A többség nem oltatja be magát

2009.11.01. 22:46
Az MTV Szólás Szabadsága című műsora megbízásából készült felmérésben október 30-án 500 embert kérdeztek meg telefonon.

Nem akarja beoltatni magát az új influenzavírus ellen a
megkérdezettek többsége. A válaszadók 73 százaléka
válaszolt nemmel az erre vonatkozó kérdésre a Szonda Ipsos
felmérésében. A legnagyobb arányban (86 százalék) a 18-39 év közöttiek utasították el az oltást, pártpreferencia alapján pedig a Fidesszel szimpatizálók (78 százalék).

Azok közül, akik nem akarják beoltatni magukat, a legtöbben (27 százalék) jobban félnek az oltás esetleges mellékhatásaitól, mint a betegségtől. Ugyancsak nagy arányban, 23 százalékban válaszolták azt, hogy általában elutasítják a védőoltásokat, míg 21 százalékuk úgy véli,
hogy nem kapja el a betegséget.

000 GYI0058295825

A férfiak inkább azt válaszolták, hogy általában elutasítják a
védőoltásokat, és bíznak benne, hogy úgysem kapják el a betegséget,
míg a nők többsége, 34 százaléka a mellékhatások miatt aggódik.
Ezzel párhuzamosan a válaszadók 58 százaléka már hallott a H1N1
vakcinával összefüggésbe hozott halálesetekről, súlyos
szövődményekről.

Falus Ferenc országos tisztiorvos szerint Magyarországon eddig három százalék oltatta be magát, de hatvan százalék lenne optimális. Így nem sikerült kihasználni a kedvező őszi időjárást adta haladékot. A védekezést - akárcsak másutt Európában - antivakcinációs kampány gátolja - mondta el a nol.hu-nak adott interjúhában. Eszerint a védőoltás november 15-étől adómentes lesz a munkáltató által biztosított védőoltás.

Magyarországgal szemben Ukrajnában, ahol jelenleg influenzajárvány tombol, a vakcina hiánya jelent gondot. Megnőtt a határ menti patikák forgalma, az Ukrajnából érkezők főleg fertőtlenítőszereket, szájmaszkot és immunerősítőt vásárolnak Magyarországon. Oltóanyagot azonban nem tudnak, mivel az csak európai uniós igazoló számmal ellátott receptre kapható.

Viktor Juscsenko vasárnap este Magyarország, Fehéroroszország, Moldova, Lengyelország, Oroszország, Románia, Szlovákia és az Egyesült Államok vezetőihez, illetve a NATO főtitkárához és az Európai Bizottság elnökéhez írt segítségkérő levelet. "Az Ukrajna nemzetbiztonságát fenyegető valós veszély - amelyet kizárólag önerőből nem tudunk semlegesíteni -, megköveteli tőlem, hogy közeli barátokhoz és stratégiai partnerekhez forduljak sürgős segítségért".

Magyarország vasárnap tízezer adag védőoltással siet Ukrajna segítségére. Szloávkia és Románia pedig egészségügyi maszkokat juttat szomszédjának. Magyarországon jelenleg nincs influenzajárvány - mondta el november elsején a Szólás Szabadságában Székely Tamás, egészségügyi miniszter.