Szonda Ipsos: Orbán és Sólyom a legnépszerűbb

2009.10.26. 06:27 Módosítva: 2009.10.26. 07:16
Orbán Viktor a Fidesz elnöke és Sólyom László köztársasági elnök vezeti a politikusok népszerűségi listáját a Szonda Ipsos október első hetében készült felmérése szerint, amelyet hétfői számában közölt a Népszabadság.

Orbán Viktor és Sólyom László áll a Szonda Ipsos politikusok népszerűségét mutató listáján. A Fidesz elnöke és a köztársasági elnökkel egyaránt 47-47 pontot kapott az elérhető 100-ból. Őket követő Navracsics Tibor követi 39 ponttal, majd Szili Katalin 38 ponttal.

A Szonda Ipsos szerint az államfő részben a bizonytalan választópolgárok, illetve a Fidesz táborának köszönheti, hogy a lista élén áll. Orbán Viktor első helye viszont egyértelműen az ellenzéki párt népes táborának rendkívül kedvező véleményéből fakad. Saját táborán belül 78 pontot ért el.

Az 1500 fő megkérdezésével végzett felmérés eredménye szerint a politikusok népszerűségi mutatói a múlt havi emelkedés után kisebb visszaesést mutattak, különösen a kormánypárti közszereplők esetében. A Szonda Ipsos szerint az efféle változások a pártok között hezitáló választópolgároknak köszönhetők. A pártok támogatóinak véleménye idén szinte egyáltalán nem módosult.

A felmérés szerint minél inkább kötődik egy szavazó a pártjához, annál magasabb pontszámot ad a vezetőinek. A bizonytalan választópolgárok között Sólyom László és Szili Katalin volt házelnök a legnépszerűbb.

A népszerűségi lista nyolcadik helyén szerepel Vona Gábor a Jobbik elnöke, aki megelőzi Dávid Ibolyát, Kiss Pétert, Lendvai Ildikót és Bajnai Gordont is. Vona ismertsége egyelőre 54 százalékos, alacsonyabb mint a legtöbb, listán szereplő politikusé.