Az MSZP garanciákhoz kötné az állampolgárságot

2009.10.28. 08:00
A szocialisták feltételekkel könnyítenék meg a magyar állampolgárság megszerzését a határon túli magyaroknak. Ezek között szerepel, hogy csak a Magyarországon élők szavazhatnának a választásokon.

Az MSZP is támogatja a magyar állampolgárság könnyített megszerzését a határon túli magyarok számára, erről négypárti egyeztetést, nemzeti konszenzust és garanciákat akar, tudta meg az MTI.

Az MSZP elnöksége kedd este hosszas vita után egyhangúlag elfogadott állásfoglalásban döntött arról, miként viszonyul a Fidesz-KDNP október 12-én az Országgyűlésnek benyújtott törvényjavaslatához, amely a magyar állampolgárság könnyített megszerzéséről szól. Az MTI információi szerint az elnökség jelenlegi formájában nem támogatja az ellenzéki előterjesztést, tovább folytatná és politikai szintre emelné az eddig folyó négypárti egyeztetést.

Szocialista forrásaink szerint elviekben a párt támogatja az állampolgárság megadásának felgyorsítását, ami az értelmezésük szerint továbbra sem jelent automatizmust. A gyorsított honosítást garanciákhoz kötnék.

Az MTI úgy tudja, a garanciák között szerepel, hogy csak azok választhatnának, akik itt élnek. A másik garancia pedig az, hogy a közteherviselésben részesülők kaphatnának szociális ellátást.

A magyar választási törvény jelenleg is magyarországi állandó lakhelyhez köti a szavazati jogot. Szocialista forrásaink szerint az elmúlt évek tapasztalatai alapján ezzel vissza lehet élni, "volt rá példa, hogy a választás előtt húsz ember is bejelentkezett egy házba egy kis faluban, és a polgármester abból a házból került ki", mondták. Azaz, nem a választási törvényt, hanem az állandó lakhely bejegyzésének szabályait kellene szerintük módosítani. Konkrét javaslatuk ugyanakkor még nincs, egyelőre csak a problémát vetették fel, amiről a négypárti tárgyalásokon kellene megegyezni.

A négypárti egyeztetést amúgy is nagyon fontosnak tartják, mert így valamennyi párt tiszta lelkiismerettel és jó érzéssel támogathatná az állampolgárság gyorsított megadását, annak tudatában, hogy minden aggályt kezeltek.

A Semjén Zsolt (KDNP), Simicskó István (KDNP) és Németh Zsolt (Fidesz) jegyezte ellenzéki indítvány eltörölné a magyar állampolgárságról szóló jogszabályból azt a feltételt, mely szerint az igénylőnek életvitelszerűen Magyarországon kell élnie, az állampolgárságot bárki megszerezhetné, aki igazolni tudja nyelvtudását és magyar felmenőit.