Grandiózus tervei voltak az „álfideszes” lobbistáknak

2009.10.30. 09:16
A Fidesz pártigazgatója feljelenti a fideszes kapcsolataira hivatkozva szervezkedő Ro-Geo Global Kft.-t. Kubatov Gábor szerint egy kétes múltú cég hamis ígéretekkel verte át tárgyaló partnereit, a kft.-nél viszont azt állítják, olyan nagyszabású gazdasági ötletekről tárgyaltak, mint egy nemzeti építőipari holding felállítása. A várható politikai fordulat akkora helyezkedést generált a gazdasági életben, hogy a pártvezetés most igyekszik rendet vágni az önjelölt pártlobbisták között.

A Fidesz biztosra vehető választási győzeleme élénk kapcsolatkeresési hullámot indított a gazdasági körökben. Az átrendeződést megelőző lobbizásban nagy hasznot hajtanak a jól csengő referenciák. A Ro-Geo Globál Kft. mindjárt a Fidesz kampánystábjára hivatkozva vágott bele az üzleti kapcsolatépítésbe. A cég honlapján hirdette kiváló kontaktjait, de a lobbiötlettel korántsem állt egyedül.

A Fideszben szeretnék elejét venni, hogy a választások előtt a párthoz köthető botrányok robbanjanak ki. A veszélyre már a fideszes polgármesterek figyelmét is felhívták, ezért a felső politikai kapcsolatok fitogtatása most nem tett jót az üzletnek, a lobbizás a rendőrségen folytatódhat. A Ro-Geo Global Kft. ellen a napokban rendőrségi feljelentést tesz a párt. Kubatov Gábor, pártigazgató elmondta, hogy a Ro-Geo Globál Kft. jogosulatlanul használta a párt nevét, és próbált vele üzleti kapcsolatokat építeni néhány észak-magyarországi megyében.

A letiltott honlap
A letiltott honlap

Bemószeroltak listája

A Fideszre hivatkozó lobbicégről – egy sor ismert fideszes politikus nevével összefüggésbe hozva – a Magyar Nemzet írt először. Az október 15-én megjelent cikk szélhámosnak, álfideszesnek állította be a Ro-Geót, valamint a jobboldali sajtóban szokatlan módon részletes névsort is közölt azokról a pártemberekről, akik a lap szerint kapcsolatba kerültek a céggel. A bemószeroltak között több olyan politikus volt, akiket eddig miniszteri posztokra tartottak esélyesnek, de felbukkant a listában – egykori kampányfőnöke, Pesti László révén – a párt hivatalos budapesti főpolgármester-jelöltje, Tarlós István neve is .

Az ügyletekkel kapcsolatban a lapban arra is igyekeztek felhívni a figyelmet, hogy a cég korábbi tulajdonosa, Rostás Zsolt büntetett előéletű, a cégvezető, Barbalics Péter pedig Dávid Ibolya sógora.

Az ügy egyik érintettje azt mondta lapunknak, hogy a gazdasági szervezkedés sérthette a Fidesz gazdasági ügyeit irányító kör érdekeit, ezért dörrentettek oda egyet a Magyar Nemzeten keresztül. A lap többször szolgált már olyan házon belüli üzengetésre, amikor a mostani esethez hasonlóan, a kívülről egységesnek tűnő párt vezetői kaphattak kódolt figyelmeztetést.

Az MN, amely korántsem fideszesek leleplezésére szakosodott, 2007-ben Schmidt Máriát és Áder Jánost támadta egy nagy cikkben, 2006-ban pedig Pokorni Zoltánt vádolta meg azzal, hogy le akar számolni Orbán Viktorral.

Törpe vízműves ügyletek

Folyamatos együttműködés a Fidesz–MPP kampánystábjával, állította a Ro-Geo sajánt internetes oldalán. Kubatov Gábor emiatt telefonon kért magyarázatot a vállalkozás egyik vezetőjétől. A beszélgetés után a honlap elérhetetlenné vált.

A cégről egyébként eddig sokat nem lehetett hallani: tevékenységének legfőbb nyoma, hogy a megyei I. osztályban szereplő hevesi focicsapat főszponzora lett. Üzleti mérlege nem érhető el a cégnyilvántartásban, ami azt valószínűsíti, hogy nem is adta le.

A Ro-Geo Globál név nem régi, a kft.-t tavaly nyáron még Hi Grupónak hívták. A Hi Grupo spanyol tulajdonosa révén olyan nagy médiafigyelmet keltő ügyekben exponálta magát, mint a Fradi-pályának és környékének megvásárlása. A cég adta 2006-ban a nehéz helyzetbe került focicsapatnak az első ajánlatot, amelyből aztán nem lett semmi. Az sem jó ajánló levél a Ro-Geónak, hogy Rostás Zsolt neve felbukkant körülötte.

A cégadatok szerint a spanyol alapítótól tavaly nyáron került a cég Rostás befolyása alá. Róla annyit lehet tudni, hogy egy Miskolc környéki törpe vízi erőmű privatizációs vitája során jogerősen egy év négy hónap szabadságvesztésre ítélték közokirat-hamisításért.

Nagy erőkkel mozdultak rá

A Ro-Geo környezetében viszont azt állítják, hogy komoly munkát végeztek az elmúlt hónapokban, aminek nem volt köze a politikához. Az időközben eltűnt céges honlap szerint a cég filozófiája az, hogy egyszerre kevés, de nagy hozzáadott értékkel bíró projektet futtat, amelyekhez speciális projektcsapatot is hozzárendel. A munkatársak összeállítása erős jogászi hátteret sejtetett, amely segíthet közbeszerzési, uniós vagy nemzetközi export-import ügyek elintézésében. A jogászok között van például Szász Attila ügyvéd, Orbán Viktor tokaji üzlettársa.

Csákit teljesen kizárták

A ro-geós szereplése is közrejátszhatott abban, hogy a Fidesz Heves megyei közgyűlési frakciója kizárta tagjai közül Heves város polgármesterét. Csáki Zsigmond a cég honlapján vasútügyi tanácsadóként szerepelt, bár a politikus később azt állította, hogy nem adott tanácsot. Csáki az utóbbi időszakban „sok kritikai határt átlépett, ami már nem tolerálható, vannak belső ügyek, amelyek nem szolgálják a szövetség jövőképét” – Tatár László, a megyei képviselőcsoport elnöke ezzel indokolta a politikus kizárást. Csáki eddig sem volt párttag, a Fideszből már korábban távoznia kellett.

A kevés projekt közül az egyik legérdekesebb elgondolás az volt, hogy a magyar piac jelentősebb szereplőinek részvételével összehozzanak egy Nemzeti Építő Holdingot. Forrásunk szerint ez azért lett volna vonzó, mert megvalósulása esetén „a várható nagy beruházások után fizetendő adó is az országban maradna”.

Hangsúlyos elem volt a Ro-Geo menüjében a távol-keleti gazdasági kapcsolatok kiaknázása. A cég főleg Kínát vette célkeresztbe, olyannyira, hogy a lehetőségekről szeptember közepén egész napos konferenciát szervezett, amelyre kormányoldalról Veres János volt pénzügyminisztert, Fidesz-oldalról Illés Zoltánt hívták meg előadónak. A Kogartban tartott rendezvényen végül csak Veres vett részt, a fideszes politikusnak a megújuló energiaforrásokról szóló előadása elmaradt, mert éppen Orbán Viktor felcsúti házában volt jelenése országgyűlési jelölti meghallgatáson.