A saját egyéni körzetüket is le kell szavazni a szocialistáknak

2009.11.02. 14:41
A büdzsé megcsúszásától tartva nem engedte meg az MSZP-s frakcióvezetés, hogy képviselőik ne szavazzák le azokat, a költségvetéshez benyújtott fideszes módosító indítványokat, amelyek a balos honatyák választókörzeteiről szólnak. A frakcióvezetés szerint ugyanis követhetetlen lett volna a mintegy ezerkétszáz módosító sorsa, a félrenyomások több tíz- vagy százmilliárddal terhelhették volna túl a büdzsét. Így viszont a körzetekben az ellenzék remekül kampányolhat majd azzal, hogy mit akadályoztak meg az MSZP-sek.

A bevett gyakorlat szerint eddig, ha az ellenzék benyújtott egy olyan javaslatot, amelyik egy adott körzetben akart fejleszteni, vagy többletforrást biztosítani, az adott körzet szocialista honatyáinak nem kellett leszavazni az ellenzéki indítványt.

Ezzel a lehetőséggel akartak élni az MSZP-s képviselők most is, amikor a költségvetéshez benyújtott 1200 ellenzéki módosítóról kell dönteni. Érvelésük szerint ugyanis kiemelten fontos, hogy az ellenzék most ne kampányolhasson azzal helyben, milyen beruházást, támogatást akadályoztak meg az adott körzet balos honatyái.

A szocialista frakció munkacsoportjainak, illetve a képviselőcsoport vezetői azonban most úgy döntöttek: nincs pardon, nincs külön út, minden képviselő csak a támogatott sorokat szavazhatja meg. Magyarázatuk szerint ugyanis a jelenlegi helyzetben technikailag nem menedzselhető másképp a költségvetés biztos elfogadása.

Érvelésük egyik pontja, hogy az eddigi költségvetési szavazásokkor pontosan lehetett tudni, melyik módosítóról mit gondol az SZDSZ, így melyik javaslatot tudja üzembiztosan megvétózni, elfogadtatni a kormánypárt. Most viszont csak halvány jelzések vannak arról, mit gondolnak a szabad demokraták az egyes módosítókról, így az is megeshet, hogy pont az adott választókörzet képviselőjén múlik, hogy érvényesüljön a kormány akarata.

Egy másik ellenérv úgy hangzik, hogy a módosítók töméntelen mennyisége miatt a frakciók abban egyeztek meg, hogy csak a számokat darálják majd szavazáskor. Ezt a listát a frakciók szavazási karmesterei ugyan átlátják, de nagyjából senki más. Így megeshetne, hogy a választókörzet képviselője simán egy másik javaslatot támogat, amelyik rossz esetben ezzel a pluszvokssal átcsúszik.

A veszélyes félrenyomás másik esete, hogy a képviselő ugyan a helyes számú módosítót nem utasítja el, de a körülötte ülök automatikusan vele együtt nyomnak tartózkodást, vagy igent, így megint csak egy nem kívánt javaslat megy át. Legrosszabb esetben, vélekednek a szocialisták, akár több tíz- vagy százmilliárd forinttal is megcsúszhatna a büdzsé, márpedig a költségvetési módosítók szavazásánál már nem lehet koherencia-zavarra hivatkozva újra szavazásra bocsátani a javaslatokat.