre tesztcsíkot. Székely Tamás egészségügyi miniszter úgy érezte, hogy Puskás a szakorvosokat támadja, így arra már nem is válaszolt, hogy mi értelme van a rendszernek. A parlamentet ez nem zavarta, elfogadták a miniszter válaszát.