Házkutatás után tanúkat hallgatnak ki a váci kórház ügyében

2009.10.28. 10:32 Módosítva: 2009.10.28. 13:02
A polgármester már augusztusban feljelentést tett több bűncselekmény gyanúja miatt, de az ellenzék Bóth János felelősségét firtatja.

Tart a tanúk kihallgatása abban az eljárásban, amelyet a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) a váci kórházban folytat egyelőre ismeretlen tettes ellen számvitel rendje megsértésének gyanúja miatt, mondta Sipos Jenő, a VPOP szóvivője. Szerinte elképzelhető, hogy később más bűncselekmények is felmerülnek az ügyben, példaként a csalást említette.

A vámosok kedden házkutatást tartottak az egészségügyi intézményben, ahol háromezer oldalnyi iratanyagot és számítógépes adathordozót foglaltak le. Az eljárásba szakértőket is bevonnak, akik azt vizsgálják, hogy a 2006-2008. évi gazdasági tevékenység során hogyan könyveltek adatokat, tartozásokat, mennyire volt áttekinthető az intézmény vagyoni helyzete.

A polgármester már feljelentést tett

Augusztusban Bóth János (MSZP) országgyűlési képviselő, váci polgármester feljelentést tett számviteli fegyelem megsértése, hűtlen kezelés és más bűncselekmények gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen a kórházban tapasztaltak miatt. Arra a kérdésre, hogy a polgármester feljelentése alapján indult-e a nyomozás, Sipos Jenő mindössze annyit mondott: az eljárás a VPOP-hoz eljuttatott információ alapján indult, de a bejelentőt nem kívánta nevesíteni.

Bóth János korábban azt nyilatkozta: egy vizsgálat tanúsága szerint erős a gyanúja annak, hogy a kórház 500-600 milliós tartozási állományának egy részét letagadták, vagyis a 2008. évi mérleg nem valós. Mivel az intézmény gazdálkodása a település gazdálkodásába épül be - költségvetése Vác költségvetésének egyharmadát teszi ki -, a város mérlege sem felel meg a valóságnak, tette hozzá Bóth János.

A polgármester feljelentését követően a váci Fidesz-KDNP-frakció azt közölte, hogy jó hírnév megsértése miatt polgári peres eljárást kezdeményez a váci önkormányzat pénzügyi és ellenőrző bizottságának jobboldali többsége Bóth János ellen, szerintük a polgármester saját felelősségét próbálja másokra hárítani.

A főigazgató szerint stabil a működés

Erős András, a kórház főigazgatója azt mondta, stabil az intézmény gazdasági működése. Hozzátette: miután folyamatban lévő ügyről van szó, a részletekről nem kíván nyilatkozni. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ő orvos, nem gazdasági szakember.

Emlékeztetett, hogy januárban kezdődik a kórház korszerűsítésének negyedik üteme, a kétmilliárd forintos beruházás keretében a főépület és a melléképületek újulnak majd meg.