Botrányos kórházigazgatói kinevezések Budapesten

2009.10.29. 16:25
Döntött három fővárosi kórház főigazgatójának kinevezéséről a Fővárosi Közgyűlés csütörtökön. Ennek értelmében az Egyesített Szent István- és Szent László-kórházat Radnai Zoltán, a Nyírő Gyula-kórházat Vadnai Mariann, a Bajcsy-Zsilinszky-kórházat pedig Kálmán Zoltán vezeti. Az MSZP és az SZDSZ két jelöltet az egészségügyi és a pályázatok elbírálására létrehozott ad hoc bizottság javaslata ellenére szavazta meg.

A fővárosi frakciók egyedül az Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet főigazgatói posztjának elbírálásakor vették figyelembe az önkormányzat egészségügyi, illetve a pályázatok elbírálására felállított ad hoc bizottság véleményét. A pozíciót Radnai Zoltán tölti be a testület döntésének értelmében.

A Nyírő Gyula-kórház esetében az egészségügyi és az ad hoc bizottság is arról számolt be, hogy nincs a kiírásnak megfelelő jelölt, ezért azt javasolták, hogy legyen eredménytelen a pályázat és 2010. december 31-ig a jelenlegi főigazgató maradjon a poszton. Az MSZP és az SZDSZ ennek ellenére megszavazta Vadnai Mariann kinevezését.

A Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet posztjára három pályázat érkezett. Az egészségügyi bizottság és a szakmai elbíráló testület Vályi-Nagy Istvánét tartotta a legjobbnak, Trombitás Zoltánét a második helyre sorolta, Kálmán Sándorét pedig érvénytelenítette, miután nem volt meg az előírt öt éves vezetői gyakorlata.

A Közgyűlés előtt három nappal Vályi-Nagy István váratlanul indoklás nélkül visszalépett, híresztelések szerint életveszélyesen megfenyegették. Az MSZP és az SZDSZ végül az érvénytelen pályázatot benyújtó Kálmán Sándort nevezte ki.

Aőő Fidesz a bírósághoz fordul a Nyírő Gyula-kórház és a Bajcsy-Zsilinszky-kórház ügyében. A pályázatot egyébként azért írták ki, mert a Szent István és Szent László-kórház főigazgatójának lejárt a mandátuma, a Bajcsy-Zsilinszky-kórházé nyugdíjba vonult, a Nyírő Gyula-kórházban pedig megbízott főigazgató töltötte be a posztot.