A szocialisták tagadják a molnároszkározást

2009.11.02. 22:30
Az MSZP szerint nem lehet Molnár Oszkár edelényi polgármester sokat támadott állításaihoz hasonlítani Szabó Éva szocialista képviselő kijelentéseit. Szerintük Szabó Éva csak aggodalomból beszélt tudatlan és befolyásolható fiatal anyákról, akik segélyért gyógyszert is beszédnek, és így súlyosan sérült gyerekeik születnek.

"A magasabb segélyek érdekében ördögi eszközökre is képesek tudatlan és befolyásolt fiatal anyák. Olyan gyógyszert is képesek beszedni, amelyek következtében súlyosan sérült gyermekek jönnek a világra" - idézte a balatonőszödi frakcióülésről beszámoló Balközép 2008. júniusi száma alapján Szabó Éva szocialista országgyűlési képviselőt az Echo Tv hétfő esti híradója.

"Nekem ilyen beszédem biztos nem volt. Olyan elhangozhatott (...), hogy ilyen beszédtéma van az emberek között, de nekem ilyen témájú beszédem biztos, hogy nem volt" - reagált Szabó Éva. Mint mondta: frakcióülésen nem mondott ilyet, beszélgetésben, munkacsoportban lehetett szó arról, hogy egyes térségekben ez beszédtéma.  

Molnár Oszkár fideszes edelényi polgármester korábban országos visszhangot váltott ki azzal, hogy egy képviselő-testületi ülésen úgy fogalmazott: a cigány többségű településeken a terhes nők szándékosan ártanak születendő gyereküknek, gyógyszert szednek be, gumikalapáccsal ütik a hasukat azért, hogy emelt szintű családi pótlékot kaphassanak.

Nyakó István, az MSZP szóvivője szerint a képviselőnő kijelentéseit nem lehet Molnár Oszkár korábbi állításaihoz hasonlítani. Hangsúlyozta, hogy az edelényi polgármester állítása rasszista, mivel egy etnikai kisebbséghez kötötte mondatait, és az állítólagos cselekvések helyét is behatárolta: Szendrőlád, és Lak roma anyáiról beszélt. Hozzátette, Veresné Szabó Éva mondatai nem kötődnek etnikai kisebbséghez, nem bélyegeznek meg etnikai csoportokat és a szövegkörnyezetből teljes egészében kiderül, hogy szavaiban az aggodalom és a segítő szándék dominál.

A szóvivő az MTI-hez eljuttatta a Balközép 2008 júniusi számában megjelent cikket, amely az esélyegyenlőségi, foglalkoztatási és civil ügyek munkacsoportjának kétnapos balatonőszödi üléséről számol be. A cikk szerint a szocialista politikus a magyarországi szociális rendszer segélyezési anomáliáiról szólva ismertetett "egy különös módszert".

A cikkben olvasható az is, hogy a képviselő megfigyelését "a jelenlévők elképedve hallgatták, ám néhány honatya elismerte, hogy maga is hallott már hasonló esetről". A jelek szerint a segélyek elosztási elvei "ellenérdekeltséget váltottak ki a munkához való viszonyban és érdekeltséget a minél nagyobb gyereklétszámban, extrém esetben a sérült gyerekek vállalásában is" - zárul a cikk.