Parlamenti bizottság vizsgálhatja a sukorói beruházást

2009.10.26. 18:30
Az Országgyűlés hétfői ülésén egyhangúlag megszavazta, hogy alakuljon vizsgálóbizottság a sukorói kaszinóberuházás körülményeinek tisztázására. Választ keresnek egyebek mellett arra, hogy az MNV mi alapján állapította meg Joav Blum gyümölcsöseinek értéket, miért változtattak a vagyontörvényen, mi alapján minősítették a projektet kiemelt állami beruházássá. A nyolcfős testület felállásától kezdve 90 napra kap megbízatást.

Parlamenti bizottság vizsgálhatja a sukorói kaszinóberuházással kapcsolatos kormányzati tevékenységet, az Országgyűlés hétfői ülésén elfogadta a testület létrehozásáról szóló országgyűlési határozati javaslatot. A képviselők egyhangúlag, 361 igen szavazat mellett döntöttek így.

A Fidesz kezdeményezte vizsgálóbizottságnak egyebek között arra kell választ találnia: milyen számítások alapján állapította meg a nemzeti vagyonkezelő a Joav Blum tulajdonában álló, csereingatlanként szolgáló albertirsai, illetve pilisi telekegyüttes csereértékét.

Az elfogadott országgyűlési határozat szerint a vizsgálatnak választ kell adnia arra is, hogy a sukorói beruházásra tekintettel alkották-e meg a Veres János volt pénzügyminiszter által előkészített vagyontörvényt, amely megteremti a verseny nélküli földcsere lehetőségét.

A kérdések között szerepel továbbá az, hogy volt-e egyéb pályázó a közép-dunántúli régióban; ki határozta meg a pályázat kiírásának és megnyerésének feltételeit; mikor kezdődtek meg a tárgyalások Joav Blum üzletemberrel a kiemelt beruházás megvalósításáról, illetve a telkek cseréjéről; milyen döntési joggal rendelkezett az ügyben Bajnai Gordon - akkor még gazdasági miniszterként - és Veres János; valamint hogy milyen indokok alapján minősítette a kormány a King's City-t kiemelt fontosságú nemzetgazdasági beruházássá.

A vizsgálóbizottságnak a tevékenységéről jelentést kell készítenie. A vizsgálóbizottság megbízatása a jelentés benyújtásáig, de legfeljebb a megalakulástól számított 90 napig tart.

Az országgyűlési képviselőkből álló nyolcfős testület akkor jöhet létre, ha tagjait, akikre a képviselőcsoportok vezetői tesznek ajánlást, megválasztja az Országgyűlés. Erre - az elnökkel és az alelnökkel együtt - a házelnök terjeszt elő javaslatot az Országgyűlésnek, amelyről a Ház vita nélkül határoz. Az országgyűlési határozat arról nem rendelkezik, hogy mindennek mikor kell megtörténnie.

A bizottságba az MSZP négy, a Fidesz kettő, az SZDSZ és a KDNP pedig egy-egy tagot delegálhat. A testület elnökére a Fidesz tehet javaslatot, az alelnökére pedig a kormánypárt. A bizottság tagja csak olyan országgyűlési képviselő lehet, akinek a törvényben előírt nemzetbiztonsági ellenőrzése megtörtént.

Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője július 22-én jelentette be, hogy vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményezi a sukorói kaszinóberuházással kapcsolatos kormányzati tevékenység feltárására. Az ellenzéki politikus akkor úgy vélekedett, hogy a kormány az eddigi tevékenysége legalább hét lépésben támogatta a Velencei-tó partjára tervezett beruházást. Ezek közül példaként említette, hogy Veres János előkészítette az új vagyontörvényt, amely lehetőséget ad a verseny nélküli földcserére. Megjegyezte, tudni lehet az is, hogy maga Bajnai Gordon javasolta a Fejér megyei közgyűlésnek: változtasson az ingatlan besorolásán, és tegye beépíthetővé a területet.

A Fidesz helyettes szóvivője szerint amit tudni lehet e projektről, az alapján semmi sem indokolja annak nemzetgazdaságilag kiemelt beruházássá történő nyilvánítást.

A Központi Nyomozó Főügyészség vezetője - a kirendelt igazságügyi szakértő véleménye alapján - október 1-jén közölte, hogy valós értéküknél csaknem 600 millió forinttal drágábban szerepelnek a sukorói ingatlancsere szerződésében a pilisi és albertirsai földterületek.

A Pénzügyminisztérium október 9-én arról tájékoztatott, hogy Oszkó Péter tárcavezető a sukorói telekcsere ügyében az eredeti állapot helyreállítását kezdeményezte, továbbá létrejött a játékkaszinó üzemeltetésére szóló koncessziós szerződés.

A beruházás ügyében több sajtótájékoztatót is tartó Budai Gyula, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) szövetségi igazgatója október 20-án adta át Sukoróról szóló bizonyítékait a Központi Nyomozó Főügyészségnek. Budai Gyula szerint az ügyészségnek átadott iratok két ember felelősségét alapozzák meg a kaszinóberuházás telekcsere-szerződésével kapcsolatban: a szerződést aláíró Tátrai Miklósét, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő volt vezérigazgatójáét és az előterjesztő Benedek Fülöpét, aki a vagyonkezelő vezérigazgató-helyettese.

A King's City elnevezésű beruházásra egy amerikai, izraeli, német és magyar üzletemberekből álló befektetőcsoport készül, amely 2013 közepére 275 milliárd forintos költséggel gigantikus idegenforgalmi komplexumot szeretne létrehozni a Velencei-tó északi partján. A hetvenhektáros területen szállodák és éttermek épülnének, valamint élményfürdő, golfpálya, kaszinó, továbbá egy szórakoztatóközpont is helyet kapna. Az ingatlan, amelyen a komplexum épül, Sukoró külterületén van. A korábban állami tulajdonban lévő üres területhez az egyik befektető, Joav Blum úgy jutott hozzá, hogy felajánlotta cserébe a magyar államnak a Pest megyében található összesen 183 hektárnyi gyümölcsösét.