Újabb koszovói menekült holtteste került elő a Tiszából

2009.11.01. 20:15 Módosítva: 2009.11.01. 21:52
Újabb holttestet emeltek ki a Tiszából vasárnap, a folyó szerb oldalán. A szerb hatóságok ezúttal egy nő maradványait találták meg, ezen a hétvégén ő a harmadik, akire rábukkantak. Eddig összesen kilenc holttest került elő arról a menekülteket szállító hajóról, amely október közepén süllyedt el a Tiszában. A fedélzeten legalább 15-en utaztak.

A rendőrség tájékoztatása szerint a szerb hatóságok vasárnap újabb holttestet találtak a Tiszában, ezúttal Novi Knezsevacnál (Törökkanizsa). Az áldozat egy nő, de azt egyelőre nem tudni, kicsoda, azonosítása folyamatban van, közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság. Ő a harmadik, akit ezen a hétvégén kiemeltek a vízből, szombaton ugyanis - szintén szerb oldalon - egy kisgyerek és egy férfi maradványait találták meg.

A szerencsétlenül járt 15-18 koszovói határsértő tragédiájára akkor derült fény, amikor egy apa a rendőröktől kért segítséget október 14-én éjszaka, hogy két kihűlt állapotban lévő gyerekét orvoshoz vihesse. Kihallgatásakor mondta el, hogy többed magával, embercsempész segítségével akartak átszökni a határon, de társai a folyóba vesztek. A rendőrség a férfi vallomása alapján kezdte el a kutatást , bár többször is egymásnak ellentmondó kijelentéseket tett.

A rendőrök ellenőrizték a férfi vallomását, és az első kutatást alig fél órával azután kezdték meg, hogy a férfi felhívta őket. A vízirendészek folyamatosan járőröztek a Tiszán, először túlélőket, határsértőket, embercsempészeket kerestek, végül már vízbe fulladt emberek után is kutattak. A Csongrád megyei rendőrök a szárazföldön egy hétig, a vízen három napig kutattak búvárokkal. Akkor, a folyó magyar szakaszán egy halott került elő.

Később a szerb oldalon két női holttestre, kedden egy 10 éves lányra és egy fiatalemberre, szerdán pedig egy férfi maradványaira bukkantak. Szombaton előkerült két újabb holttest, egy kisgyermeké és egy férfi, vasárnap pedig egy nő maradányait találták meg. A két ország hatóságai eddig összesen kilenc holttestet emeltek ki a vízből. Azt, hogy lányan ültek fel a lélekvesztőre, még most sem lehet pontosan tudni. A koszovói külügyminisztérium 18-19, míg a túlélő apa 15 határsértőről beszélt.

Fatmir Sejdiu koszovói elnök nemzeti gyászt rendelt el hétfőre azoknak az embereknek az emlékére, akik a Tiszába fulladtak a szerb-magyar határon. A vasárnap kiadott elnöki közlemény "a Koszovói Köztársaság egész lakosságának mély szomorúságát" idézi föl a tragédia miatt.

Az ügyben vizsgálatot indított a koszovói külügyminisztérium és az Európai Unió Koszovóban működő rendőri és igazságügyi missziója (EULEX) is. Ez arra összpontosul, hogy azonosítsa azokat a külföldön élő személyeket, akik kapcsolatban álltak a csempészet szervezőivel, és akiknek az volt a feladata, hogy megkönnyítsék a határok átlépését. Az illegális bevándorlók fejenként 6000 és 8000 euró közötti összeget fizettek az embercsempészeknek.