Kóka János vizsgálná az ORTT döntését

2009.10.31. 16:38 Módosítva: 2009.10.31. 16:42
Kóka János szerint egyre gyanúsabb, hogy az MSZP és a Fidesz "politikai kartellmegállapodást" kötött a tiszta verseny kijátszására a rádiófrekvenciák elosztásának ügyében.

A szabad demokraták frakcióvezetője szombaton azt követően közölte ezt, hogy a pénteken közreadott nyílt levelére mind a Fidesz, mind az MSZP azzal reagált, hogy - mint Kóka János fogalmazott - nyilvános válaszban utasította el „a parlamenti színvallást”.

A politikus utalt arra, hogy a rádiófrekvenciákról szóló döntés eredményének nyilvánosságra hozatala után jelezte, hogy parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi, de ezt a lépését sem az MSZP, sem a Fidesz nem támogatta. A frakcióvezető szándéka szerint a parlamenti vizsgálóbizottság azt lenne hivatott felderíteni, hogy "volt-e háttéralku a Fidesz és az MSZP között az ügyben". Kóka János úgy fogalmazott, hogy ez nem az ORTT-re, annak pártdelegáltjaira, hanem a parlamentre, a képviselőkre, a választópolgárokra tartozik.

Egy ilyen, "háttérben kötött, versenyt kizáró megállapodás a politikai korrupció kategóriájába tartozik", és sokkal súlyosabb következményei vannak, mint hogy melyik adó sugároz a kiosztott frekvenciákon.

A frakcióvezető kijelentette, hogy ha a két említett párt törvénytelen, szabálytalan pályázatok győzelme érdekében játszott össze egymással, és ezzel durván megsértették a sajtószabadság és a tiszta verseny szabályait, arról mindenkinek tudnia kell.